Dvojna zmaga v Oberhofu: Urša Bogataj pred Niko Križnar

Na predzadnji tekmi letošnje sezone svetovnega pokala Marita Kramer potrdila veliki kristalni globus.
Fotografija: Urša Bogataj je v Oberhofu dosegla drugo zmago v svetovnem pokalu v karieri. FOTO: Terje Bendiksby/AFP
Odpri galerijo
Urša Bogataj je v Oberhofu dosegla drugo zmago v svetovnem pokalu v karieri. FOTO: Terje Bendiksby/AFP

Olimpijska prvakinja v smučarskih skokih Urša Bogataj (266,8 točke) je zmagovalka predzadnje tekme sezone svetovnega pokala v Oberhofu. To je za Bogatajevo druga posamična zmaga v karieri. Da je bilo slovensko slavje v Nemčiji popolno, je z drugim mestom poskrbela še Nika Križnar (261,1). Tretja je bila domačinka Katharina Althaus (254,8). »Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna. Vse tri skoke sem naredila kar dovolj dobre. Danes je bilo to dovolj za zmago in sem zelo vesela. Želim si le, da bi še jutri kolikor toliko v redu 'odskakala',« je dejala 27-letna slovenska šampionka, ki je zmagala s 5,7 točke prednosti pred reprezentančno kolegico Križnarjevo.

Slednja je po težavah v poskusni seriji nato na tekmi spet pokazala dober nastop: »Današnji dan je stekel kar v redu, glede na to, koliko težav sem imela v poskusnem skoku. Na koncu sem zasedla drugo mesto, prvo pa za Uršo Bogataj, kaj bi si želela še boljšega? Res sem vesela, da sem slišala slovensko himno po zaslugi Urše. Škoda za Špelo, ki ji ni uspel skok, lahko bi bili še boljši, a pustimo to še za jutri. Res sem vesela, da sem dala iz sebe maksimum, ker sem imela kar nekaj težav z zdravjem in sem vesela, da sem tukaj.«

Avstrijka naslednica Križnarjeve

Uspešno je po daljšem premoru in vrnitvi v svetovni pokal nastopila tudi svetovna prvakinja Ema Klinec (238,2 točke), ki je zasedla peto mesto, dvakratna mladinska svetovna prvakinja Nika Prevc (213,8), deveta po prvi seriji, pa je bila enajsta. Presenetljivo je danes brez točk ostala tretja iz kvalifikacij Špela Rogelj, ki je z 31. mestom za las izgubila finale, brez nastopa v drugi seriji pa je ostala tudi Jerneja Brecl, ki je bila 38.

Jutri bo tekmovalno še zadnjič skočila Špela Rogelj. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Jutri bo tekmovalno še zadnjič skočila Špela Rogelj. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Po odpovedi dveh ruskih prizorišč v Nižnem Tagilu in Čajkovskem in dejstvu, da pri Mednarodni smučarski zvezi niso našli nadomestnega prireditelja, je Oberhof za skakalke postal zadnja postojanka sezone. Tudi zato je Avstrijka Marita Kramer (233,2 točke) z današnjim šestim mestom in neulovljivo prednostjo 155 točk že osvojila veliki kristalni globus za skupno zmago v sezoni 2021/2, v kateri je zaradi koronske okužbe ostala brez olimpijskih iger v Pekingu. Zato pa je 20-letna Salzburžanka v sezoni slavila sedem zmag in s skupnim zbirom 1266 točk tekmo pred koncem na vrhu svetovnega pokala nasledila Križnarjevo.

Slovenkam pokal narodov

Slednja ima na skupno drugem mestu pred zadnjo tekmo sezone 1111 točk, tretjeuvrščena Bogatajeva pa 1051. V najboljši deseterici je še Klinčeva (620) na sedmem mestu. V pokalu narodov, ki je bil eden glavnih ciljev sezone glavnega trenerja Zorana Zupančiča, saj je to ena redkih lovorik, ki Slovenkam še manjka, imajo slovenske skakalke pred zadnjo tekmo že 558 točk naskoka pred Avstrijkami na drugem mestu, s čimer so praktično že osvojile skupno zmago.

»Smo tako dobro pripravljeni, da smo zdržali sezono do konca. Kljub težki, šokantni sezoni z vrhuncem na olimpijskih igrah, težavah s korono ... Nekako smo zdržali in zdaj na tekmah pridno pobiramo, kar je naše, ker smo pač boljši od konkurence. Žal je bila danes res težka tekma, da je bilo nekaj 'žrtev', med njimi tudi naši tekmovalki. Špela Rogelj je bila tretja v kvalifikacijah, tretja v poskusni seriji, nato pa je imela smolo na tekmi. In včeraj na treningu in danes v poskusni smo dokazali, da so dosegljive celo trojne stopničke,« je povedal Zupančič.

Slovo Špele Rogelj

»Kljub temu smo danes imeli izjemen ekipni uspeh, jutri pa dvignemo še največjo trofejo, kar jih obstaja. To je zmaga v pokalu narodov. Prva, ki bo kdajkoli prišla v Slovenijo,« se zadnje tekme sezone veseli Zupančič, ki pa dodaja, da bo za celotno ekipo jutri zelo čustven dan, saj bo kariero končala pionirka ženskih skokov v Sloveniji, Špela Rogelj. V nedeljo bo na istem prizorišču še finalno dejanje sezone 2021/22.

Preberite še:

Komentarji: