Upa, da ne bo neprijetnih in grdih besed

Domen Prevc se želi pozimi redno uvrščati med elitno deseterico smučarskih skakalcev na svetu.

Objavljeno
11. oktober 2019 06.00
Posodobljeno
11. oktober 2019 10.37
»Zdaj moram le nadaljevati v takšnem slogu, gristi vsak dan, obenem pa uživati in biti sproščen,« pravi Domen Prevc. FOTO: Tomi Lombar
Ljubljana – Domen Prevc, ki je v prejšnji zimi kot drugi najboljši slovenski smučarski skakalec za Timijem Zajcem (9.) v skupni razvrstitvi svetovnega pokala končal na 13. mestu, je tudi v minulem poletju in začetku jeseni pokazal več različnih obrazov. Najboljše nastope pa je prihranil prav za konec tekmovalne sezone na plastični podlagi.

Na finalu celinskega pokala v Klingenthalu je dvakrat pometel s konkurenco, teden dni pozneje pa si je na tamkajšnji 140-metrski napravi na sklepnem dejanju poletne različice svetovnega pokala s 17. mestom priskakal najvišjo uvrstitev v letošnji veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS).

»Vesel sem, da se raven mojega skakanja dviguje in da se vse odvija v pravo smer. Zdaj moram le nadaljevati v takšnem slogu, gristi vsak dan, obenem pa uživati in biti sproščen,« je dejal 20-letni as iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki je na uradnem treningu »2. svetovne lige« poletel do neuradnega poletnega rekorda arene Vogtland (148 m) in potrdil, da mu je tamkajšnja skakalnica pisana na kožo. »Očitno je res narejena po mojem okusu. To mi je namignil tudi kontrolor, rekoč, naj naslednjič, ko mi ne bo šlo, kar pridem v Klingenthal in se bo spet vse uredilo,« je razkril najmlajši od bratov Prevc.
 

Zanimivi dvoboji že na vrhu zaletišča


Na preizkušnjah za celinski pokal mu je družbo na zmagovalnem odru ob Poljaku Klemensu Muranki obakrat delal Kanadčan Mackenzie Boyd-Clowes, s katerim sta imela vnovič zanimive (besedne) dvoboje tudi na vrhu zaletišča. »Z Mackenziejem se pogosto šaliva, poskuša me malo psihično vreči iz tira, tako da mi, na primer, reče, naj med spuščanjem po naletu štejem, kolikokrat vdihnem in izdihnem zrak. Jaz pa ga, denimo, vprašam, kaj počne, da tisti dan tako dobro skače. Da mu začnejo malo delati 'mlinčki',« je v smehu zaupal zmagovalec petih tekem za svetovni pokal, ki ima visoke cilje za zimo.

»Na tekmah bi se rad redno uvrščal med elitno deseterico. Želim si, da bi bil stanoviten, da bi užival, da bi bilo v ekipi dobro vzdušje in da ne bi bilo živčnosti ter neprijetnih, grdih besed,« si je zaželel član kranjskega Triglava in na vprašanje, ali jih pogosto sliši, odvrnil, da v sleherni sezoni kakšnemu kdaj poči živec.

»Želim si, da bi bilo tega čim manj, na splošno pa je vzdušje zelo dobro, še posebno v zadnjem obdobju, ko imamo vedno nekoga, ki poka šale. Ali je to Anže Semenič ali Timi Zajc, vedno nekdo privleče kakšnega asa iz rokava. Seveda se pojavijo tudi slabi trenutki, zlasti po kakšni tekmi, ki se komu ne izide po načrtih. Takrat nekaj časa vlada zamorjena tišina, ko pa se usedemo v kombi, je običajno vse pozabljeno,« se je razgovoril Domen, ki zelo uživa v vožnji s fordom kugo, s katerim se lahko zapelje tudi na teren.

»Najraje grem v naravo, v hribe, predvsem tja, kjer ni ljudi. Če hočeš imeti mir, moraš iti tja, kjer ni žive duše. Bohinj je, denimo, postal že tako turističen, da je tam težko najti mir,« je še dejal mladinski svetovni podprvak iz Rasnova 2016, ki se bo s kolegi iz reprezentance in preostalimi slovenskimi skakalci jutri (od 18. ure naprej) meril na državnem prvenstvu v Kranju.