Windisch svetovni prvak v kraljevski disciplini, dosežek prvenstva za Faka

Italijanski biatlonec Dominik Windisch je slavil na tekmi s skupinskim štartom, Jakov Fak jo je končal na 14. mestu. 

Objavljeno
17. marec 2019 20.02
Posodobljeno
17. marec 2019 20.06
Svetovni prvak Dominik Windisch je poziral z zlatim odličjem. FOTO: Reuters
STA
STA
Ostersund - Italijan Dominik Windisch je na svetovnem prvenstvu v biatlonu v Östersundu na Švedskem postal svetovni prvak na tekmi s skupinskim startom in zaokrožil italijanski dan, saj je pred tem žensko tekmo dobila njegova reprezentančna kolegica Dorothea Wierer.

Windisch, dosegel je največji uspeh v karieri, je na tekmi zgrešil tri tarče, v cilju pa za 22,8 sekunde ugnal Francoza Antonina Guigonnata, tudi ta je moral trikrat v kazenski krog, in za 23,3 Avstrijca Juliana Eberharda, ki je zgrešil štiri tarče, odlično tekel, a izgubil ciljni sprint s Francozom za srebro.

Edini slovenski predstavnik Jakov Fak je zaostal 1:19 minute, zgrešil štiri tarče, s 14. mestom pa je poskrbel za najboljšo slovensko posamično uvrstitev na tekmovanju. Stik z vrhom je Fak izgubil na drugem streljanju, ko je bil v vetrovnih razmerah nenatančnih dvakrat.
 

Začel je odlično, potem je imel tudi malo smole


"Jakov je začel odlično, se nastreljal na 26. strelskem mestu, ki je bil tudi bolj v zatišju in podrl vseh pet tarč. Na drugem postanku je v vetru opravil pravilno korekcijo na puški, a se mu je veter obrnil. Imel je malo smole, a danes ni bil edini. Če bi šel naprej z ničlo, je bil v igri za vrhunsko uvrstitev," je po tekmi dejal trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec.

V celoti gledano je bil Velepec s Fakovim nastopom zelo zadovoljen. "Prvenstvo je bilo naporno že v uvodu s sprintom in zasledovanjem. Žal smo naredili napako pri pripravi smuči za individualno tekmo. Včeraj, pa tudi danes pa je dokazal, da se je vrnil med najboljše. V zadnjem krogu je v primerjavi z najhitrejšimi izgubil le pet sekund in prihodnji teden na Norveškem lahko pričakujemo še več."
 

Zgrešene strele izkoristil Windisch


V izredno težkih razmerah so tekmovalci grešili kot za stavo. Na zadnje streljanje sta prva prišla Rus Jevgenij Garaničev in najboljši tekmovalec sezone Norvežan Johannes Thingnes Boe, a je prvi zgrešil štirikrat, drugi pa vseh pet strelov, s čimer sta ponudila priložnost tekmecem. Tudi tretji Nemec Benedikt Doll je bil nenatančen trikrat, zato je v vodstvo napredoval Windisch, na tretjem streljanju še 13., Eberhard je bil mesto pred njim, v boju za kolajne pa sta bila tudi Avstrijec Simon Eder, ki je bil z enim zgrešenim strelom najboljši strelec danes, a prepočasen, in Guigonnat.

Biatlonska karavana se bo s Švedske zdaj preselila v Oslo, ki bo gostil zadnje tekme svetovnega pokala v sezoni.