Snežni kontrolor prižgal zeleno luč Zlati lisici

Mariborsko smučišče je prestalo kontrolo Mednarodne smučarske zveze (FIS), ovir za izvedbo tekem svetovnega pokala ni več. 
Fotografija: Snežna kontrola Zlate lisice 2019: glavni kontrolor ocenjuje, da ni ovir za tekmo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Snežna kontrola Zlate lisice 2019: glavni kontrolor ocenjuje, da ni ovir za tekmo. FOTO: Tadej Regent/Delo

Maribor je v pričakovanju karavane svetovnega pokala alpskih smučark, ki se bodo na Mariborskem Pohorju merile 1. in 2. februarja na veleslalomu in slalomu za 55. zlato lisico. To je potrdil snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis) Markus Maier po današnjem pregledu in na novinarski konferenci po snežni kontroli sporočil težko pričakovano novico. Stanje snežne površine in debelina snežne podlage sta po njegovem mnenju ustrezna, zato ne vidi ovir za izvedbo tekme.

Nov sistem zasneževanja se je očitno obnesel. Kljub nič kaj ugodnim snežnim razmeram so organizatorji izkoristili vsako priložnost za zasneževanje. Organizatorje zdaj čakajo še sklepne priprave, vključno s končno preparacijo snežne podlage z vodo, da bo lahko nudila vsem tekmovalkam enakovredne pogoje. Postaviti je treba tudi tribune v ciljni areni na snežnem stadionu.

Pohorski smučarski spektakel bo letos jubilejen, saj bodo pripravili že petdeseto tekmovanje za svetovni pokal. Letos je v programu novost, da je veleslalom že v petek, saj tekmovalke v nedeljo že odhajajo na svetovno prvenstvo na Švedsko. Lisica se letos vrača domov, potem ko so lani zaradi slabih snežnih razmer tekmovanje morali preseliti v Kranjsko Goro, v Podkoren, na progo moškega svetovnega pokala, na kateri se merijo alpski smučarji na tekmovanju za pokal Vitranc.

Prizadevni mariborski organizatorji tradicionalnega ženskega tekmovanja v smučanju so že v ponedeljek dobili prvo zelo pozitivno informacijo.

Snežna kontrola Zlate lisice 2019: glavni kontrolor ocenjuje, da ni ovir za tekmo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Snežna kontrola Zlate lisice 2019: glavni kontrolor ocenjuje, da ni ovir za tekmo. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Ilka magnet za gledalce


Nastop v Mariboru je potrdila trenutno prva slovenska »lisička«. Ilka Štuhec bo kljub natrpanemu urniku tekmovala na letošnji Zlati lisici. Nastopila bo na petkovem veleslalomu, kar bo seveda še dodaten magnet za vse ljubitelje smučanja. Prireditelji Zlate lisice si lahko spet oddahnejo. Ne le da je vreme zimsko in ugodno za zimske športe na prostem in da ni napovedana kakšna odjuga, nastopila bo tudi najboljša slovenska smučarka, kar bo pod Pohorje privabilo večje število gledalcev.

Mojstrica hitrih disciplin je pred dvema letoma v Mariboru z desetim mestom v slalomu in 14. mestom v veleslalomu dokazala, da ji tehnične discipline niso tuje. Prijavljenih je 130 tekmovalk iz 27 držav in 204 spremljevalci. Na vsaki od tekem bo lahko nastopilo po šest Slovenk. Glavni trener slovenske ženske vrste Denis Šteharnik, ki je bil danes na Mariborskem Pohorju, saj Slovenke opravljajo treninge, je potrdil, da bodo kvote izkoristili ter bodo ponudili priložnost mlajšim tekmovalkam, ki tekmujejo v evropskih pokalih.

Ob Štuhčevi bodo glavna slovenska orožja na Zlati lisici Meta Hrovat, Ana Bucik in Maruša Ferk. Tina Robnik že vadi in se pripravlja na vrnitev po lanski poškodbi. O njenem nastopu v Mariboru se bodo odločali glede na trenutno formo. Za Ano Drev, ki si je poškodovala koleno na treningu na Kronplatzu, se je sezona že predčasno končala.

Komentarji: