Švicarji so Avstrijcem zadali nov boleč udarec

Po olimpijskem zmagoslavju je bila Švica najboljša tudi na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v ekipni paralelni tekmi. Slovenija izpadla v osmini finala.
Fotografija: Švica je s svetovnega prestola sklatila Francijo in zlatu z olimpijskih iger dodala še s svetovnega prvenstva na Švedskem. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Švica je s svetovnega prestola sklatila Francijo in zlatu z olimpijskih iger dodala še s svetovnega prvenstva na Švedskem. FOTO: AFP

Švica je zmagovalka ekipne paralelne tekme na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Åreju. V velikem finalu je bila boljša od Avstrije. Bron je osvojila Italija, četrta je bila Nemčijo. Slovenija v postavi Ana Bucik, Maruša Ferk, Jakob Špik in Tijan Marovt je izpadla v osmini finala.

Švici so zlato snežinko prismučali Wendy Holdener, Aline Danioth, Daniel Yule in Ramon Zenhausern. Junak je bil Zenhausern, ki je v četrtfinalu, polfinalu in finalu nastopil kot zadnji in ob zaostanku Švice z 1:2. Moral je zmagati in ob tem še izboljšati čas tekmeca, to pa je vselej opravil z odliko. Švicarji, pri katerih je vse zmage zabeležila tudi Holdenerjeva, so tudi aktualni olimpijski prvaki.

Avstrija še vedno ostaja brez zlate medalje v Areju. Srebro so osvojili Katharina Truppe, Katharina Liensberger, Michael Matt in Marco Schwarz.

Italijanski bron so prismučali Lara Della Mea, Irene Curtoni, Simon Maurberger in Alex Vinatzer. Tretjega mesta so se za nekaj trenutkov že veselili Nemci, a je bil Linus Strasser diskvalificiran, ker je povozil količek.

Slovenci so ekipno tekmo končali v prvem krogu izločilnih bojev, v osmini finala. Izločili so jih Slovaki, ki so na zadnjem SP osvojili srebro.

Dvoboj Slovenije in Slovaške se je končal z 2:2, točki sta osvojili Ferkova in Bucikova, praznih rok sta po odstopih ostala Špik in Marovt. Slovaki so napredovali zaradi boljšega seštevka časov.

Razpoložena Maruša Ferk (desno) je premagala Slovakinjo Sono Moravčikovo. FOTO: AFP
Razpoložena Maruša Ferk (desno) je premagala Slovakinjo Sono Moravčikovo. FOTO: AFP


»Zelo sem bila razpoložena za to tekmo. Zavedam se, da bo to nova disciplina v prihodnjem letu. Dobro smo nastopili v St. Moritzu, tako da sem imela tudi veliko željo tekmovati na tej ekipni tekmi. Po domače povedano sem bila zakurjena. Želela sem, da smo uspešni in gremo naprej ter naposled naredimo en preskok. To ti lahko uspe le, če imaš veliko željo in se tako pripraviš na tekmo. Mislim, da sem svojo nalogo opravila zelo korektno, je pa to ekipna tekma in ni odvisno samo od mene. Škoda, saj smo imeli veliko priložnost, da pridemo naprej, četudi bi potem imeli Avstrijce, saj niso nepremagljivi,« je po tekmi menila Ferkova.

Novinec na SP Marovt je dejal: »Vesel sem, da sem dobil priložnost. Mislim, da sem se hrabro boril, žal pa naredil napako in povozil količek. Izkušnja je dobra za v prihodnje, vse sem lepo doživel in upam, da še bom kdaj na SP.«

Tijan Marovt je na svojem prvem svetovnem prvenstvu nabiral izkušnje. FOTO: Reuters.
Tijan Marovt je na svojem prvem svetovnem prvenstvu nabiral izkušnje. FOTO: Reuters.


Slovenija je bila deveta, tako kot tudi vse ostale reprezentance, ki so izpadle v osmini finala.

Na štartu je bilo 16 reprezentanc. Naslov iz St. Moritza so branili Francozi, ki so izpadli v četrtfinalu proti Nemčiji.
V sredo bo na SP prost dan. V četrtek in petek sta na sporedu veleslaloma, v soboto in nedeljo pa slaloma.

Komentarji: