V Innsbrucku za las ušli katastrofi

Direktor skakalnih tekmovanj Walter Hofer postavljal ultimate prirediteljem na Bergislu.
Fotografija: Kdo bo prihodnje leto nasledil Walterja Hoferja na položaju direktorja tekmovanj v smučarskih skokih? FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Kdo bo prihodnje leto nasledil Walterja Hoferja na položaju direktorja tekmovanj v smučarskih skokih? FOTO: Uroš Hočevar

Seefeld – Walter Hofer, direktor skakalnih tekmovanj pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS), se je še pred prvo preizkušnjo na tem nordijskem SP v Innsbrucku postavil v središče pozornosti. Potem ko je norveškega mladinskega svetovnega prvaka Thomasa Aasna Markenga na uvodnem treningu na Bergislu grdo katapultiralo prek zaščitne ograde, je prirediteljem postavil ultimat.

»Za las smo ušli katastrofi. Da je Markeng tako padel, ni njegova krivda; skakalci morajo imeti namreč dovolj dolg in varen iztek,« je poudaril Avstrijec, ki je ravno predvčerajšnjim praznoval 64. rojstni dan. Da se kaj takega ne bi več ponovilo (med zadnjo novoletno turnejo je v Innsbrucku podobno prek ograje katapultiralo tudi Kazahstanca Sabiržana Muminova - op. p.), je od tirolskih organizatorjev nemudoma zahteval postavitev mreže.

»Če je ne bodo pravočasno namestili, potem tukaj pač ne bomo imeli tekme!« je zagrozil Hofer. Seveda so ga upoštevali in čez noč za ograjo razgrnili mrežno zaveso, vendar pa s tem težav še ni bilo konec. Kot se je izkazalo, so bile luknje v mreži prevelike, saj je po padcu estonskega nordijskega kombinatorca Kristjana Ilvesa ena od njegovih smučk, ki se je odpela, z visoko hitrostjo poletela skozi mrežo. Ni veliko manjkalo, pa bi zadela Martina Schmitta, nekdanjega vrhunskega nemškega skakalca in zdajšnjega strokovnega komentatorja pri televizijski postaji Eurosport.


Oddahnil si je tudi Fortin


»Švignila je nedaleč stran od mene, le kakšen meter ali dva od moje glave,« je še ves bled pripovedoval 41-letni Nemec. Približno enako oddaljen, le da na drugi strani, je v tistem trenutku s snemalcem stal tudi Marjan Fortin, komentator TV Slovenije, ki si je prav tako globoko oddahnil, ko je spoznal, kaj bi se lahko zgodilo. Mimogrede: pred leti na finalu v Planici eden od fotografov ni imel takšne sreče, saj ga je smučka enega od padlih skakalcev tako silovito zadela naravnost v glavo, da se je kar sesedel ob ograji. Čudežno jo je tedaj odnesel brez hujših poškodb.

Schmitt je v nadaljevanju pribil, da so luknje preprosto prevelike. »Seveda kaj takšnega ni mogoče predvideti, toda če se že namesti mreža, naj bo takšna, da skozi njo ne more prileteti večja stvar,« je razmišljal Schmitt.

Organizatorjem na Bergislu po novem Walterjevem ultimatu tako ni preostalo drugega, kot da so zamenjali mrežo in razgrnili takšno z manjšimi luknjami. Tako je Hofer spet dosegel svoje, pri tem pa ima popolnoma prav, varnost pač mora biti na prvem mestu.

O Walterju pa se v teh dneh veliko govori tudi v povezavi z njegovim nasledstvom; znano je pač, da se bo po prihodnji zimi 2019/20 upokojil, tekmovanje v Seefeldu je njegovo zadnje nordijsko SP v vlogi skakalnega direktorja. Kdo ga bo nasledil na tem položaju, je še odprto, v zakulisju pa kroži kar nekaj imen. Med najbolj vročimi kandidati so izkušeni italijanski tehnični delegat Sandro Pertile, Norvežan Lasse Ottesen (direktor tekmovanj v nordijski kombinaciji), Japonka Čika Jošida (direktorica ženskih tekem v skokih), Čeh Borek Sedlak (Hoferjev pomočnik) in Nemec Horst Hüttel (direktor nordijcev pri nemški smučarski zvezi).

Preberite še:

Komentarji: