Smuk (Ž): Ilka še četrtič zapored na zmagovalnem odru!

Program svetovnega pokala v Cortini se je nadaljeval z drugim smukom, Ilka Štuhec pa je bila vnovič izvrstna, končala je na tretjem mestu. 

Objavljeno
19. januar 2019 09.54
Posodobljeno
19. januar 2019 14.00
Takole je Ilka Štuhec proslavila druge stopničke v dveh dneh s svojo ekipo. FOTO: Matej Družnik/Delo
N. Gr., M. F.
N. Gr., M. F.
Cortina d\‘Ampezzo - Tudi po mesec dni dolgem premoru v hitrih disciplinah je Ilka Štuhec še vedno v izvrstni formi. V Cortini v Dolomitih je tekmovalke pričakal novozapadli sneg, sonce in prava zimska pravljica na progi Olympia delle Tofane, ki je Ilki zelo ustrezala že v petek, ko je osvojila drugo mesto. 

image
Ilka Štuhec je na drugem smuku v Cortini d'Ampezzo zasedla tretje mesto. FOTO: Matej Družnik/Delo

 
Tudi danes je Ilka smučala zelo hitro, čeprav je bilo v njenem nastopu še nekaj manjših napak. V zgornjem delu je izgubila 18 stotink sekunde, se nato tudi v srednjem delu obdržala blizu časa vodilne Ramone Siebenhofer, danes pa ni uspela ponoviti odličnega spodnjega dela z včerajšnje tekme in na koncu je v cilju zaostala za 51 stotink. Zasedla je tretje mesto, zaostala je tudi za petkovo zmagovalko najboljšo smukačico z začetka sezone in vodilno v smukaškem seštevku Nicole Schimdhofer. 
 

Ilka: Bila je tekma za uživanje


"Vedno se je super povzpeti na stopničke. Štartali smo z vrha, to je bila prava Cortina s tisto luknjo na začetku in skokom v Tofano, res je bila tekma za uživanje. Nastop je bil relativno v redu, a še obstajajo deli, ki naj bi jih presmučala boljše. Ni se izšlo, kot sem si morda želela, a še vedno je v redu. Blizu limita danes nisem bila. Tiste dele, ki na prvem smuku niso bili najboljši, sem danes boljše presmučala, sem pa morda nekatere druge nenačrtovano pokvarila. Zmore se še hitreje. Jutrišnji superveleslalom? Prav vse je odprto, nov dan, nova tekma. Za vse bo enako: pridemo, pogledamo progo in treba se je vreči. Brez treninga kot na smuku. Vem, kaj moram naresti in na to se bom osredotočila ne glede na tekmice."


image
Štuhčeva je v cilju pozdravila navijače, med katerimi je bil tudi njen oče Igor. FOTO: Matej Družnik/Delo

 
Do številke 7, ki jo je imela Ilka, so nastopile vse najboljše smučarke s petkove tekme, že po visokih zaostankih naslednjih tekmovalk pa je bilo videti, da bo Ilko težko izriniti s tretjega mesta. Na koncu se je razveselila svojih četrtih zaporednih stopničk, v smukaškem seštevku pa je Ilka zdaj na tretjem mestu, prehitela jo je tudi Siebenhoferjeva, razlike pri vrhu pa so zelo majhne, saj najboljše tri loči le 30 točk. 
 
Jutri bo imela Ilka v Cortini novo priložnost, da nadaljuje niz uvrstitev na oder za zmagovalke, na sporedu bo še superveleslalom. 

Izidi smuka v Cortini:
1. Ramona Siebenhofer (Avt)  1:36,22
 2. Nicole Schmidhofer (Avt)  1:36,26 +0,04
 3. Ilka Štuhec (Slo)         1:36,73 +0,51
 4. Kira Weidle (Nem)         1:36,85 +0,63
 5. Viktoria Rebensburg (Nem) 1:37,38 +1,16
 6. Cornelia Hütter (Avt)     1:37,44 +1,22
 7. Michelle Gisin (Švi)      1:37,47 +1,25
 8. Ester Ledecka (Češ)       1:37,48 +1,26
 9. Lindsey Vonn (ZDA)        1:37,58 +1,36
  . Christina Ager (Avt)      1:37,58 +1,36

 

Potek smuka


V Cortini danes spremljamo klasični smuk z vrha, ne s superveleslalomskega štarta, kjer so smučarke začele včeraj. Vidljivost še ni najboljša, v zgornjem delu je še nekaj manjše oblačnosti, zato bodo morda smučarke z nekoliko višjimi štartnimi številkami v rahli prednosti. Po včerajšnji zmagi je še enkrat več izjemno smučala Ramona Siebenhofer, v srednjem delu je pridobila največ in na koncu v cilju Nicol Delago prehitela za kar sekundo in 40 stotink. Še za štiri stotinke hitrejša je bila njena reprezentančna kolegica Schmidhoferjeva, ki je v spodnjem delu izgubila nekaj hitrosti, a vseeno prevzela vodstvo. 

image
Z Ramono Siebenhofer in Nicole Schmidhofer Mariborčanka ni le tekmica, ampak tudi prijateljica. FOTO: Matej Družnik/Delo


Ilka je tokrat smučala za odtenek slabše kot včeraj, že v zgornjem delu je izgubila 18 stotink sekunde, nato ji v srednjem delu nekaj zavojev ni najbolje uspelo, bila je pozna, a je zadržala veliko hitrosti in v spodnji del je vstopila s še ulovljivimi 31 stotinkami zaostanka. Včeraj je bila v spodnjem delu zelo hitra, tokrat pa zaostanka ni uspela nadoknaditi in zasedla je tretje mesto, za obema Avstrijkama. Možnosti za stopničke še vedno obstajajo, vse najboljše z včerajšnjega smuka so že nastopile do številke sedem, kljub temu pa je na štartu še nekaj izvrstnih smučark. 

image
Najboljša trojica s sobotnega smuka v Cortini: zmagovalka Ramona Siebenhofer (v sredini), drugouvrščena Nicole Schmidhofer (levo) in tretja Ilka Štuhec. FOTO: Matej Družnik/Delo


Tudi danes s smukom ne more biti najbolj zadovoljna Lindsey Vonn, ki je izgubljala čas na vseh vmesnih časih, ni dovolj tvegala in na koncu je sicer zasedla četrto mesto, ko je prečkala ciljno črto, a je tudi za Ilko zaostala za skoraj sekundo.