Strokovni štab se je »zamazal«, telemark rakava rana Prevcev

Pred skakalci najdaljši premor v sezoni, nadaljevanje prihodnji konec tedna, v soboto, 29., z novoletno turnejo.
Fotografija: Pred skakalci je prvi vrhunec zime z novoletno turnejo, ki se začne konec meseca, skakalke pa se bodo v tem času pripravljale na nadaljevanje sezone sredi januarja.
FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Pred skakalci je prvi vrhunec zime z novoletno turnejo, ki se začne konec meseca, skakalke pa se bodo v tem času pripravljale na nadaljevanje sezone sredi januarja. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Za smučarskimi skakalci in skakalkami je prvi del nove sezone, s katerim so bili v slovenskem taboru veliko bolj zadovoljni v ženskem delu kot v moškem, pred obojimi je zdaj najdaljši premor v celotni zimi. Skakalke bodo nadaljevale šele sredi januarja, skakalci pa s prvim vrhuncem sezone, novoletno turnejo. Za slabše nedeljske rezultate pri moških v Engelbergu je krivdo nase prevzel tudi strokovni štab zaradi napačne priprave smuči.

Engelberg je iz slovenskega zornega kota seveda zaznamovala vrnitev Petra Prevca, ki je bila grenko-sladka, s 6. mestom v kvalifikacijah, 16. na nedeljski tekmi, medtem ko je na sobotni ostal brez finala. "S povprečnima skokoma sem bil torej na robu petnajsterice, z dobrima bi bil že bližje deseterice, z vrhunskima pa blizu vrha," je ugotovitev, ki jo je iz Švice prinesel Peter Prevc, za katerega je bil petek – navkljub vsem željam po mirnosti – zelo stresen. V četrtek je tako potreboval zelo dolgo časa, da je zaspal, saj je čutil vznemirjenje in tesnobo, najhuje mu je bilo pred prvim skokom za trening, nato pa je padel v že zelo dobro znano kolesje. V nedeljo je bil tako že najboljši Slovenec, pri čemer je glavni trener Gorazd Bertoncelj v veliki meri nase oz. na celoten strokovni štab prevzel odgovornost za rezultate.

"V nedeljo je napako naredil strokovni štab, enostavno smo se 'zamazali', imeli smo prenizke zaletne hitrosti in od tu tudi slabši rezultati. Smuči smo pripravili v soboto, ko je bilo hud mraz, minus 12 stopinj ob šestih zvečer, ko smo se v nedeljo zbudili, pa je bilo plus tri in dež. Poskusili smo, tvegali, česar najbrž ne bi smeli početi na tekmi, in tako so smuči 'zaribale'. V povprečju so bili naši skakalci zato počasnejši 0,5 kilometra na uro od tekmecev, to je eno dobro zaletno mesto. Ob tem je tudi občutek letenja in v nogah bistveno drugačen, precej slabši, težje je potem skočiti. Vse skupaj je bila dobra šola za naprej," je priznal Bertoncelj (mimogrede, enako težavo so imeli tudi Avstrijci, v soboto s petimi finalisti, tudi tretjeuvrščenim Danielom Huberjem, v nedeljo pa le z enim), ki pa se ni zgolj zavoljo tega iz Engelberga vrnil z mešanimi občutki.
 

Domna po padcu boli le ego


"Neznanje pri telemarku nam je najverjetneje vzelo v soboto Domnove stopničke in Petrov finale. Telemark je rakava rana obeh Prevcev, Domen je poleti premalo delal na tem in potem pride do padca ob nepravem času, torej ko je bila res lepa priložnost za stopničke. To je kazen za pretekle grehe. Peter pa je imel v preteklosti tudi že težave, zdaj smo si želeli, da bi pred vrnitvijo na treningih čim več skušal pristajati v telemark, a je začel uporabljati tudi določene dodatke v čevljih, tako da je bilo vse skupaj le še težje. Časa za trening ni bilo dovolj, upam pa, da bo zdaj dobil malo stabilnosti, zaupanja," je bil jasen Bertoncelj, pri čemer se je Domen Prevc tudi sam posul s pepelom, da se s telemarkom ni ubadal vse poletje in le kako ga bo potem znal. Namesto stopničk je tako doživel padec, ki pa posledic k sreči ni pustil. "Nič me ne boli, morda le ego, to je vse," je dejal Domen, ki se bo z lepšimi doskoki ukvarjal na pripravah pred novoletno turnejo.

Dotlej je še kar nekaj časa, Bertoncelj ima pred odhodom v Oberstdorf, kjer bodo kvalifikacije prihodnjo soboto, 29., v načrtu pet skakalnih in pet kondicijskih treningov, 24. in 25. pa bodo imeli tekmovalci prosto, da si bodo lahko odpočili glave in se posvetili najbližjim. Pred tem jih v nedeljo čaka še državno prvenstvo v Planici, kjer naj bi bila jutri vendarle pripravljena 120-metrska skakalnica, na kateri bodo opravili priprave za turnejo štirih skakalnic.

Za zdaj je jasno, da bodo na turneji, na kateri bo želja ena skupna uvrstitev okoli 6. mesta, nastopili Timi Zajc, ki je še vedno najvišje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala (10.), Domen in Peter Prevc ter Jernej Damjan, ki je na treningih nakazoval več, kot je potem pokazal na tekmah. Preostala dva potnika – Slovenija ima pravico nastopa le še s šestimi tekmovalci, ne več sedmimi – bosta znana po DP.

Preberite še:

Komentarji: