Uroš Velepec se je za hip počutil kot Matjaž Kek

Dobra volja pred uvodom v novo sezono, ki se bo v nedeljo začela prav pri nas na Pokljuki. Osrednji cilj sezone kolajna na SP

Objavljeno
29. november 2018 11.50
Posodobljeno
29. november 2018 11.50
Klemen Bauer (levo) in Jakov Fak med treningom na Pokljuki odštevata dneve do začetka nove sezone.
FOTO Matej Družnik/Delo
Pokljuka - Pokljuka – Neučakanost je tista, ki po dolgih poletnih pripravah vedno znova v zadnjih dneh pred tekmovalnim štartom spremlja akterje iz zimskih športnih aren. Tako je seveda tudi z biatlonci. A slovenski so zdaj še bolj neučakani kot ponavadi, ob vrnitvi uspešnega Uroša Velepca na vrh reprezentančne stroke so cilji visoki, povrh bo uvodna tekma sezone tokrat kar doma.

»No, zdaj se počutim kot mali Kek,« se je novi-stari glavni trener slovenskih biatloncev pošalil ob pogledu na poln prostor za novinarje na konferenci pred novim začetkom sezone. Spomin mu je kajpak uhajal k dnevu prej na Brdo, kjer je vrnitev Matjaža Keka k slovenski nogometni reprezentanci, razumljivo, odmevala neprimerno bolj kot novo poglavje biatlonske zgodbe. Zato je Velepec ohranil skromnost in tako sebe v primerjavi z nogometnim selektorjem označil za »malega«, vsekakor pa v krogih okrog slovenskega biatlona ostaja prepričanje, da gre za izjemnega strokovnjaka tako po športni plati kot tudi psihični, saj je po dveh letih zapletov, spodrsljajev in zdravstvenih težav našega vodilnega biatlonca Jakova Faka pripravil do te mere, da je ta s srebrno olimpijsko kolajno poskrbel za najodmevnejši dosežek naših športnikov v Pjongčangu. In tako je bilo že takrat na dlani: v sezoni 2018/19 omenjeni trener ne bo več le pisal programa Faku, temveč bo – kot nekoč – vodil slovensko reprezentanco. Končal je svoje delo v Ukrajini, pogodba se je iztekla tudi Tomašu Kosu. Češkemu strokovnjaku, ki je zbral 18 let med našimi biatlonci, so se pri SZS zahvalili, za skok na višjo raven od tiste v zadnji sezoni pa so izbrali preverjeno pot – kot nogometaši. Slednji so vrnili najbolj priljubljenega Slovenca iz Kvarnerskega zaliva, zimski junaki pa trenerja z uspešnim poslanstvom v Ukrajini, kjer med smučarskimi panogami šteje le biatlon ...


Slovenija namesto Švedske


Pod drobnogledom bo ta tudi pri nas, tokrat že na prvi postaji sezone. »Vedno sta bila osrednja cilja sezone svetovno prvenstvo ali olimpijske igre in tekma na domačem prizorišču,« je poudaril Tomaž Šušteršič, ki se kot generalni sekretar pokljuških prirediteljev dobro zaveda, da bodo odmevnost dogodka krojili domači dosežki. Tokrat se bo dogajanje na gorenjski planoti letos raztegnilo na 9 dni, Tako je vedno za uvod v sezono, le da ta ponavadi pripade Östersundu na Švedskem, Pokljuka pa v biatlonskih krogih slovi po zadnji decembrski preizkušnji pred božično-novoletnim oddihom. A ker bo tokrat v omenjenem skandinavskem kraju svetovno prvenstvo, bo že uvod pri nas, tradicionalni pokljuški termin pa so prevzeli češki prireditelji iz Novega Mesta.

Ob včerajšnjem uradnem srečanju z novinarji še ni bilo znano, kako številčna bo slovenska zasedba na prihajajoči premieri, saj imata normo za nastop na ravni svetovnega pokala med našimi biatlonkami le Urška Poje in Polona Klemenčič. Za preostali vizum se bo nekaj tekmovalk, med njimi tudi nekdanja članica tekaške reprezentance Lea Einfalt, borilo danes na Švedskem, kjer bo tekma pokala IBU. V moški izbrani vrsti bodo poleg srebrnega olimpijca Faka še Klemen Bauer, Rok Tršan, Miha Dovžan in Mitja Drinovec. Ob nedeljskem pokljuškem uvodu bosta tekmi mešanih štafet in mešanih dvojic, za nastopajoče pa se bo Velepec dejansko odločil po današnjem situ na Švedskem, ko bo jasno, koliko slovenskih biatlonk bo lahko začelo sezono v svetovnem pokalu.


Fak na generalki 3. in 4.


Najodmevnejši reprezentančni cilj sezone je kolajna na svetovnem prvenstvu, sicer pa je vodja izbrane vrste Janez Ožbolt razgrnil naslednji načrt dosežkov: »V pokalu narodov si želimo med najboljših 12, v skupni razvrstitvi svetovnega pokala bi radi imeli enega med deseterico, naslednjega pa med 40 biatlonci sezone. Na SP merimo na kolajno ter tri posamične uvrstitve med osmerico, eno štafeto bi radi imeli vsaj na 10. mestu.« Jasno, da je pri najvišjih dosežkih udarni kandidat Fak, pred dnevi v Avstriji na kvalifikacijski tekmi naših sosedov za sezono ob udeležbi tudi številnih biatloncev iz tujine prvi dan tretji, v drugo pa mesto nižje.