Štef prvič v svetovnem pokalu na stopničkah in za las brez Hirscherjevega skalpa (VIDEO)

Štefan Hadalin tretji v kombinaciji v Banskem, pred njim le smučarska velikana Alexis Pinturault in Marcel Hirscher.
Fotografija: Štefan Hadalin v ugledni družbi Marcela Hirscherja in Alexisa Pinturaulta. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Odpri galerijo
Štefan Hadalin v ugledni družbi Marcela Hirscherja in Alexisa Pinturaulta. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP

Bansko – Poznavanje terena, dodaten odmerek samozavesti po osvojenem srebru na nedavnem SP v Åreju, dobra pripravljenost, slalomska odsotnost enega glavnih favoritov Marca Schwarza in tekma, ki sta jo sestavljala slalom in superveleslalom (in ne smuk) – vse to so bile ugodne okoliščine, ki jih je znal Štefan Hadalin unovčiti za svoje prve stopničke v smučarskem svetovnem pokalu na kombinaciji v Banskem.

Odlično se je izkazal že na superveleslalomskem delu. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Odlično se je izkazal že na superveleslalomskem delu. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP


Po besedah glavnega trenerja za tehnične discipline Klemna Berganta mu protokolarne obveznosti zadnjega tedna niso zrušile tekmovalnega ritma in mu vzele sape, kar je dokazoval tudi na treningih v Bolgariji, torej na prizorišču, ki ga dobro pozna, saj je reprezentanca minula tri leta prav tam opravila aprilske posezonske treninge. Na zahtevni, toda dobro pripravljeni progi, ki se je je usmililo tudi vreme, je Štef že na superveleslalomskem delu kombinacije pokazal, po kaj je prišel, na osmem mestu je namreč za vodilnim Maurom Caviezlom zaostajal natanko sekundo. Med izrazitimi slalomskimi specialisti je bil 84 stotink pred njim le Alexis Pinturault, četrt sekunde je za Vrhničanom zamujal Schwarz, 83 stotink pa Marcel Hirscher. To so bili glavni kandidati za končno trojico, a se je Schwarz, zmagovalec prejšnje (wengenske) kombinacije, samoizločil že pred slalomskim delom, saj si je ob doskoku pri zadnjem superveleslalomskem skoku poškodoval levo koleno.



Tako je bilo domala že vnaprej jasno, kdo bo stal na odru, vprašanje je bilo le, v kakšnem vrstnem redu. Francoz je ponovil uspeh iz Åreja in prepričljivo zmagal, v srditem dvoboju za drugo mesto pa je Hadalin za pičlo stotinko zaostal za Hirscherjem, ki je bil – skupaj s Trevorjem Philpom – najhitrejši na slalomskem delu, na katerem je Štef vpisal peti čas. Za 23-letnika so bile to sploh prve stopničke v svetovnem pokalu, obenem je pisal tudi zgodovino, saj se ni pred njim še nobenemu Slovencu uspelo prebiti na kombinacijski oder, najbližje mu je bil Andrej Jerman leta 2002 v Kitzbühlu.


Danes SG, jutri veleslalom


»Vesel sem in ponosen, da se mi je izšlo tudi v svetovnem pokalu. V primerjavi z Årejem je bil tokrat na štartu še kak tekmovalec več, kar daje rezultatu še dodatno težo. Mogoče gre dejstvo, da se je tokrat kombinacija začela s superveleslalomom, res bolj na roko smučarjem mojega kova, saj potrebuješ za to disciplino manj treninga. Imam več veleslalomskega znanja in ga lahko koristno uporabim. Zdaj lahko z optimizmom zrem tudi v veleslalomsko preizkušnjo, v nedeljo mi bo zato lažje,« je prepričan Hadalin. Tudi glavni trener hitrih disciplin Peter Pen je prikimal, da je Štefan tokrat opravil vrhunski superveleslalom.



Jutri (ob 11.45) bo v Banskem na sporedu superveleslalom s Klemnom Kosijem, Boštjanom Klinetom in Miho Hrobatom, v nedeljo pa še veleslalom (9.30, 12.30), na katerem bo poskusil po vrhu poseči tudi Žan Kranjec. »Tudi Žan v Banskem smuča zelo dobro. Razmere bodo zimske, teren zahteven, za nameček prvo progo postavljamo mi, zato jo bo treba – v nasprotju z nekaj prejšnjimi tekmami, tudi finalom v Åreju, ki je bil od štarta do cilja domala brez zavoja – malo bolj zaviti. Žan je bil tudi dosti manj pod stresom po SP kot Štefan, prepričan sem, da bo storil vse, da bo dokazal, da če že ni najboljši veleslalomist ta hip, je pa vsaj zelo blizu,« poudarja trener Bergant.

Preberite še:

Komentarji: