Snežno kilometrino in voljo je zdaj treba pretvoriti v rezultat

Jutri začetek moške smukaške sezone. Boštjan Kline je dolgo iskal zase najboljše nastavitve.
Fotografija: Boštjan Kline v sezono vstopa v smuku iz ozadja, v superveleslalomu pa ostaja med 30 najboljšimi na štartnem seznamu. FOTO: AP
Odpri galerijo
Boštjan Kline v sezono vstopa v smuku iz ozadja, v superveleslalomu pa ostaja med 30 najboljšimi na štartnem seznamu. FOTO: AP

Smukači jutri odpirajo sezono za svetovni pokal v hitrih disciplinah. Slovenci vanjo vstopajo s približno 55 snežnimi dnevi treninga. V Lake Louise, kjer so tekme vselej krojile specifične vremenske razmere, se nikoli niso znašli. Od tistih, ki se bodo ta konec tedna dokazovali na kanadskem prizorišču, ima najboljši rezultat v lasti Boštjan Kline s 14. mestom v sezoni 2015/16.

V minuli zimi je ekipa trenerja Petra Pena Lake Louise zapustila s točkami Martina Čatra in Klineta v obeh hitrih disciplinah, a višje od 19. mesta na superveleslalomu (Kline) ni šlo. V novo zimo štajerska smukača vstopata z novimi izkušnjami, Kline ima za sabo globok rezultatski padec, Čater očiten skok navzgor na smukaški lestvici.
 

Kline največ časa porabil za smučarske čevlje


»Martin je v letošnjem pripravljalnem obdobju potrdil, da je vse bolj stanoviten tudi na težkih treningih, mora pa narediti še korak naprej, da bo imel več rezultatov, kot jih je dosegal v minuli zimi, in nadaljeval postopni napredek, ki ga kaže v zadnjih treh letih,« je trenutno stanje Čatra, ki bo štartal kot edini slovenski smukač med 30 najboljšimi, komentiral Pen in se ozrl še h Klinetu. Mariborčan je v prejšnji zimi nazadoval, izpadel je iz elitne sedmerice, celo trideseterice, v novo sezono se podaja iz ozadja. Ostaja pa med 30 v superveleslalomu, položaj je v tej družbi izgubil Čater.

V pripravljalnem obdobju je Kline zamenjal tudi opremljevalca, kar je za vsakega smučarja velik zalogaj, saj vse začne na novo – izbiro smuči, okovja, smučarskih čevljev ... »Dolgo je potreboval, da je našel nastavitve, pri katerih se počuti najbolje. Težav s smučmi ni imel, več časa porabil za čevlje. Hitrost je spet prisotna, bolje pa trenutno deluje v superveleslalomu kot v smuku. Pričakujemo, da bo stopnjeval treninge, kot je to počel v prejšnjih sezonah z izjemo zadnje. V tem ima največ rezerv,« je o izzivih za Klineta, zmagovalca smuka v Kvitfjellu pred dvema sezonama, spregovoril Pen. Nova oprema bo prinesla zahteven uvod v tekmovalno zimo.
 

Pri dresih pomaga Šporn


Časa, da opravijo vse, kar so si začrtali, je bilo v pripravljalnem obdobju za Penovo ekipo dovolj. »Povsod je bilo malo snega, ampak tam, kjer so ga imeli, je bila podlaga trda, lahko smo trenirali na različnih konfiguracijah in postavitvah,« je povzel Pen, ki je finiš priprav s fanti opravil v Nakiski. »Imamo kilometrino in voljo, zdaj pa je treba vse to pretvoriti v rezultat. Fantje so za svoja leta dosti izkušeni, res pa je, da v Lake Louise nikoli niso dobro tekmovali v smuku, superveleslalom je bil boljši. Naš cilj je nadgraditi pretekle rezultate,« je razgrnil pričakovanja.

Martin Čater je na drugem uradnem smukaškem treningu pred jutrišnjo tekmo vknjižil 11. čas. FOTO: AP
Martin Čater je na drugem uradnem smukaškem treningu pred jutrišnjo tekmo vknjižil 11. čas. FOTO: AP


Letos so se več ukvarjali tudi s kombinezoni, saj se je že zgodilo, da so dobili površno narejene ali neustrezen material. »Med dresi so lahko večje razlike, kot si predstavljamo. Ko smo v preteklosti delali test v Kranjski Gori, se je izkazalo, da je na petsekundnem odseku pri povprečni hitrosti 133 km/h lahko 12 stotink razlike med različnimi dresi,« je razkril Andrej Šporn, smukač, ki je v minuli sezoni sklenil kariero, zdaj pa s svojimi izkušnjami pomaga pri razvoju tekmovalnih dresov in iskanju najboljših materialov. V Kanadi bodo Slovenci tekmovali v tistih izpred dveh sezon: »Takrat smo imeli ene boljših, ne vem pa, kako daleč je šla konkurenca, pri kateri se s tem ukvarjajo strokovne oziroma znanstvene službe,« je dodal Pen.

Smukaški globus bo v novi zimi branil Beat Feuz, superveleslalomskega Kjetil Jansrud. Na jutrišnji smukaški in nedeljski superveleslalomski tekmi bodo štartali Čater, Kline, Klemen Kosi in Miha Hrobat. Na drugem uradnem smukaškem treningu je med slovenskimi smukači najboljši čas dosegel Čater (11.), najhitrejši pa je bil Feuz.

Preberite še:

Komentarji: