V domovini še vedno manj prepoznaven od Sare Takanaši

Rjoju Kobajaši: Od bejzbola in nordijske kombinacije do velikega globusa v smučarskih skokih in planiškega rekorda.
Fotografija: Japonec Rjoju Kobajaši je postal prvi skakalec z velikim kristalnim globusom, ki ne prihaja iz Evrope. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Japonec Rjoju Kobajaši je postal prvi skakalec z velikim kristalnim globusom, ki ne prihaja iz Evrope. FOTO: Matej Družnik

Do te sezone je malokdo vedel za Rjojuja Kobajašija, saj je imel v svetovnem pokalu le dve uvrstitvi med deseterico. To zimo pa je eksplodiral – postal je prvi lastnik velikega globusa, ki ne prihaja iz Evrope, osvojil 13 zmag, se 21-krat povzpel na stopničke, dobil novoletno turnejo, raw air, lovoriko v poletih in planiški rekord (252 m). Zanimivo, kljub vsem dosežkom več Japoncev ve za njegovo stanovsko kolegico Saro Takanaši kot zanj.

Takanašijeva, skakalka s štirimi globusi, je bolj znana od Kobajašija zaradi olimpijske kolajne. V njenih zmagovalnih sezonah – v približevanju OI – jo je spremljala četica japonskih novinarjev, medtem ko sta o Kobajašijevem finišu izjemne zime v Planici poročala zgolj dva. Eden od njiju je pojasnil, da so športnim novinarjem v deželi vzhajajočega sonca najbolj pomembne olimpijske igre, tudi zato se ta čas osredotočajo na poletne športe, ki jih bodo spremljali na domačih igrah v Tokiu prihodnje leto.

Zanimivo je tudi to, da je televizijski program, ki pokriva smučarske skoke, na Japonskem plačljiv. »Skoki nikakor ne sodijo med bolj priljubljene pri nas. Največ je zanimanja za bejzbol, nogomet, sumo in umetnostno drsanje,« je razkril 22-letni Kobajaši, ki si v prihodnosti želi olimpijsko zlato. V tej sezoni je postal tretji skakalec v zgodovini po Petru Prevcu (22) in Gregorju Schlierenzauerju (20), ki je v svetovnem pokalu osvojil vsaj 20 stopničk na posamičnih tekmah. Uspelo mu je izenačiti še en svojevrsten mejnik – postal je tretji zmagovalec novoletne turneje, ki je bil nepremagljiv na vseh štirih preizkušnjah tega prestižnega tekmovanja.


Romørna navdušil z mentalno močjo


Kako mu je uspelo ostati tako stabilen vso sezono? »V večji meri uspeh pripisujem temu, da sem se na tekmah zabaval, to je tisto, kar je obdržalo mojo energijo na visoki ravni. Seveda pa sem ob koncu sezone utrujen,« je pojasnil Kobajaši. Edino, kar mu je spodletelo v pravkar končani tekmovalni zimi, je posamična kolajna na svetovnem prvenstvu. »Nisem razočaran, takrat sem bil zelo utrujen. Iztisnil sem največ, kar sem v tistem stanju zmogel,« je bil zadovoljen s pristopom.

Infografika Delo
Infografika Delo


Nekdanji norveški šampion Bjørn Einar Romøren pravi, da ima Kobajaši odlično tehniko, močen je v nogah, pravočasen v odrivu. Pa tudi oprema deluje, je poudaril. »Ima izrazit občutek in zato lepo leti. Drugi se tu in tam iščejo, on pa uživa. Ujel je zmagovalni tok, občutek, ko se vse zdi preprosto, kar mu je uspelo obdržati vso sezono. Navdušen sem nad njegovo mentalno močjo!« je japonskega asa ocenil sogovornik. »Na novoletni turneji mu je bilo naporno, a je zmogel tudi to. In ko dobiš takšno potrditev, veš, da lahko premagaš vse. To mu je dalo veliko samozaupanja za nadaljevanje. Tudi svetovno prvenstvo, na katerem ni dobil kolajne v posamični konkurenci, ga ni zmedlo, pozneje je osvojil turnejo raw air. Lepo ga je bilo gledati vso sezono,« je razmišljal nekdanji svetovni rekorder.


Slabih skokov ne pozna


Zmagovalec 20 tekem za svetovni pokal, zdaj pa televizijski komentator Andreas Goldberger, poudarja, da Kobajašijevo dobro skakanje ne preseneča. Preseneča pa njegova stanovitnost. »Vseskozi niza odlične skoke, slabih skorajda ne pozna,« je dejal in ga opisal kot skakalca v dobri telesni kondiciji z odlično tehniko s poudarkom na odskoku in dobrim krmarjenjem smuči v zraku: »Zdi se skorajda popolno!«

Rjoju Kobayashi med kvalifikacijami v Planici. FOTO: Matej Družnik
Rjoju Kobayashi med kvalifikacijami v Planici. FOTO: Matej Družnik


V otroštvu je Kobajaši igral bejzbol in se preizkušal v drugih panogah, tudi nordijski kombinaciji. Njegov starejši brat Junširo se je zapisal skokom, pozneje se je tudi on osredotočil na ta šport. Rad ima hitre avtomobile in modo. Je redkobeseden fant, predvsem, ko stopi pred novinarje – tudi japonske.

Slovenske skakalne ljubitelje je zanimalo, ali bo presegel rekord Petra Prevca, ki je v sezoni 2015/16 zbral 15 zmag. »Od štarta v sezono se nisem oziral na statistiko in rekorde,« je dejal Kobajaši, ki si zdaj želi nekaj miru za regeneracijo, a se boji, da časa zaradi številnih medijskih obveznosti za počitek ne bo.

Preberite še:

Komentarji: