V novi sezoni med šefi tudi zamejski Slovenec

Predsednik FIS Kasper o natrpanem koledarju: Nismo tu, da preprečujemo tekme, ampak da jih organiziramo.
Fotografija: Finale smučarske sezone bo v Cortini d'Ampezzo, leta 2021 pa bo tam svetovno prvenstvo. Na tem prizorišču je Ilka Štuhec štirikrat stala na stopničkah. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Finale smučarske sezone bo v Cortini d'Ampezzo, leta 2021 pa bo tam svetovno prvenstvo. Na tem prizorišču je Ilka Štuhec štirikrat stala na stopničkah. FOTO: Matej Družnik/Delo

Uvertura v smučarsko sezono za svetovni pokal v Söldnu je po dveh letih odpovedi moških tekem na ledeniku Rettenbach letos vendarle uspela v polnem obsegu, po štiritedenskem premoru pa bo karavana z dokazovanji nadaljevala 23. novembra na Finskem. Odtlej bo v neprekinjenem pogonu do sredine marca prihodnje leto. Pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) so tudi letos uvedli nekaj novosti. Za športne ljubitelje pri nas je gotovo najbolj izstopajoča ta, da je šef svetovnega pokala pri dekletih poslej zamejski Slovenec Peter Gerdol.

Na kritiko, da je tekmovalni koledar v sezoni brez velike preizkušnje nečloveško natrpan, se je na alpskem forumu, na katerem so se na Tirolskem zbrali predstavniki smučarskih zvez, prireditelji tekem in sedma sila, javno odzval predsednik FIS Gian-Franco Kasper. »FIS ni tukaj, da preprečuje tekme, ampak da jih prireja. Smo na meji, to je res, z več poudarka na paralelnih tekmah in kombinaciji bo še težje. A delamo dobro,« je prepričan 75-letni mož, ki od leta 1975 službuje pri FIS.

Dve testni preizkušnji pred olimpijskimi igrami 2022 bosta v tej sezoni na Kitajskem: smuk in superveleslalom za moške. FOTO: Reuters
Dve testni preizkušnji pred olimpijskimi igrami 2022 bosta v tej sezoni na Kitajskem: smuk in superveleslalom za moške. FOTO: Reuters


Med prizorišči je izpostavil Cortino d'Ampezzo, ki jo čaka zelo pomemben organizacijski niz, finale sezone marca 2020 bo test za svetovno prvenstvo v zimi 2020/2021, sledile bodo še olimpijske igre, ki jih bo gostila skupaj z Milanom 2026. »V preteklosti smo imeli težave, a zdaj imajo tam novi organizacijski komite, zdaj to več ni vprašanje,« se je prvi mož FIS odzval še na status čudovitega prizorišča v Dolomitih, ki namestitveno in logistično doslej ni imelo prav visoke ocene, kar so v preteklosti izpostavili tudi tekmovalci.
 

Paralelni seštevek


Zaradi številnih poškodb v minuli sezoni, ki jim kar ni bilo konca, so se pri FIS – vsaj tako so zatrdili – resno lotili tudi tega problema. »Ves čas delamo na zagotavljanju varnosti, kar se začne že s pripravo proge – veliko pozornosti bomo namenili temu. Radi bi tudi zavoje, ne samo 'avtoceste', proga mora biti dobro pripravljena od štarta do cilja. Sodelovati pa mora tudi vreme,« je omenil šef svetovnega pokala pri moških Markus Waldner.

Glavni novosti sta pri paralelnih tekmah in kombinaciji. Pravila paralelnega slaloma in veleslaloma so poenotili, oba se bosta seštevala v paralelno disciplino, na tekmah bodo do osmine finala izvajali vsak dvoboj dvakrat, od osmine naprej pa samo enkrat. Pri kombinaciji pa je sprememba ta, da v slalomski preizkušnji ne bodo več obračali vrstnega reda: prvi bo nastopil tisti, ki je bil najhitrejši v smuku oziroma superveleslalomu. Pri FIS so si želeli disciplino narediti bolj privlačno za gledalce in ustvariti več drame, kot je povedal Waldner, ki je na ženski strani dobil novega sodelavca Gerdola.
 

Premiera na Kitajskem


Po 14 letih se je s položaja vodje ženskih tekem poslovil Atle Skårdal, dvakratni svetovni prvak v superveleslalomu. Na njegov sedež je sedel zdaj Gerdol, ki je dolga leta služboval v Trbižu, tudi kot organizator tekem za svetovni pokal. Pred petimi leti je nasledil Waldnerja na čelu celinskega pokala, zdaj pa je novi šef, ki govori šest jezikov (poleg slovenskega in italijanskega še nemško, angleško, špansko in francosko) zagrizel v še bolj odgovorno nalogo.

Paralelne tekme bodo dobile svoj seštevek. FOTO: Reuters
Paralelne tekme bodo dobile svoj seštevek. FOTO: Reuters


Njegov predhodnik Skårdal je postal tehnični strokovnjak za velike projekte. Na vrhu delovnega seznama 53-letnika so olimpijske igre v Pekingu 2022. V tej sezoni bodo prav zaradi iger izvedli tekme svetovnega pokala na Kitajskem. Moški bodo v Yanqingu tekmovali v hitrih disciplinah februarja. »Pozitivno smo presenečeni nad stanjem. Pred testnimi preizkušnjami v Koreji smo bili v časovni stiski in stresu, zdaj smo na Kitajskem dobro na poti proti cilju. Vse gre tekoče, hrib je zahteven, naša konstruktorja Bernhard Russi in Didier Defago sta opravila dobro delo. Proge za hitre discipline so skorajda končane. Kitajci so zbrali strokovnjake z vsega sveta, kar je zagotovilo za uspešne testne preizkušnje pred OI,« ima Skårdal vse pod nadzorom.
 

Komentarji: