Tina Maze: Za FIS tumor ni resna stvar

Nekdanja slovenska smučarska šampionka v pogovoru za Delo o materinstvu in novih vlogah.
Fotografija: Tina Maze se šele zdaj, ko gleda na svojo športno pot z razdalje in v novih vlogah, zaveda, kaj je dosegla med tekmovalno kariero. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Tina Maze se šele zdaj, ko gleda na svojo športno pot z razdalje in v novih vlogah, zaveda, kaj je dosegla med tekmovalno kariero. FOTO: Matej Družnik/Delo

Nekdanja alpska smučarka Tina Maze se te dni mudi na svetovnem prvenstvu v Åreju kot sodelavka Eurosporta. V novinarskem središču je 35-letna Korošica precej oblegana. V pogovoru za Delo, ki ga bomo v celoti v naši tiskani izdaji in na spletni strani Delo.si objavili jutri, je razkrila, da se šele zdaj, ko gleda na svojo športno pot z razdalje in v novih vlogah, zaveda, kaj je pravzaprav dosegla med tekmovalno kariero.



»Vse prihaja za mano. Ko si v tekmovalnem ritmu, uspehov ne moreš dojemati tako, kot jih lahko po koncu kariere. Čustva so zdaj dovoljena, prej niso bila,« je dejala lastnica 13 kolajn z velikih tekmovanj. Na Švedsko je prišla s partnerjem Andreo Massijem in enoletno hčerjo Anouk. Pravi, da je materinstvo prav takšno, kakršnega si je predstavljala: »Vsak dan se učiš novih stvari,« je razmišljala nekdanja tekmovalka, ki je na belih strminah pustila pečat s svojo smučarsko vsestranskostjo in rekordno sezono v svetovnem pokalu po številu točk (2414).


Vesela slovenskih uspehov


Eno leto je ni bilo v belem cirkusu zaradi porodniškega dopusta, a se je hitro vrnila v tirnice, ki so jo zaznamovale vse življenje. Alpsko smučanje pozna do obisti, zdaj svoje znanje prenaša med televizijske gledalce v pogovorih s tekmovalci v ciljni areni. Razveselila se je tudi obeh slovenskih odličij na tem velikem tekmovanju – zlatega v smuku Ilke Štuhec in srebrnega v kombinaciji Štefana Hadalina.

Tina Maze je na SP kot komentatorka Eurosporta. FOTO: Eurosport
Tina Maze je na SP kot komentatorka Eurosporta. FOTO: Eurosport


Njeni spomini na uspešno športno pot so lepi, ostalo pa je tudi nekaj grenkobe, o kateri pravi, da je preteklost, a zamere so še prisotne. Predvsem tiste do vodilnih mož na Mednarodni smučarski zvezi (FIS), ki niso imeli posluha za njene zdravstvene težave ob koncu kariere. Imela je benigni tumor na maternici, bila je v procesu zanositve, a vodilni na FIS tega niso priznali za status poškodovanke.

»Ženska, ki mora na operativne posege, da lahko zanosi, bi morala biti upravičena do statusa poškodovanke. Ampak FIS to ne zanima. Zanje tumor ni resna stvar, trije šivi na kolenu pa,« je zaupala svojo izkušnjo. Eno leto je bila odsotna z belih strmin, da je rešila zdravstvene težave. »Nisem jih medijsko izpostavljala, ker je bilo to zame najobčutljivejše obdobje in hotela sem ga obdržati zase,« je odkrito povedala v intervjuju za Delo.

Preberite še:

Komentarji: