Za smučarsko sramoto štiriletna kazen

Smučarska zveza Slovenije: med kaznovanimi zaradi afere Vanessa Mae tudi šef alpskih reprezentanc Vlado Makuc.

Objavljeno
11. julij 2014 00.18
Slovenija, Ljubljana,10. januar.2012 Vlado Makuc na ledeniku Rettenbach nad Soldnom. Foto:Matej Druznik/DELO
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Januarske olimpijske kvalifikacije Vanesse Mae Vanakorn na Krvavcu so dobile prvi epilog. Najbolj odgovorne za smučarsko sramoto pretkano s kršenjem pravil in prikrajanjem rezultatov – vodjo tekmovanja in zastopnika ASK Triglav Boruta Hrobata, glavnega sodnika Vlada Makuca, časomerilca Matjaža Golteza in Tuga Marinčka – je SZS kaznovala s štiriletno prepovedjo dela v smučanju.

Kot se je v sodnem jeziku izrazil direktor SZS Jurij Žurej, obstaja utemeljen sum kršenja statuta SZS, njenega etičnega kodeksa, pravil FIS in veljavne slovenske zakonodaje. »Zlorabljena je bila tudi blagovna znamka smučarske zveze, ki je bila navedena kot soorganizator, čeprav to ni bila in za tekme sploh ni vedela, ker je vse skupaj izpeljal klub,« je povzel del poročila komisije, ki je raziskala okoliščine, v katerih je olimpijsko normo izpolnila tajska smučarka Vanakorn, sicer znana kot slovita pop violinistka Vanessa Mae. Pred januarskimi tekmami na Krvavcu je bila na lestvici FIS uvrščena na 3166. mesto z 240,76 točkami, po Krvavcu pa je svoje točke prepolovila – na 112,12, kolikor jih je imela tudi ob koncu sezone, ko je pristala na 1860. mestu.

V komisiji, ki je podrobno raziskala krvavško kalvarijo, so bili tehnični delegati FIS Matjaž Kranjc, sicer član podkomiteja za pravila alpskih disciplin pri FIS, Grega Benedik, predsednik ASK Kranjska Gora, in Jurij Žurej, direktor SZS, medtem ko je četrti član komisije Dušan Gorišek, tudi tehnični delegat in član podkomiteja za proge alpskih disciplin pri FIS, odstopil zaradi pomislekov o pristranskosti. V poročilu komisije, ki ga je izvršni odbor v celoti sprejel, je med številnimi kršitvami zapisano, da datumi tekem na listinah niso ustrezali dejanskemu stanju poročila, ki ga je prejela Mednarodna smučarska zveza. Na Krvavcu je bila 18. in 19. januarja tajska mladinska tekma, ki je niso ustrezno prijavili pri SZS. Žurej je na seji izvršnega odbora, ki jo je sicer vodil predsednik SZS Enzo Smrekar, povedal, da naj bi organizatorji nagovarjali tekmovalke, kako hitro naj smučajo, da bi posledično tajska smučarka dosegla ustrezno število točk FIS, tako da mnogih drugi dan sploh ni bilo na tekmo. Na prvi tekmi jih je bilo 20, na zadnjih dveh pa le sedem oziroma šest. Obstaja sum, da ene tekme časovno dejansko sploh ni bilo mogoče izvesti.

Del seje, na katerih so sprejeli sklep o najstrožjih kaznih v smučarskem športu v zgodovini, je bil za novinarje zaprt zaradi varstva osebnih podatkov in zaščite prič oziroma imen oseb, ki so pomagale pri razjasnitvi neregularne tekme. O kaznih in razpletu primera bo smučarska zveza obvestila tudi FIS, poročilo komisije pa je predala častnemu razsodišču in sodniški organizaciji. Poslali ga bodo tudi organom pregona zaradi suma storitve večjega števila kaznivih dejanj. »Gre za ponarejanja listin in zlorabo blagovne znamke. Za prejemanje podkupnine nimamo dokazov. Obstajajo indici, da so denar dajali, ne vemo pa, za kakšne storitve. O tem, ali je šlo za kaznivo dejanje in kako bi ga opredelili, pa bodo odločali ustrezni organi,« je po objavi kazni še dejal direktor SZS Žurej. Alpska reprezentanca je s kaznovanjem Makuca ostala brez prvega moža v stroki, tako da mora predsednik alpskega zbora Dušan Gorišek v bližnji prihodnosti imenovati novega.