Velepčev izziv: preprečiti Fakove zdravstvene težave

Na finalu sezone v Oslu so slavili domačini, Wiererjeva je priborila prvi biatlonski globus za Italijo. Sledi mesec dni počitnic za Faka in druščino.
Fotografija: Johannes Thingnes Bø, norveški naslednik Oleja Einarja Bjørndalna, je bil prepričljivo najboljši biatlonec sezone.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Johannes Thingnes Bø, norveški naslednik Oleja Einarja Bjørndalna, je bil prepričljivo najboljši biatlonec sezone. FOTO: Reuters

Kot vedno Holmenkollen, meka nordijskih športnih panog nad Oslom, ponudi prav praznično slovo od biatlonske sezone. A tokrat je bilo še posebej prešerno, saj je prestižni veliki kristalni globus ostal doma. Francoza Martina Fourcada je namreč nasledil norveški as Johannes Thingnes Bø. Posebej veselo je bilo tudi v italijanskem taboru, naš Jakov Fak pa se je od sezone poslovil s solidnim nastopom v skupinskem štartu in 15. mestom.

Italijanski biatlon je bilo vrsto let na ravni dosežkov slovenske reprezentance, za njo je tudi zaostajal, a zdaj jo je krepko prehitel. Dorothea Wierer je tako postala velika zmagovalka, prvič doslej je Italiji priborila kristalni globus v biatlonu in sodeč po evforičnih zapisih na spletnih straneh zbudila zanimanje za to panogo tudi zunaj meja Južne Tirolske. V Gazzetti dello Sport iz Milana so tako zapisali: To je zgodba, fantastična Dorothea! Pri strokovnem vodstvu »azzurrov« pa so bili še posebej ponosni ob spoznanju, da se je omenjena 28-letnica iz Brunica za globus do konca borila z reprezentančno kolegico Liso Vittozzi.

Tako kot v ženski konkurenci ima tudi moška karavana novega lastnika prestižne lovorike za skupno zmagoslavje v sezone. Mlajši od bratov Bø je sicer stari znanec stopničk, a v zadnjih letih vendarle ni mogel prek sijajnega francoskega biatlonca Fourcada. Slednjemu pa se je v tej sezoni kar nepričakovano ustavilo, v končni skupni razvrstitvi je bil le 12., razvedril naj bi ga le drevišnji dogodek v Parizu, kjer bodo v muzeju voščenih lutk slovesno predstavili prav njegovo podobo. J. T. Bø pa je bil prepričljivo najboljši tudi na zadnji tekmi sezone, pred prihodom cilj si je nadel še vikinško čelado, ponosno je mahal z norveško zastavo in se veselil mejnika – 16. zmage v zimi 2018/19!


Fak za konec presenetil Velepca


Edini slovenski udeleženec zadnjega dne pisanega sporeda na Holmenkollnu Jakov Fak je bil, kot v večjem delu te sezone, daleč od najboljših, a vendarle se je za konec predstavil v povsem spodobni luči. Podobno kot ob zadnjem nastopu na svetovnem prvenstvu, pred enim tednom na Švedskem, je dosegel svojo najvišjo uvrstitev, v Österdsundu je bil 14., včerajšnje 15. mesto pa je bilo zanj najboljše glede nastopov na finalni postaji v Oslu. »Pravzaprav si za konec za svojo vzdržljivost zasluži vse pohvale. Glede na izostanek treninga sem se bal, da ne bo več dovolj moči za konkurenčne tri nastope na Holmenkollnu, pa je bil za konec na prav spodobni ravni, v izjemnem sklepnem krogu je bil denimo hitrejši tudi od tako močnih biatloncev, kot sta Rus Aleksandr Loginov in Italijan Dominik Windisch,« je poudaril glavni reprezentančni trener Uroš Velepec, pred katerim je seveda temeljita analiza sezone. V tej še zdaleč ni šlo vse po načrtih, udarila je na plano ozka baza, še posebej boleča v ženski konkurenci, Fakova zgodba pa je bila sploh posebna. »Drži, zelo podrobno se bomo morali lotiti načrtovanja naslednjih izzivov in poskusiti preprečiti, da se mu ne bi ponavljale zdravstvene težave,« se dobro zaveda prvi mož slovenske biatlonske stroke.

Naš vodilni reprezentant je včeraj ob prvem strelskem postanku zgrešil dvakrat, takrat izgubil stik z najboljšimi, toda v nadaljevanju se je odrezal z brezhibnim učinkom na strelišču kot tudi trmastim lovom za zgornjo polovico skupno 30 sodelujočih na zadnji tekmi sezone. Podobno kot druge reprezentante pa ga po vrnitvi domov čaka še en teden umirjene vadbe, zimi naj bi slovenski biatlonci že tradicionalno pomahali v slovo na pokljuškem državnem prvenstvu. O izvedbi tega pa vpleteni še ugibajo in se obenem bojijo, da smučine v našem biatlonskem centru do takrat ne bo odneslo spomladansko sonce. Tako bi se lahko še kakšen dan prej, kot bi sprva načrtovali, Fak in sotekmovalci odpravili k počitnicam. Do 1. maja, ko se bo dvignil zastor priprav za novo zimo.

Preberite še:

Komentarji: