Vsaka ga je – povedano po domače – malo pihnila

Nemške smučarske skakalke zmagale na zgodovinski prvi ekipni tekmi na nordijskem SP, Slovenke so si želele več od 4. mesta.
Fotografija: Slovenske skakalke (na fotografiji z leve Nika Križnar, Urša Bogataj, Špela Rogelj in Jerneja Brecl) so imele mešane občutke po četrtem mestu na zgodovinski prvi ekipni tekmi na nordijskih SP. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Slovenske skakalke (na fotografiji z leve Nika Križnar, Urša Bogataj, Špela Rogelj in Jerneja Brecl) so imele mešane občutke po četrtem mestu na zgodovinski prvi ekipni tekmi na nordijskih SP. FOTO: AFP

...
...
Seefeld – Kot zmagovalke prve ženske ekipne tekme na nordijskih SP so se po pričakovanju v zgodovino vpisale nemške smučarske skakalke (v postavi Juliane Seyfarth, Ramona Straub, Carina Vogt in Katharina Althaus). Slovenke Špela Rogelj, Jerneja Brecl, Nika Križnar in Urša Bogataj, ki so sodile v krog kandidatk za kolajne, so se morale na koncu za srebrnimi Avstrijkami in bronastimi Norvežankami sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom.

Ker so naše skakalke, ki niso skrivale, da so si želele več, za Skandinavkami, ki so s skokom na zmagovalni oder presenetile vse po vrsti, zaostale skoraj za petdeset točk (48,8), na koncu niti niso bile razočarane.

»Menim, da smo lahko zadovoljne tudi s četrtim mestom, ki je lahko nehvaležno ali pa hvaležno; kakor se pač vzame. Potrudile smo se po najboljših močeh, moja skoka pa sta bila kar dobra. Na posamični tekmi se bom prepustila in videli bomo, kako se bo razpletlo,« je Bogatajeva, s 101 in 99,5 metra včeraj najbolje razpoložena Slovenka, svoj pogled usmerila že k današnji posamični preizkušnji, za katero bodo po kvalifikacijah (z začetkom ob 15. uri) zeleno luč prižgali ob 16.15.
 

Potihem sanjale o kolajni


Križnarjeva je večkrat ponovila, da s svojima skokoma (95,5 m in 91 m) ni zadovoljna. »Naše želje so segale višje, glede na napake, ki smo jih delale in so nas stale lepega števila točk, pa smo lahko zadovoljne z uvrstitvijo. Vsaka ga je pri kakšnem skoku – povedano po domače – pihnila, sama sem imela, kakor že večkrat v sezoni, tudi smolo z vetrom. Kdo ve, morda pa se mi bo sreča nasmehnila na posamični tekmi in bom tudi sama poletela proti dnu skakalnice,« si je zaželela 18-letna članica žirovske Alpine in v isti sapi pristavila, da morajo to četrto mesto tudi zato, ker je šlo za premierno žensko ekipno preizkušnjo na tako velikem tekmovanju, ohraniti na posebnem mestu v srcu.
Nika Križnar ni bila zadovoljna s svojima včerajšnjima skokoma. FOTO: AFP
Nika Križnar ni bila zadovoljna s svojima včerajšnjima skokoma. FOTO: AFP


Rogljeva (89 m in 97,5 m) je bila polovično uspešna s svojima nastopoma in končnim dosežkom. »Finalni poskus mi je uspel dobro, prvi pa je bil slabši. Zagotovo smo si želele več, potihem smo sanjale o kolajni, toda na žalost nismo prikazale osmih dobrih skokov,« je pojasnila 24-letna Ilirijanka in priznala, da so jo Norvežanke z osvojitvijo tretjega mesta zelo presenetile.

Če so Nemke in Avstrijke sodile v najožji krog favoritinj, pa s Skandinavkami kljub temu, da so imeli v svojih vrstah vodilno v svetovnem pokalu Maren Lundby (108 m in 100,5), niso preveč resno računali niti norveški novinarji.

Glavni trener slovenske vrste Zoran Zupančič je dejal, da ga je presenetila zlasti mlada Ingebjørg Saglien Braaten (96 m in 90 m). »Z zanjo zelo dobrim prvim nastopom je za seboj ponesla kolegice,« je presodil selektor, ki za razliko od svojih izbrank (Maja Vtič je že odpotovala domov, potem ko se ni uvrstila v ekipo) ni skrival nezadovoljstva. »Vsekakor smo razočarani, saj se nismo vmešali v boj za kolajne. Razlika je bila prevelika, ta je nastala že po prvem skoku. V nadaljevanju so dekleta napadala in še dodatno delala napake, zaradi česar se je naš zaostanek le še povečeval. Delno sem zadovoljen z Breclovo in zadnjim skokom Bogatajeve, to pa je bilo premalo za odličje,« je razložil Zupančič.

Nadeja se, da dekleta danes, ko bodo tekmovala zase, ne bodo tako obremenjena. »Če bodo prave, se lahko potegujejo za visoke uvrstitve, mogoče katera celo za kolajno, vendar so možnosti zagotovo manjše, kot so bile tokrat,« se zaveda glavni trener, ki pa se ne vdaja. »Nikoli pušk ne vržemo vnaprej v koruzo!«
 

Seefeld že zapustil tudi Semenič


Na srednji napravi v Seefeldu so prvi uradni trening opravili najboljši skakalci. V prvi seriji je bil presenetljivo najboljši Avstrijec Philipp Aschenwald (100,5 m), v drugi pa Nemec Markus Eisenbichler (105,5 m). Od Slovencev je uvodoma najbolje skočil Jernej Damjan (97,5 m/9. in 99 m/30.), zatem pa Peter Prevc (85,5 m/52.), ki je z drugo največjo daljavo (105,5 m) pristal na 13. mestu. Timi Zajc (91,5 m/34. in 94,5 m/32.) je tako kot Žiga Jelar (91 m/35. in 98 m/38.) in Anže Lanišek (90 m/39. in 96 m/39.) obakrat zaostal za trideseterico, Anže Semenič pa se je že vrnil domov. Najdlje je sicer včeraj odneslo Švicarja Killiana Peierja (107 m).

Preberite še:

Komentarji: