Timi Zajc zapravil odlično priložnost za prvo uvrstitev na stopničke

Mladi skakalec SSK Ljubno BTC je bil po prvi seriji četrti, naposled pa končal na robu deseterice, dve mesti pred Anžetom Laniškom.
Fotografija: Timi Zajc je izvrstno opravil svoje delo v prvi seriji. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Timi Zajc je izvrstno opravil svoje delo v prvi seriji. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Innsbruck – Mladi slovenski skakalni up Timi Zajc, član SSK Ljubno BTC, je imel po polovici tretje tekme nemško-avstrijske turneje štirih skakalnic v Innsbrucku odlično priložnost, da bi se prvič doslej na preizkušnjah svetovnega pokala povzpel na stopničke, saj je v prvi seriji vpisal četrti dosežek, do tretjega mesta ga je ločilo zgolj 1,4 točke. Toda v finalu je pokleknil pod pritiskom, pristal dosti prej kot glavnina tekmecev in zdrsnil navzdol, vseeno pa še enkrat več deseterico ujel za rep. Njegova najboljša uvrstitev na tej ravni tekmovanj tako ostaja novembrsko peto mesto iz Visle. Današnji slovenski uspeh je dopolnil Anže Lanišek z dvanajstim mestom, preostala četverica je obtičala že v prvi seriji.


Kobajaši kot lani Stoch?


Tretje zmage na tretji tekmi turneje pa se je razveselil neustavljivi Japonec Rjoju Kobajaši, ki se je že v prvi seriji z izjemnim skokom, dolgim kar 136.5 metra, kar je bila seveda največja daljave tekme, močno odlepil od konkurence, v finalu pa le še nadzoroval priborjeno in prvega izzivalca, domačega asa Stefana Krafta, pustil za seboj za kar 12,8 točke. Rjoju ima odlične možnosti, da ponovi lanski podvig Poljaka Kamila Stocha, ki si je tekmece pokoril na vseh štirih postajah nemško-avstrijske turneje. Zdaj ima pred prvim zasledovalcem, danes neprepričljivim Nemcem Markusom Eisenbichlerjem, že kar 45 točk naskoka. Turneja se bo končala v Bischofshofnu, kjer bodo jutri na sporedu kvalifikacije, v nedeljo (oboje z začetkom ob 17. uri) pa še preizkušnja.


POTEK PRVE SERIJE


Smučarski skakalci so tekmovali na tretji postaji novoletne turneje v Innsbrucku, kamor je kot najboljši Slovenec v skupnem seštevku (7.) prišel Timi Zajc, ki je v prvi seriji odlično opravil svoje delo, poletel je 130 metrov daleč in se v drugi seriji boril za uvrstitev med najboljšo trojico. Po polovici tekme je bil četrti.

Tekma na Bergislu se za Slovence sicer ni začela najbolje. Jernej Damjan je skočil v prvem paru proti Michaelu Hayböcku in pristal pri le 114.5 metra. Dvoboj proti Avstrijcu je izgubil in kmalu je postalo jasno, da ga ne bo med srečnimi poraženci, ki bodo napredovali v finalno serijo.

Nato je bil od Slovencev na vrsti Zajc, ki se je pomeril s Poljakom Piotrom Žylo in ga prepričljivo ugnal. Mladi član SSK Ljubno BTC je za skok, dolg 130 m, to pot prejel tudi lepe sodniške ocene in prevzel vodstvo. Dobro pripravljenost je potrdil tudi Anže Lanišek, najboljši Slovenec v kvalifikacijah, ki je pristal pri 126.5 metra in si tudi zagotovil napredovanje v drugo serijo.

Anže Lanišek se je zanesljivo uvrstil v finale. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Anže Lanišek se je zanesljivo uvrstil v finale. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Precej slabše so se odrezali drugi naši skakalci, tako kot Damjan so tekmo že končali Bor Pavlovčič (117.5 metra), Anže Semenič (118) in Rok Justin (117).

Morda je tudi že prišlo do odločitve o končnem zmagovalcu novoletne turneje, Nemec Marcus Eisenbichler, ki je pred tem zaostajal le za 2,3 točke, je popustil (129 m, 14. mesto), medtem ko je vodilni Japonec Rjoju Kobajaši nadaljeval v izjemnem slogu, pristal pri 136.5 metra in je na poti k tretji zaporedni zmagi.


IZIDI PRVE SERIJE


1. Rjoju Kobajaši (Jap) 137,0 točke (136.5 metra)
2. Stefan Kraft (Avs) 126,8 (129.5)
3. Andreas Stjernen (Nor) 123,5 (131)
4. Timi Zajc (Slo) 122,1 (130)
5. Stephan Leyhe (Nem) 120,4 (129)
6. Jukija Sato (Jap) 120,2 (129)
7. Kamil Stoch (Pol) 119,2 (126.5)
8. Robert Johansson (Nor) 119,0 (129)
9. Daniel Huber (Avs) 118,6 (127)
10. Dawid Kubacki (Pol) 118,0 (130)
13. Anže Lanišek (Slo) 115,0 (126.5)
___________
36. Bor Pavlovčič (Slo) 97,3 (117.5)
37. Anže Semenič (Slo) 96,9 (118)
40. Rok Justin (Slo) 94,0 (117)
45. Jernej Damjan (Slo) 90,2 (114.5)


POTEK DRUGE SERIJE


Pred nastopom prvega od dveh slovenskih finalistov je bil v vodstvu Čeh Roman Koudelka, ki se mu je po ponesrečenem prvem nastopu drugi skok vendarle posrečil bolje, vlekel je 125 metrov daleč in prepričljivo prevzel vodstvo, ki ga je zadržal tudi po finalni predstavi Nemca Markusa Eisenbichlerja, ki je bil po polovici novoletne turneje še v igri za skupni vrh, v Innsbrucku pa je iz boja izpadel. Tudi v finalu ni zmogel dlje kot do 123.5 metra, s čimer Čeha ni prehitel. Bil je seveda opazno razočaran.

Od njega je bil takoj nato uspešnejši tudi najboljši Slovenec v kvalifikacijah Anže Lanišek, ki je potegnil do 123 metrov in s skupnim točkovnim izplenom 224,8 točke zaostal zgolj za Koudelko, ki je bil 3,6 točke spredaj. Pred Eisenbichlerjem je zadržal točko naskoka, s čimer je potrdil uvrstitev v najboljšo petnajsterico. Ob televizijskem premoru pred elitno deseterico sta Koudelko prehitela najprej Nemec Richard Freitag (124 metrov) in nato še Švicar Killian Peier (123), ki je prevzel vodstvo za šest desetink točke.

Rjoju Kobajaši je bil prepričljivo najboljši tudi v Innsbrucku. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Rjoju Kobajaši je bil prepričljivo najboljši tudi v Innsbrucku. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Ponesrečen finalni nastop in skok, dolg le 116 metrov (z njim je zaostal tudi za Laniškom), je Poljaku Dawidu Kubackemu močno otežil delo v bitki za končno tretje mesto na turneji. Vodstvo tekmovanja na čelu z Walterjem Hoferjem je pred nastopom najboljše deveterice zaradi spreminjajočega se vetra in tudi prvih snežink za nekaj časa prekinilo finalno serijo, nato pa zvišalo zaletišče za dve mesti in nadaljevalo tekmovanje. Tega pa domači skakalec Daniel Huber (121 metrov) in Norvežan Robert Johansson (124) nista znala izkoristiti.

Je pa zvišano zaletišče unovčil zadnji Poljak na preizkušnji Kamil Stoch, ki je pristal pri 131 metrih, s čimer je prepričljivo, za tri točke in pol, prevzel vodstvo (234,1 točke). Žirija se je takoj ponovno odzvala in štartno rampo nemudoma spet spustila na izhodišče, za dve mesti navzdol. Da Stoch ni ostal vodilni tudi pred nastopom drugega slovenskega finalista, je poskrbel Nemec Stephan Leyhe, ki se mu je posrečil odličen skok, dolg 127.5 metra, obenem so mu sodniki dodelili tudi devetnajstice, s čimer je bil za kar pet točk uspešnejši od Poljaka.

Pod pritiskom priložnosti za prvo uvrstitev na stopničke doslej v svetovnem pokalu pa je v drugo pokleknil mladi slovenski up Timi Zajc, ki je pristal bistveno prej kot tekmeci pred njim. Z daljavo 119.5 metra in slabšimi ocenami je že tedaj zdrsnil na sedmo mesto, vseeno pa si je zagotovil še eno uvrstitev v najboljši deseterici in visoko izhodišče tudi v skupni razvrstitvi turneje pred zadnjo postajo. Takoj za njim je vodstvo prevzel Norvežan Andreas Stjernen (126 metrov), za navdušenje domačih navijačev je s prevzemom vodstva poskrbel Stefan Kraft (130.5 metra), kar pa je bilo precej premalo za Japonca Rjojuja Kobajašija. Z najnižjega možnega zaletnega mesta je potegnil do 131 metrov in naposled zmagal z 12,8 točke prednosti pred prvim izzivalcem.

Preberite še:

Komentarji: