Peter Prevc najboljši v slovenskem »paketu«

V Garmisch-Partenkirchnu konec zmagovitega niza Rjojuja Kobajašija, zmaga Mariusu Lindviku.
Fotografija: Peter Prevc je bil odličen 3. v kvalifikacijah, na tekmi pa se ni boril za vrh. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Peter Prevc je bil odličen 3. v kvalifikacijah, na tekmi pa se ni boril za vrh. FOTO: AFP

Ljubljana – Že po tradiciji je drugo tekmo novoletne turneje gostil Garmisch-Partenkirchen. Zmago je slavil Norvežan Marius Lindvik, ki si je pot k 1. mestu tlakoval v prvi seriji, v kateri je s 143,5 m izenačil rekord skakalnice Simona Ammanna. Na drugem mestu je končal Nemec Karel Geiger, na tretjem pa Poljak Dawid Kubacki. Japonec Rjoju Kobajaši, ki je pred tem zmagal na kar petih tekmah novoletne turneje zapored, je končal na 4. mestu.

Štirje od petih Slovencev so se uvrstili v finalno serijo, vendar povsem pri vrhu niso bili. Najvišje, na 12. mesto se je uvrstil  Peter Prevc, njegov brat Domen je zasedel 17. mesto, Timi Zajc 18. in Anže Lanišek 21. Rok Justin je nastope končal v prvi seriji, na 34. mestu.

Marius Lindvik si je pot do zmage tlakoval v prvi seriji, v kateri je s 143,5 m izenačil rekord skakalnice. FOTO: AFP
Marius Lindvik si je pot do zmage tlakoval v prvi seriji, v kateri je s 143,5 m izenačil rekord skakalnice. FOTO: AFP


Čeprav se je za Kobajašija končal zmagoviti niz, še vedno vodi v skupnem sešteku turneje, 6,3 točke pred Geigerjem. Med Slovenci pa je na 9. mestu še vedno najvišje uvrščen Domen Prevc, ki je bil 8. na uvodni tekmi v Obesrstdorfu.

»V finalu mi je uspel dober skok, ne vem, zakaj ni bilo tako v prvi seriji, se bom pa trudil naprej. Moral bom še razmisliti, zakaj mi v prvih serijah ne uspevajo najboljši skoki,« je za TV Slovenija svoj nastop ocenil Peter Prevc, glavni trener slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj pa dodal: »Ne moremo biti zadovoljni, v prvi seriji je bilo preveč napak, zakrčenosti. V finalu je bilo bolje, s temi skoki smo zadovoljni, z rezultati ne. Težave so psihološke narave, gre za strah, zakrčenost, v finalu se fantje sprostijo, napadejo in skočijo precej bolje. Skok Petra Prevca v finalu ni bil popoln, vednar zelo dober, dosegel je 6. rezultat serije, že ob bok najboljšim. Pred nami je še osem skokov, razlike so majhne, tako da je tudi 8. mesto v seštevku turneje, ki smo si ga začrtali, še dosegljivo.«

Novoletna turneja se bo nadaljevala s petkovimi kvalifikacijami in sobotno tekmo (ob 14.00) v Innsbrucku, kjer se bo slovenski reprezentanci pridružil še tretji od bratov Prevc Cene, ki bo po Bertoncljevi odločitvi nadomestil Tilna Bartola.


 

Potek druge serije


Lanišek se je v drugo precej bolje odrezal kot v prvi seriji, doskočil je pri 134,5 m in bo bržkone pridobil nekaj mest. Kamil Stoch je pristal pri 135 m in prehitel Laniška.

Peter Prevc je tudi popravil vtis iz prve serije, z dosežkom 134 m je prevzel vodstvo. Takoj za tem je skočil Zajc, 132,5 m je bilo dovolj za mesto tik za Prevcem. Slovenske nastope je končal Domen Prevc, doskočil pri 133 m in tudi zaostal za svojim starejšim bratom.

Nemec Markus Eisenbichler (134,5 m) je z vrha izrinil Petra Prevca, ki bo uvrščen v prvo petnajsterico.

Anže Lanišek je v drugi seriji doskočil pri 134,5 m. FOTO: Reuters
Anže Lanišek je v drugi seriji doskočil pri 134,5 m. FOTO: Reuters


Potek prve serije


Anže Lanišek, prvi od petih slovenskih skakalcev v prvi seriji, je dobil dvoboj proti Rusu Jevgeniju Klimovu. Sicer izjemno tesno, doskočil je pri 128 m in prejel oceno 121,3 točke, Klimov je bil pol metra daljši, a je za Laniškom zaostal za desetinko točke.

Slovenija ima že dva finalista. Timi Zajc je s skokom, dolgim 132 m (128,4 točke) brez težav ugnal Japonca Naokija Nakamuro (126 m, 114,7).

Tudi Domen Prevc je bil uspešen v prvi seriji. Kanadčan Mackenzie Boyd Clowes je doskočil pri 123,5 metra, Prevc pa pri
129 m in se s 128,9 točke uvrstil v finalno serijo.

Zmagoviti niz Rjojujaj Kobajašija na novoletni turneji se je končal, vendar Japonec še vedno vodi v skupnem seštevku tega prestižnega tekmovanja štirih skakalnic. FOTO: Reuters
Zmagoviti niz Rjojujaj Kobajašija na novoletni turneji se je končal, vendar Japonec še vedno vodi v skupnem seštevku tega prestižnega tekmovanja štirih skakalnic. FOTO: Reuters


Rok Justin je ostal brez nastopa v drugi seriji, 123 m (115,2) ni bilo dovolj, da bi ugnal Poljaka Kamila Stocha. Poljski as je dvoboj dobil, vendar bo z dosežkom 126,5 m po prvi seriji daleč od vrha.

Peter Prevc je četrti slovenski finalist. Pričakovano je bil boljši od Italijana Federica Cecona (119 m, 100). Prevc je doskočil pri 129 m (127,8), kar pomeni, da Slovenija v finalni seriji ne bo imela aduta, ki bi se lahko boril za vrh.


V poskusni seriji najbolje Zajc


Najvišje uvrščeni Slovenec je bil lani na tej skakalnici na osmem mestu Timi Zajc, ki je bil s 135 metri naš najdaljši tudi v današnji poskusni seriji. Imel je 14. oceno med 49 tekmovalci (Avstrijec Gregor Schlierenzauer ni nastopil).

Peter Prevc je doskočil pri 128 metrih, kar je bil 17. dosežek. Anže Lanišek (129 m) je pristal na 25. mestu, Domen Prevc (125 m) je z 31. mestom za las zaostal za trideseterico, nastop Roka Justina pa je zadostoval za 41. mesto.

Najboljšo oceno je imel Avstrijec Philipp Aschenwald (137 m), najdlje pa je odneslo Poljaka Kamila Stocha (138,5 m).

Preberite še:

Komentarji: