V Planici v kratkih rokavih

Primož Roglič na vrhu letalnice, kmalu z upokojencem Kranjcem na kolo.
Fotografija: Narava je postregla s čudovito kuliso, marsikateri pogumnež je bil v kratkih rokavih. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Narava je postregla s čudovito kuliso, marsikateri pogumnež je bil v kratkih rokavih. FOTO: Matej Družnik/Delo

Še en čudovit dan se je izrisal na finalu sezone v smučarskih skokih v Planici. V dolino pod Poncami je pokukala pomlad. Narava je najboljše skakalce ob koncu tekmovalne sezone in požrtvovalne planiške prireditelje, ki obeležujejo tudi 50. jubilej letalnice bratov Gorišek, nagradila s soncem in prelepo kuliso. Planica v kratkih rokavih je bila za marsikaterega pogumneža posebno doživetje. Pika na i pa slovo letalca Robija Kranjca in tretje mesto slovenske reprezentance na ekipni tekmi.
 

Našteli 21.200 obiskovalcev


Čeprav se je na planiškem prizorišču zbralo kar 21.200 obiskovalcev, je bil promet iz Kranjske Gore do Rateč pretočen, navijaška množica pa se je znova izkazala za najboljšo na svetu, saj je podpirala prav vse tekmovalce. Norveškemu skakalcu Robertu Johanssonu, ki je danes praznoval 29. rojstni dan, je, denimo, zapela Vse najboljše.

Morje zastav je pospremilo tekmo. Planiško občinstvo je navijalo za vse skakalce. FOTO: Matej Družnik/Delo
Morje zastav je pospremilo tekmo. Planiško občinstvo je navijalo za vse skakalce. FOTO: Matej Družnik/Delo


»Večkrat sem bil v Planici. Že v otroštvu sem z očetom obiskal planiške tekme. To je zame slovenski športni praznik in vedno je navdušujoče videti, koliko ljudi pride pod Ponce,« je razmišljal nekdanji as belih strmin Jure Košir, ki smo ga srečali s sinom Jalnom. Lastnik bronaste olimpijske kolajne, nekoč uspešen športnik, zdaj poslovnež se je v Planici mudil še iz enega razloga: prišel je izkazati podporo Robertu Kranjcu ob njegovem poslovilnem nastopu: »Nikakor nisem želel zamuditi njegovega zadnjega poleta. Tudi Robi je, ko sem končal svojo športno pot, počastil moje slovo od športa.«
 

Rogliča ni zamikalo


Razkril je še, kdaj sta se pravzaprav spoznala, bilo je leta 2001. »Veže naju nesrečna zgodba – prvič sva se srečala v jeseniški bolnišnici. Jaz sem tam pristal, potem ko sem si med treningom v Podkorenu prebil brado. Ko sem v kombinezonu zapuščal bolnišnico, so Robija pripeljali na nosilih po hudem padcu v Planici," je pripovedoval Jure Košir in dodal, da je bil vselej Kranjčev veliki navijač. »Ogromno je naredil za slovenske skoke. Po vseh težavah se je vračal in odlično nastopal predvsem na letalnicah, kar kaže na talent in pogum. Robi je krasen fant in vesel sem, da sem danes tukaj,« je dejal nekdanji smučarski as.

Takole je sveži športni upokojenec Robert Kranjec kapetanski trak predal Petru Prevcu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Takole je sveži športni upokojenec Robert Kranjec kapetanski trak predal Petru Prevcu. FOTO: Matej Družnik/Delo


Opaziti je bilo še marsikateri znani obraz, nekdanje športnike, tudi politike in druge funkcionarje. Med nekdanjimi skakalci, ki vselej radi pridejo v Planico, pa je bil tudi kolesarski as Primož Roglič. Na letalnici bratov Gorišek je grdo padel leta 2007. Ga je morda ob krasnem vremenu in odličnih razmerah za letenje zamikalo, da bi se znova pognal v smučino? »Ne, ni me zamikalo. Pustimo profesionalcem, naj delajo, kar delajo,« je poudaril in opozoril, da mora biti človek za takšno odločitev 110-odstotno pri stvari. »Nimam posebne želje. Bil sem danes sicer na vrhu letalnice, ampak se povsem zadovoljim z dejstvom, da vem morda malo več o skokih kot večina obiskovalcev, sem pa tudi jaz raje v vlogi navijača,« je povedal Roglič, ki bo prihodnji teden na kolo sedel družno s prijateljem Kranjcem.

Kranjčevi navijači so se lepo pripravili za slovo svojega junaka. FOTO: Saša Verčič/Delo
Kranjčevi navijači so se lepo pripravili za slovo svojega junaka. FOTO: Saša Verčič/Delo

 

Piknik v skakalni vasi


Kranjec se je po medijskih obveznostih odpravil v skakalno vas pod Bloudkovo velikanko, kjer si reprezentance vsako leto na finalu sezone pripravijo popoldanski piknik oziroma zabavo. Vsako leto ga pričakajo z nestrpnostjo in navdušenjem. Vsaka ekipa pripravi nekaj za pod zob, poskrbijo tudi za suha grla in glasbeno spremljavo. Po dolgi sezoni tako odmislijo rezultatske cilje, ki so si jih zastavljali med sezono, se sprostijo in zabavajo. Povsem zasluženo.

Še ena obveznost jih čaka danes ob 20. uri, ko se bodo zbrali za dvorano Vitranc v Kranjski Gori na podelitvi uradnih številk za zadnjo (jutrišnjo) tekmo v tej zimi.
 
Takole so do tretjega mesta na ekipni tekmi poleteli Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc. FOTO: Matej Družnik/Delo
Takole so do tretjega mesta na ekipni tekmi poleteli Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Komentarji: