Stoch po pokru zmag še do trojčka zlatih orlov?

Branilec zmage na novoletni skakalni turneji bo tudi tokrat v ožjem krogu favoritov, št. 1 med njimi pa bo Rjoju Kobajaši.
Fotografija: Kamil Stoch je pred dobrim letom dni izenačil dosežek Svena Hannawalda, ki je edini dotlej novoletno turnejo osvojil s pokrom zmag. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kamil Stoch je pred dobrim letom dni izenačil dosežek Svena Hannawalda, ki je edini dotlej novoletno turnejo osvojil s pokrom zmag. FOTO: Reuters

Ljubljana – Pred dobrim letom dni je Kamil Stoch pisal zgodovino, saj se je na novoletni turneji vpisal v enega najelitnejših klubov, ki ima od 6. januarja skupaj z njim le dva člana. Pridružil se je Svenu Hannawaldu z zmagami na vseh štirih postajah ene novoletne turneje, danes bo začel lov še za enim edinstvenim dosežkom. Namreč trojčkom zaporednih zmag, kar je v 66-letni zgodovini uspelo le Bjørnu Wirkoli. Poljak bo eden glavnih favoritov, prvi pa bo vendarle Roju Kobajaši.



Novoletna turneja 2017/18 se je začela z velikimi nemškimi pričakovanji, da bodo gostitelji uvodnih dveh tekem vendarle prekinili dolgoletno sušo (zadnjo zmago je dosegel prav Sven Hannawald v sezoni 2001/2002), saj so imeli z Andreasom Wellingerjem in Richardom Freitagom dve vroči železi v ognju. Slednji se je do polovice odlično držal, nato pa je v Innsbrucku sledil usodni padec. Stoch je to izkoristil za zanesljivo osvojitev zlatega orla, na koncu pa hladnokrvno zdržal vse pritiske za poker zmag.

Poljski as ta čas zaseda 3. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, trikrat je v tej zimi stal na zmagovalnem odru (nikdar sicer še ne na najvišji stopnički), glede na to, da ponavadi po malce bolj zadržanem začetku sezone stopnjuje nastope, in zavoljo izjemnih izkušenj pa je za številne prvi favorit tudi letos. To bi pomenilo hat-trick, saj je zmagal tudi na turneji 2016/17 (tedaj le z enim posamičnim 1. mestom), takšen niz pa je doslej uspel le Wirkoli, in sicer pred natančno 50 leti. »Nikoli ne lovim zgodovinskih dosežkov, osredotočam se le na sedanjost. Ne želim, da bi lov za rezultati zasenčil tisto, kar je zame najpomembneje, da uživam v skokih,« pravi Poljak, ki vlogo favorita vendarle prepušča najbolj »vročemu« skakalcu zime, Rjojuju Kobajašiju.

»Rjoju skače izjemno. V enakih razmerah je za tekmece nedosegljiv, no, vsaj doslej je bil, saj ni kazal znakov ranljivosti. Seveda pa je vprašanje, koliko časa bo še lahko držal takšno raven, saj se po mojem mnenju začenja najzahtevnejši del sezone,« razmišlja Stoch, absolutni zmagovalec prejšnje sezone, v kateri je pobral vse, kar je bilo na voljo.


Na turnejo s štirimi zmagami


Poljaka in celotno konkurenco je na prvih preizkušnjah zime zasenčil Rjoju Kobajaši – mimogrede, zadnjo novoletno turnejo je njegov brat Junširo v skupnem seštevku končal tik pod zmagovalnim odrom –, ki niza izjemne rezultate. Na sedmih tekmah se zgolj enkrat ni prebil med najboljšo trojico, 7. mesto prvega dne Engelberga je njegova najslabša uvrstitev, štirikrat je zmagal, dvakrat pa je bil tretji. Nazadnje se je s štirimi zmagami na novoletno turnejo pred dvema letoma podal Domen Prevc, ki pa nato ni nadaljeval v takšnem slogu. »Moji dosežki me presenečajo, so pa bile takšne predstave že kar nekaj let moj cilj,« priznava Kobajaši, ki je med prazniki odpotoval v domovino, kjer je skušal še naprej živeti po srednjeevropskem času, da ne bi tu največji tekmeci dobili pomembne prednosti. »Rjoju ne ve, kaj lahko pričakuje. Prav zanima me, kako bo prenesel, da bo v središču pozornosti,« se sprašuje njegov trener trener Janne Väätäinen. Če bi Kobajaši zmagal, bi bil drugi Japonec z zlatim orlom, edini s skupno zmago je za zdaj Kazujoši Funaki (1997/98).

Poleg Kobajašija in Stocha je še nekaj skakalcev, ki bi lahko v skupnem seštevku posegli povsem na vrh. Gotovo še en Poljak, Piotr Žyla, ki v sezoni še ni bil slabši kot šesti, Nemci bodo imeli tudi tokrat svojega kandidata, namreč Karla Geigerja, ki si je s premierno zmago v svetovnem pokalu v Engelbergu dodobra okrepil samozavest (v skupnem seštevku svetovnega pokala pa sta med deseterico še dva nemška skakalca, Stephan Leyhe in Wellinger), za Norvežane – najboljši ta čas je Johann Andre Forfang, zmagovalec Nižnjega Tagila – pa je prav novoletna turneja ob turneji raw air cilj sezone.

Preberite še:

Komentarji: