Višnarjeva četrtega mesta včeraj ne bi sprejela

V slovenskem taboru si veliko obetajo od današnjega šprinta.
Fotografija: Katja Višnar je s svojim življenjskim sopotnikom in trenerjem Olo Vignom Hattestadom skovala načrt za napad. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Katja Višnar je s svojim življenjskim sopotnikom in trenerjem Olo Vignom Hattestadom skovala načrt za napad. FOTO: Matej Družnik

V slovenskem tekaškem zastopstvu pred današnjim šprintom na 52. nordijskem SP ne skrivajo visokih ciljev. Zlasti Anamarija Lampič in Katja Višnar verjameta, da sta se sposobni prebiti v finale, v katerem je možno marsikaj.

»Zagotovo mora biti naš cilj finale, torej uvrstitev med najboljšo šesterico, med katero smo bili v tej sezoni že večkrat. Tako visoko so bila namreč letos že tri naša dekleta, pri moških pa je bil Miha Šimenc v polfinalu,« je razgrnil Nejc Brodar, vodja slovenske ekipe A, ki med dekleti ni želel nobene posebej izpostavljati. »Najboljša bo tista, ki bo na tekmi vse naredila najbolj pravilno.«



Ob Norvežanki Maiken Caspersen Falla, branilki lovorike izpred dveh let v Lahtiju, v najožji krog favoritinj spada tudi Švedinja Stina Nilsson, ki je v tej zimi sebi v prid odločila kar štiri šprinte (v Davosu, Dobbiacu, Val Müstairu in Dresdnu). Olimpijska šampionka iz Pjongčanga '18 – po besedah švedskega trenerja Rikarda Gripa je dobro okrevala po poškodbi noge, ki jo je pred mesecem staknila v Otepääju – vodi v posebni razvrstitvi te discipline, v kateri je najvišje uvrščena Slovenka Katja Višnar na 12. mestu.

Med najboljšo trideseterico so še Alenka Čebašek, Anamarija Lampič in Eva Urevc, ki so zvrščene med 24. in 26. mestom, vse štiri naše reprezentantke bodo tudi na štartu današnjega šprinta (kvalifikacije se bodo začele ob 12. uri, izločilni boji pa ob 14.30).
 

Po bolezni spet nared


Višnarjeva je bila po Lahtiju bolna, toda ostaja pozitivna. »Tudi zaradi sonca in čudovite okolice,« je poudarila 34-letna Blejka, ki upa na preboj v finale.

»Prepričana sem, da sem se sposobna prebiti med najboljšo šesterico. Imam načrt, vem, kje moram napadati. Ker sem šibkejša v finišu, si bom morala že prej zagotoviti dobro izhodišče,« je razkrila najizkušenejša slovenska tekačica in na vprašanje, ali bi podpisala za peto ali četrto mesto, odvrnila: »Ne, ker je to zame enako kot dvajseto. Po rojstvu sina Ludviga (novembra '15) sem spet prišla na raven, na kateri sem pred leti že bila, morda celo na tisto s SP '13, ko sem bila četrta. Če ne bo napak, če bodo smuči hitre in glava prava, je možno vse, zakaj pa ne?«

Zdravstvene težave je imela tudi Lampičeva, ki je morala pred dnevi poseči po antibiotikih. »Verjamem, da je zdaj vse v redu, zagotovo pa mi je bolezen pobrala nekaj moči. A dvomim, da se bo to poznalo. Zadnji trening sem opravila brez težav,« je pojasnila 23-letnica iz Valburge pri Smledniku in glede pričakovanj dodala, da so se po njenem vse štiri Slovenke sposobne uvrstiti v finale.
 

Po svoje vse favoritinje


Zaradi hitre in svojevrstne proge ter višjih temperatur, v katerih sama ne tekmuje najraje (»Morda bom šla na progo le v dresu.«), ni mogla izpostaviti glavne kandidatke za kolajne. »Po svoje smo vse favoritinje, tudi Eva, jaz, Katja in Alenka!«

Urevčeva je svojo hitrost potrdila v Cogneju, kjer se je izkazala s šestim mestom. »Počutim se dobro in napadla bom najboljši možni rezultat. Zadovoljna bi bila z nastopom v finalu, delno s polfinalom, srednje s četrtfinalom in nezadovoljna z izpadom v kvalifikacijah,« se je razgovorila 23-letna članica ŠD Gorje.

Čebaškova je dejala, da se še malo išče, ker je imela po Dresdnu sredi januarja tri tedne tekmovalnega premora. Meri na polfinale, zadovoljna bi bila z uvrstitvijo do 15. mesta.
 

Klaebo razred zase


Med moškimi naslov prvaka brani Italijan Federico Pellegrino, ki je v soboto dobil tekmo v Cogneju in se kot drugi v šprinterski razvrstitvi približal vodilnemu Norvežanu Johannesu Høsflotu Klaebu, ki je izpustil generalko v Italiji. S točkami se lahko pohvalita dva Slovenca: Miha Šimenc, ki je v tej sezoni naredil opazen korak naprej, je na 23., Janez Lampič pa na 85. mestu.

»Proga je odlična, všeč mi je, že lani, ko mi je le malo zmanjkalo za četrtfinale, sem tu dobro tekel. Lotiti se je je treba z glavo in prihraniti dovolj moči za zaključek,« je razložil Šimenc, ki bo zelo zadovoljen s prebojem v polfinale. In seveda z vsem, kar bi bilo več.

Foto
Foto

Preberite še:

Komentarji: