Timija Zajca pred zmago ustavil zgolj neulovljivi Granerud

Timi Zajc je na drugi tekmi v smučarskih poletih na Kulmu zaostal zgolj za prepričljivim zmagovalcem Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom.
Fotografija: Kot dan prej Domen Prevc je na ramenih rojakov v izteku kulmske letalnice v nedeljo končal še Timi Zajc, ki ga je v zrak dvignil Žiga Jelar. FOTO: Instagram/Smučarska zveza Slovenije
Odpri galerijo
Kot dan prej Domen Prevc je na ramenih rojakov v izteku kulmske letalnice v nedeljo končal še Timi Zajc, ki ga je v zrak dvignil Žiga Jelar. FOTO: Instagram/Smučarska zveza Slovenije

Slovenski skakalec Timi Zajc je na nedeljski tekmi v poletih na Kulmu z 234 ter 230,5 metra dolgima poletoma osvojil drugo mesto (451,4 točke). Ugnal ga je le Norvežan Halvor Egner Granerud (234,5, 235 m/455,5), ki je bil najdaljši v obeh serijah in imel v seštevku 4,1 točke naskoka pred Zajcem. Tretje mesto je na domači letalnici pred 6500 gledalci, ki so uživali tudi v lepem vremenu, osvojil Avstrijec Stefan Kraft (233, 229 m/446,4), ki je bil po prvi seriji še drugi. Se pa Avstrijec lahko tolaži z 89. stopničkami v karieri, kar ga na večni lestvici uvršča na tretje mesto.

»Imeli smo čudovito vreme. Sonce, brez vetra. V teh perfektnih pogojih sem dobro skakal,« je po tekmi dejal Granerud, ki trenutno deluje nepremagljiv. »To ni res. Drži pa, da trenutno res dobro skačem in da imam tudi zato veliko samozavest.« Za nedeljsko tekmo velja dodati, da se je slovenski trener Robert Hrgota pri poletih Zajca obakrat taktično odločil za skrajšanje naleta in imel pri tem srečno roko. V prvi seriji kar za dve naletni mesti, v drugi za eno. Tej odločitvi so kasneje sledili tudi ostali trenerji.

Zajc: Še znam leteti in lahko si oddahnem

Trojka, ki je končala na vrhu, je imela veliko prednost že po prvi seriji. Nemec Andreas Wellinger, eden od aktualnih olimpijskih prvakov, na četrtem mestu je za Zajcem zaostajal že 10,4 točke in vodilni so o razpletu odločali med seboj.

Podelitev nagrad najboljšim. FOTO: Instagram/Smučarska zveza Slovenije
Podelitev nagrad najboljšim. FOTO: Instagram/Smučarska zveza Slovenije

»Po dolgem času sem spet na stopničkah. Še znam leteti in lahko si oddahnem. Za mano je super dan. V soboto sem v finalu naredil res dolg skok, dobil dobre občutke in nato je res šlo. Danes sem v finalu vedel, da moram iti na polno. Kraft je bil malenkost krajši in pridobil sem mesto. Granerud pa je res v odlični formi,« je po tekmi za TV Slovenija povedal Zajc, ki je na Kulmu osvojil že tretje stopničke v karieri.

V finalu je nastopilo še pet Slovencev. Slovenski uspeh je z 9. mestom dopolnil Anže Lanišek (225, 221 m/408,9). Domen Prevc je bil 12. (212,5, 223/404,6), Žiga Jelar je v finalu pridobil sedem mest in bil 16. (206,5, 218,5/383,9), Lovro Kos je osvojil 24. mesto. (208, 208,5/365,4). Popolnoma pa se je finalni skok ponesrečil izkušenemu Petru Prevcu, rekorderju te skakalnice, ki je z 19. zdrsnil na 29. mesto. Brez finala je ostal le Žak Mogel na 35. mestu (200,5 m).

Hrgota zadovoljen z močjo ekipe

»Zelo lep vikend. Dva fanta na zmagovalnem odru. Včeraj Domen tretji, danes Timi z dvema res odličnima skokoma drugi. Tudi Anže je danes naredil napredek, igra točk je zmanjkala za še višjo uvrstitev. Nivo skakanja pri obeh je bil danes res na visoki ravni. Tudi Domnov, mogoče le z manjšo napako,« je prvi letalski konec tedna v sezoni ocenil trener Robert Hrgota.

»Kakšni fantje so danes mogoče naredili malo slabše skoke kot včeraj, kot ekipa pa ponovno šest fantov v finalu. Vidimo, da je nivo skakanja res visok. Vsaj pet fantov je imelo ta vikend skoke med najboljših šest. To nas pomirja za nadaljevanje sezone in verjamem, da lahko to nadaljujemo,« je dodal Hrgota.

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v nemškem Willingenu.

Preberite še:

Komentarji: