Slivnik se vrača v slovensko smučanje, motečih dejavnikov ne bo dovolil

Ženska smučarska reprezentanca z novim šefom, Koštomaj osredotočen na delo s Klinetom.
Fotografija: Janez Slivnik pravi, da je najlepše delati doma. Z bogatimi izkušnjami se je vrnil v slovensko smučanje. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Janez Slivnik pravi, da je najlepše delati doma. Z bogatimi izkušnjami se je vrnil v slovensko smučanje. FOTO: Roman Šipić/Delo

Danes je pred sejo alpskega odbora pred novinarje sedla trenerska smučarska garnitura za sezono 2019/20. Po trinajstih letih se domov vrača Janez Slivnik. Od sezone 2014/15 je vodil avstrijske veleslalomiste, zdaj prevzema slovensko žensko vrsto. "Dekleta bom skušal spraviti na čim višjo raven, nimam nobenega strahu, da nam ne bi uspelo," se nadeja.

Slivnik se je o vrnitvi z vodstvom dogovarjal že spomladi 2014, a tedaj ni čutil prave podpore in se odločil za izziv v Avstriji. "Očitno ni bil pravi čas. Šel sem v Avstrijo, kar se je izkazalo za pozitivno izkušnjo. Trenutno vlada v slovenskem smučanju pozitivna energija, menim, da so naredili velik korak odtlej, ko smo se nazadnje pogovarjali," je poudaril, da je najlepše delati v domačem okolju. V Avstriji mu je ob koncu poolimpijske sezone potekla pogodba, hoteli so ga obdržati v sistemu in mu ponudili drugo delovno mesto (evropski pokal), za katerega pa se ni odločil.
 

Cilji morajo biti visoki


Njegova pomočnika bosta Sergej Poljšak in Mitja Kunc. Za kondicijski program bo še naprej skrbela Nika Radjenovič, iščejo pa še nekoga profila kineziologinje Anje Šešum, ki je delala z Ilko Štuhec, osebo, ki bo skrbela za kondicijski trening in fizioterapijo. Šešumova se je odločila za delo v avstrijski ženski smukaški vrsti.

Ekipo A, ki jo bo vodil, sestavljajo Meta Hrovat, Tina Robnik, Maruša Ferk, Ana Bucik, Neja Dvornik in Ana Drev, ki bo po rehabilitaciji povedala, ali bo nadaljevala kariero. "Potencial imamo. V prvi fazi pa je treba sanirati poškodbe," je opozoril. "O ciljih težko zdaj govorim, ker deklet ne poznam tako dobro. Morajo pa cilji biti visoki. Pomembno je, da je Meta zdrava in da se Tina vrne brez bolečin. Če bomo imeli to, bomo lahko normalno delali in se nadejali dobrih rezultatov." Na snežni trening naj bi se skupaj prvič odpravili konec meseca.

Slivnika in druge trenerje (na fotografiji desno od njega še Klemen Bergant in Peter Pen) mora potrditi še alpski zbor. Vodja panoge Miha Verdnik (levo) je zadovoljen z dogovori in trenersko postavo. FOTO: Roman Šipić/Delo
Slivnika in druge trenerje (na fotografiji desno od njega še Klemen Bergant in Peter Pen) mora potrditi še alpski zbor. Vodja panoge Miha Verdnik (levo) je zadovoljen z dogovori in trenersko postavo. FOTO: Roman Šipić/Delo


Del ekipe ostaja Jure Hafner, trener Hrovatove. "V statutu zveze obstaja člen, v katerem je zapisano, da imajo lahko tekmovalke uvrščene med 30 zunanjo pomoč. Mislim, da ja nastal v tistem času, ko so bile finance slabe. Ker sem jaz odgovoren zanjo, upam, da bomo našli skupni jezik in sodelovali ter se bo vklopil v ekipo – da bomo dihali kot eno in bo tudi on pomagal ekipi. To je moj cilj, ni ga težko doseči, mora pa biti interes z obeh strani," je razkril in dodal, da ne bo dovolil, da se v njegovo delo vmešavajo drugi spremljevalci, ki so bili navzoči v ekipi pred njegovim prihodom.

"Šef mora biti en človek, tudi direktor je le en, enako velja za predsednika. Če se bodo pojavili moteči dejavniki, bomo takrat ukrepali," je odločen nekdanji trener reprezentance, v kateri je bila tudi Tina Maze. Pod njegovim vodstvom se je prvič v karieri utrdila med veleslalomskimi prvokategornicami.
 

Koštomaj s Klinetom


Grega Koštomaj se smukačem priključuje po uspešnem obdobju dela z Ilko Štuhec. FOTO: Matej Družnik/Delo
Grega Koštomaj se smukačem priključuje po uspešnem obdobju dela z Ilko Štuhec. FOTO: Matej Družnik/Delo


Slivnikov predhodnik pri dekletih Denis Šteharnik bo poslej vodil moško ekipo za evropski pokal, pomagal mu bo Mitja Valenčič. Na čelu ekipe za tehnične discipline ostaja Klemen Bergant, največja novost pa je prihod Grege Koštomaja v trenerski štab v hitrih disciplinah, ki ga vodi Peter Pen. Fante pozna še iz otroških kategorij, sodelovali so tudi, ko je treniral Štuhčevo. Poslej se bo osredotočil na delo z Boštjanom Klinetom.

Vsa imena so zdaj uradno znana, potrditi pa jih mora še alpski zbor.
 

Preberite še:

Komentarji: