Žiga Jelar zablestel s stopničkami v Romuniji

Na tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v Rasnovu se je član kranjskega Triglava izkazal z izvrstnim drugim mestom. Prve točke za slovenska mladinca.
Fotografija: Žiga Jelar je zablestel z drugim mestom. FOTO: Al Bello/AFP
Odpri galerijo
Žiga Jelar je zablestel z drugim mestom. FOTO: Al Bello/AFP

Slovenski smučarski skakalec Žiga Jelar se je na tekmi za svetovni pokal v Rasnovu izkazal z odličnim drugim mestom. S skokoma, dolgima 91,5 in 98,5 metra, je za nemškim zmagovalcem Andreasom Wellingerjem (94 m in 99 m) zaostal za vsega 0,2 točke. Nemško slavje je s tretjim mestom dopolnil Karl Geiger (91 m in 99 m).

Za Jelarja, ki je edini od naših udeležencev skorajšnjega svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici izrazil željo po nastopu v Romuniji, so bile to prve stopničke v sezoni in skupno četrte med elito. Z njimi se je 25-letni član kranjskega Triglava, ki je bil po prvi seriji še šesti, v drugi pa prikazal najboljši nastop, v skupni razvrstitvi za svetovni pokal povzpel na 16. mesto.

»Za mano je super dan v Rasnovu, le 0,2 me je ločilo od zmage. Moram reči, da sem zelo zadovoljen, sploh glede na pretekle vikende, ko sem že kazal skoke na res visoki ravni, a so se mi nekako vseskozi izmikale najvišje uvrstitve. Zdaj že mirno lahko zrem proti svetovnemu prvenstvu in se ga zelo veselim,« je dejal Jelar.

Krstne točke za Bartolja in Masleta

V zdesetkani konkurenci (v Romunijo je pripotovalo le 47 tekmovalcev iz 15 držav) sta opozorila nase tudi slovenska mladinca Maksim Bartolj (87,5 m in 90,5 m) in Rok Masle (85 m in 91 m). Bartolj je svojo prvo tekmo na najvišji ravni končal na 20. mestu, nekaj mest pa je v drugi seriji izgubil zaradi slabšega doskoka, zavoljo katerega se je malce jezil nase. Rok Masle pa je v finalu pridobil pet mest in si s 25. mestom priskakal prvih šest točk v svetovnem pokalu.

Preostala naša tekmovalca Matija Vidic (83,5 m) in Žak Mogel (83,5 m) sta drugo serijo spremljala zgolj kot gledalca; tekmo sta končala na 34. oziroma 38. mestu.

»Čestitke Roku in Maksimu za prve točke svetovnega pokala in seveda čestitke Žigi za super drugo mesto. Žal je malo zmanjkalo do zmage, a nič ne de. Skoki so na zelo visoki ravni, tako da se že veselimo svetovnega prvenstva v Planici,« je izjavil Gašper Vodan, pomočnik glavnega trenerja Roberta Hrgote, ki je s preostalimi reprezentanti ostal na treningu v Kranju.

Maksim Bartolj je že na svoji prvi tekmi na najvišji ravni osvojil prve točke v svetovnem pokalu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Maksim Bartolj je že na svoji prvi tekmi na najvišji ravni osvojil prve točke v svetovnem pokalu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po uvodni seriji na vrhu trije Nemci

Že po uvodni seriji so bili najbolj zadovoljni v nemškem taboru, v katerem so imeli z Markusom Eisenbichlerjem (95,5 m), Andreasom Wellingerjem (94 m) in Philippom Raimundom (95 m) tri reprezentante na prvih treh mestih.

Od Slovencev je bil v najboljšem položaju Žiga Jelar (91,5 m), ki je bil šesti. Toda od zmagovalnega odra ni bil zelo oddaljen, saj ga je od tretjeuvrščenega Raimunda ločilo zgolj 2,6 točke.

Uspešno je ognjeni krst med zelo okrnjeno svetovno elito prestal Maksim Bartolj (87,5 m), ki je zasedal 17. mesto, prve točke v svetovnem pokalu pa si je že zagotovil tudi Rok Masle (85 m), ki se je s 30. mestom za las uvrstil v finale.

 

Jutri bo na sporedu še superekipna preizkušnja dvojic, za katero bodo zeleno luč prižgali ob 16.10.

Preberite še:

Komentarji: