Stefan Kraft je podkuril svoje navijače

V Zakopanah najboljši Slovenec spet Timi Zajc. Na 7. mestu skupaj z Rjojujem Kobajašijem in Stephanom Leyhejem.
Fotografija: Na zmagovalnem odru so se z namsehom nastavljali Norvežan Robert Johansson (levo), Stefan Kraft in Jukija Sato. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Na zmagovalnem odru so se z namsehom nastavljali Norvežan Robert Johansson (levo), Stefan Kraft in Jukija Sato. FOTO: AFP

Čez mesec dni bo na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta gostila Seefeld in Innsbruck, Stefan Kraft branil naslova prvaka tako na srednji kot na veliki skakalnici. Vse kaže, da bo Avstrijec ravno pravi čas spet ujel pravo formo. V Zakopanah se je namreč razveselil prve zmage po finalu sezone 2016/17, ko je v Planici dobil obe posamični preizkušnji in na ta način le še potrdil veliki kristalni globus. Od Slovencev je bil spet najboljši Timi Zajc, ki je bil sedmi – skupaj z Rjojujem Kobajašijem in Stephanom Leyhejem.

Zares zanimivo tekmo so pred nabito polnimi tribunami poljskih navijačev gostile Zakopane, kjer je že v prvi seriji, v kateri je pihal spremenljiv veter in so prireditelji kar nekajkrat spremenili zaletno mesto, padla marsikatera odločitev. Obetal se je namreč skorajda popoln polom favoritov, saj ga je kar sedem skakalcev od prvih desetih v skupnem seštevku svetovnega pokala bolj ali manj polomilo.

Najbolj Kamil Stoch, ki se sploh ni uvrstil v finale (enako se mu je zgodilo lani), Markus Eisenbichler je bil šele 29. Karl Geiger 28., Piotr Žyla 25., Rjoju Kobajaši 23., Johann Andre Forfang 19 in Dawid Kubacki, ki je na sobotni ekipni tekmi s 143.5 metra postavil rekord skakalnice, pa 16. V finalu, ko je veter vseskozi pihal v hrbet, je popoln napad uspel Forfangu in Kobajašiju, ki pa višje od 4. oziroma 7. mesta nista mogla. Na odru so se tako zvrstili presenetljivo Jukija Sato, prvič v tej sezoni Robert Johansson in Stefan Kraft za prvo avstrijsko zmago po Planici 2017, skupno pa je bila to njegova 13.

Anže Semenić (levo) je bil daleč od lanske zmage, Anže Lanišek (v sredini) je svojo nalogo opravil solidno, Timi Zajc pa je zamudil priložnost za morebitne prve stopničke v sezoni in v karieri. FOTO: Marko Feist/Delo
Anže Semenić (levo) je bil daleč od lanske zmage, Anže Lanišek (v sredini) je svojo nalogo opravil solidno, Timi Zajc pa je zamudil priložnost za morebitne prve stopničke v sezoni in v karieri. FOTO: Marko Feist/Delo


"Prvi skok je bil zelo dober in seveda sem bil pred drugim nekoliko živčen. A želel sem si nekoliko tvegati in vesel sem, da se je izšlo za zmago. Moj veliki cilj je kolajna na domačem svetovnem prvenstvu, a za zdaj se osredotočam le na vsak konec tedna posebej in želim ohraniti dobro formo," je dejal Kraft, ki je za las, za desetinko točke, brez zmage ostal na sobotni ekipni tekmi, ki so jo dobili Nemci pred Avstrijci, četudi je David Siegel v drugi seriji pri doskoku grdo padel. Slovenci so tedaj – tudi na račun diskvalifikacije Forfanga v drugi seriji – osvojili 4. mesto, največ točk je naši reprezentanci zagotovil Timi Zajc.


Poskusna serija obljubljala še več


In Zajc je bil najboljši Slovenec tudi na posamični tekmi, 7. mesto si je razdelil s Kobajašijem in Stephanom Leyhejem, morda si je nekoliko več obetal po poskusni seriji, ko je bil tretji. "Mislim, da si mesta z dvema skakalcema še nikoli nisem delil. Zato si bom to tekmo zapomnil in tudi, ker je bila zelo napeta. Prva serija je bila precej vetrovna, veter se je menjal, druga pa je bila kar zelo poštena, skoraj enake razmere za vse in večjih težav ni bilo. Sem zadovoljen, čeprav sem na treningu in tudi v poskusni seriji kazal še boljše skoke, a to je dober rezultat," je po izenačitvi drugega najboljšega rezultata v karieri dejal Zajc. V finalu sta nastopila še Anže Lanišek, ki je bil 13., in povratnik v svetovni pokal Domen Prevc (23.), po prvi seriji sta tekmo končala Tilen Bartol in Anže Semenič – lanski zmagovalec.

Domen Prevc je iz Zakopanov odšel z mešanimi občutki. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Domen Prevc je iz Zakopanov odšel z mešanimi občutki. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Ženska karavana je medtem opravila z japonsko turnejo, s katere se Slovenke ne vračajo najbolj zadovoljne. Potem ko je v petek Nika Križnar zasedla 5. mesto, so bile pete naše tudi na ekipni tekmi, na zadnji posamični preizkušnji pa je bila Križnarjeva v znova težkih razmerah (megla in veter) kot najboljša slovenska skakalka 12. "Takšnih razmer nismo vajene, a za rezultat sem kriva tudi sama, napake so bile prevelike," je priznala Križnarjeva. Poleg nje je od Slovenk do točk prišla le še Urša Bogataj (16.), Maja Vtič in Špela Rogelj sta ostali brez finala.

Komentarji: