Veter s severa Zlate lisice (še) ni odpihnil s Pohorja

Jutri bo znana usoda tekem v Mariboru, ki so predvidene za soboto, 15., in nedeljo, 16. februarja.
Fotografija: Mitja Dragšič je optimističen glede jutrišnje odločitve snežnega kontrolorja. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Mitja Dragšič je optimističen glede jutrišnje odločitve snežnega kontrolorja. FOTO: Tadej Regent/Delo

Ogrevanje ozračja in nizka nadmorska višina sta kombinacija, ki v zadnjih desetletjih povzroča sive lase prirediteljem Zlate lisice. Usoda tekem svetovnega pokala na Pohorju, ki sta predvideni za soboto, 15., in nedeljo, 16. t. m., zaradi spomladanskih razmer spet visi na nitki. O njej bo jutri odločal snežni kontrolor in direktor za tehnične discipline ženskega svetovnega pokala Markus Mayr.

»Proga je prekrita s snegom, nekaj mest je še rizičnih, vendar jih je mogoče strojno obdelati. Načeloma imamo na zalogi dovolj snega, piha tudi dovolj hladen severni veter, podlaga je pomrznila, tako da škode na progi od danes na jutri ne bo. Tudi do konca tedna je vremenska napoved solidna, ni zimska, vendar naj bi bile vsaj noči hladne. Ob takšnih razmerah ne bo veliko snežne izgube, morda bo mogoče narediti še nekaj dodatnega snega. Vse imamo pripravljeno, da zaženemo topove, če bo dovolj mrzlo,« je za Delo ob današnjem ogledu stanja na progi povedal vodja mariborskega tekmovanja Mitja Dragšič.



Optimistično zre proti jutrišnji snežni kontroli, ve pa, da bo Avstrijčeva odločitev precej bolj hladna, kot je strast mariborskih prirediteljev, da bi kljub neugodnim razmeram priredili tekme. »Vse bo jasno, ko bomo šli z Mayrjem na progo. Resda mi na razmere gledamo z mariborskimi očmi, vendar mislim, da bo rekel, da tekma ostaja v Mariboru,« je nadaljeval nekdanji slovenski smučarski reprezentant, ki je vodja tekmovanja postal leta 2016.

Mariborski prireditelji malodane vsako leto bijejo hudo bitko z vremenom. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mariborski prireditelji malodane vsako leto bijejo hudo bitko z vremenom. FOTO: Tadej Regent/Delo


Zaveda se, da zelena luč kontrolorja še ne pomeni uspešno izpeljane prireditve. »Če bomo dobili zeleno luč, bo še ogromno dela. Do tekem je še 10 dni in vmes se lahko še marsikaj spremeni. Na boljše ali na slabše. Smiselno je spremljati le tridnevne vremenske napovedi, dolgoročnejše se običajno spreminjajo,« se pomoči z neba nadeja Dragšič.
 

Samo dvakrat ni bilo tekem


Mariborska ekipa sicer še ni uporabila svojega »jokerja«, selitve v Kranjsko Goro, ki je gostila že sedem (1976, 1988, 1991, 2007, 2012, 2014 in 2018) od dosedanjih 55 tekmovanj za Zlato lisico. »O Kranjski Gori bomo razmišljali, ko bo znana odločitev kontrolorja. Do zadnjega trenutka bomo delali na tem, da bi tekmi ostali doma. Glede povezave s Kranjskogorci pa ne vidim težav, vedno smo dobro sodelovali in smo tudi že dovolj uigrani, da bi, če bi bilo potrebno, pravočasno uredili vse za selitev,« načrt B ne skrbi Dragšiča.



O pohorski vztrajnosti in trmi sicer veliko povedo številke. Prvič so tekmovanje odpovedali leta 1998, ko bi morali praznovati 35-letnico in je zaradi pomanjkanja snega bela karavana tekmi nadomestila v Bormiu. Le še leta 2011 ni bilo niti ene tekme za Zlato lisico. Veleslalom so zaradi neugodnih razmer na prvi progi prekinili, slalom pa odpovedali. Poleg Kranjske Gore pa sta bila nadomestna gostitelja še Bad Gastein (1974) in Jahorina (1975).

Mikaela Shiffrin je lani slavila zmagi v slalomu in veleslalomu, letos pa je zaradi tragične smrti njenega očeta vprašljiv njen nastop v Mariboru. FOTO: Usa Today Sports
Mikaela Shiffrin je lani slavila zmagi v slalomu in veleslalomu, letos pa je zaradi tragične smrti njenega očeta vprašljiv njen nastop v Mariboru. FOTO: Usa Today Sports


Ko bo jasno, kje bodo izvedli 56. Zlato lisico, pa bo aktualno vprašanje, ali se je bo udeležila tudi Mikaela Shiffrin, ki se je po tragični izgubi očeta za nedoločen čas umaknila iz svetovnega pokala. »Kot prireditelji bi si gotovo na štartu želeli prvo zvezdnico, iz človeškega zornega kota pa ji ne bi nihče zameril, če je do konca sezone ne bi več bilo na tekmah,« je še povedal Dragšič.

Preberite še:

Komentarji: