Sprašujejo, zakaj ne posnemam Hirscherja, a vsak ima svojo pot

Alexis Pinturault, najuspešnejši vsestranski smučar na svetu, za Delo o želji po velikem globusu, predlogih za spremembe v kombinaciji in Slovencih.
Fotografija: Alexis Pinturault je bil edini, ki je v kombinaciji na SP v Åreju premagal Štefana Hadalina. V svetovnem pokalu ima 22 zmag. Na Pokalu Vitranc je bil na stopničkah osemkrat. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Alexis Pinturault je bil edini, ki je v kombinaciji na SP v Åreju premagal Štefana Hadalina. V svetovnem pokalu ima 22 zmag. Na Pokalu Vitranc je bil na stopničkah osemkrat. FOTO: Matej Družnik/Delo

Alexis Pinturault se na finale smučarske zime odpravlja kot drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Veliki kristalni globus si je že zagotovil Marcel Hirscher, a Francoz ga ima v mislih kot karierni cilj prihodnosti. V konkurenci velja za najuspešnejšega vsestranskega smučarja, zmagal je v vseh disciplinah z izjemo smuka. Za Delo je govoril v Kranjski Gori, kjer je osvojil prve stopničke v evropskem (2010) in svetovnem pokalu (2011).


S Slovenijo vas ne vežejo le prelomnice v karieri, ampak tudi tekmeca Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Prvi vas lovi v veleslalomu, drugi v kombinaciji. Je bil Hadalin za vas presenečenje SP?


Ne, ni bil. Že dolgo časa vem, da odlično smuča v slalomu. A nima še tako dobre štartne številke, zato mu je težje. Pogosto je tako, da nimaš možnosti, če štartaš z visoko številko. Kadar se prebije na prvi progi med 30, je lahko na drugi močen in se razvrsti med 10. in 15. mestom. Prepričan sem, da to zmore, morajo pa se vsi kamenčki sestaviti v mozaik. Pri kombinaciji dokazuje, da je lahko dober tudi v hitrih disciplinah, razliko pa potem naredi v slalomu. Žana že nekaj sezon spremljamo v veleslalomu, navdušuje! Predvsem je zelo stanoviten in zato tudi močen tekmec.
 

V čem vidite njegovo največjo kakovost?


Morda ni najhitrejši pri določenih vratih, je pa zelo stanoviten prek celotne proge. Napake so majhne ali jih skoraj ni, hitrost je stanovitna od štarta do cilja. Pri smučanju je lahko biti hiter pet vrat, potem pa se ti zatakne zaradi napake, a Žanov slog je drugačen.

Letos je na Švedskem postal svetovni prvak v kombinaciji (levo srebrni Štefan Hadalin), v veleslalomu pa je osvojil bron. FOTO: Reuters
Letos je na Švedskem postal svetovni prvak v kombinaciji (levo srebrni Štefan Hadalin), v veleslalomu pa je osvojil bron. FOTO: Reuters

 

Kombinacija je nekoč veljala za disciplino, ki pokaže smučarjevo širino. Kaj bi vi spremenili, da bi se več tekmovalcev odločilo zanjo?


Kar nekaj je stvari, ki jih je treba spremeniti, saj smukači vse težje pridejo na stopničke. Vsi, ki se uvrščamo na stopničke na kombinacijski tekmi – Štefan, Victor Muffat Jeandet, Marco Schwarz, Hirscher, jaz in drugi –, smo lahko relativno dobri v hitrih disciplinah. V superveleslalomu se lahko uvrstim med deset, enako Marcel, pri smuku smo blizu trideseterici. To je največja razlika v primerjavi s smukači, za katere nisem prepričan, da se lahko približajo trideseterici v slalomu. Zato so v kombinaciji slalomisti tudi močnejši od smukačev. Morda bi bilo drugače, če bi spremenili vrstni red in začeli tekmo s slalomom, smukači bi štartali z boljšimi številkami. Ponavadi »tehničarji« začnejo slalom z dobrim štartnim izhodiščem, s številkami med ena in deset, smukači pa med 20 in 30, zanje je to veliki minus. Sprememba vrstnega reda disciplin bi verjetno prinesla bolj atraktivno tekmo. Pa še nekaj je. Če bi začeli sezono s pristopom, da je kombinacija resna disciplina, z več tekmami in globusom, sem 100-odstotno prepričan, da bi se je lotilo veliko smučarjev. Na število udeležencev vpliva tudi status discipline. Če bi vedeli, da ima prihodnost, bi bilo drugače, kot je zdaj, ko vsako leto poslušamo, da morda naslednje leto te discipline ne bo več. Seveda te potem ne zanima več, saj veš, da bo prej ali slej izginila v tekmovalnem urniku.
 

Zelo zahtevno je usklajevati treninge v hitrih in tehničnih disciplinah, koledar tekem pa je pogosto nerazumljivo postavljen.


Drži, težko je usklajevati več različnih disciplin. Tudi zato, ker je imel superveleslalom več zavojev, zdaj pa je razdalja med vrati deset metrov daljša, prej smo imeli približno 40 metrov med vrati, zdaj je ta razdalja čez 50 metrov, kar je velika razlika. Superveleslalom se tako približuje bolj smuku kot veleslalomu. In potem se moraš odločati. Naši cilji so uvrščati se na stopničke, zmagovati. Treba je kar najbolje uravnotežiti počitek, telesno pripravljenost in štarte na tistih tekmah, na katerih imaš največ možnosti.

 

Kranjsko Goro si bo francoski as vselej zapomnil, saj je tam prvič v karieri osvojil stopničke v evropskem pokalu, leto pozneje pa še v svetovnem. FOTO: Matej Družnik/Delo
Kranjsko Goro si bo francoski as vselej zapomnil, saj je tam prvič v karieri osvojil stopničke v evropskem pokalu, leto pozneje pa še v svetovnem. FOTO: Matej Družnik/Delo


Ste eden redkih vsestranskih smučarjev, čeprav ste se v zadnjih sezonah usmerili bolj v tehnične discipline.


Vsi se odločajo za specializacijo, saj se raven v vsaki disciplini posebej vse bolj dviga. Če bi se rad prebil na stopničke, moraš biti močno osredotočen na izbrano disciplino. Za veliki kristalni globus pa potrebuješ vsaj dve ali celo tri. Sprašujemo se tudi o paralelni tekmi. Če bo teh preizkušenj več, je to spet disciplina za »tehničarje«, kar ni pravično do smukačev, saj imajo samo dve disciplini, tekmovalci v tehničnih pa tri.


Veliki globus je v vaših mislih?


To je eden od mojih kariernih ciljev. Marcel je zelo močen v tehničnih disciplinah. Ker za to lovoriko potrebuješ dve močni disciplini, sem pojačal slalom, ob stran pa postavil hitre.


Je sploh mogoče ujeti Hirscherja?


Zares je močen. Najpomembneje se mi zdi, da ne delaš enakih stvari kot on. Vsak od nas je drugačen, ima svojo prednost, trenira in tekmuje po svoje. V veleslalomu sem odličen, vendar moja raven ni tako dobra kot pred dvema sezonama, moram jo dvigniti. V slalomu se mu lahko približam, ne morem pa ga premagati. Novinarji me sprašujejo, zakaj ne delam enako kot on, zakaj se ne odločam kot on ... Ne zdi se mi dobra ideja kopirati ga.

"Če bo paralelnih tekem več, to ni pravično do smukačev, saj imajo le dve disciplini, »tehničarji« pa tri," opozarja francoski as. FOTO: Matej Družnik/Delo
"Če bo paralelnih tekem več, to ni pravično do smukačev, saj imajo le dve disciplini, »tehničarji« pa tri," opozarja francoski as. FOTO: Matej Družnik/Delo


Vsak ima svojo pot?


Natančno tako.


Sezona se izteka, ste že zelo utrujeni?


Vedno sem malce razočaran, ko se končuje, saj imamo vsi radi ta šport, a postajamo hkrati vse bolj utrujeni. Zato so občutki mešani.


Na poti vas vso sezono spremlja žena, ki je vaša predstavnica za odnose z javnostmi. Kako je imeti partnerko za sodelavko?


Romane skrbi tudi za vso logistiko, včasih tudi za rezervacije hotelskih sob, pa za družbena omrežja, veliko stvari dela tudi v ozadju. Ker sem ves čas zdoma, je zame super, da sva skupaj vso sezono, deliva si veliko lepih trenutkov.


Kdo pa ima, ko gre za poslovno sodelovanje, zadnjo besedo?


Odvisno od situacije – tudi to je razlog, da sva skupaj desetletje. Včasih moram skloniti glavo jaz, včasih ona.

V pogovoru za Delo je razkrival tudi predloge, s katerimi bi lahko bolj utrdili kombinacijo v svetovnem pokalu. FOTO: Matej Družnik/Delo
V pogovoru za Delo je razkrival tudi predloge, s katerimi bi lahko bolj utrdili kombinacijo v svetovnem pokalu. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Komentarji: