Odermatt do druge zmage in drugega globusa, Kranjec z dosežkom kariere

Na poligonu v Podkorenu se je razpletla še druga veleslalomska preizkušnja 62. pokala Vitranc. Zmaga spet Švicarju Marcu Odermattu.
Fotografija: Marco Odermatt (v sredini) proslavlja drugo zmago v dveh dneh v Podkorenu ob Norvežanu Henriku Kristoffersnu (levo) in Francozu Alexisu Pinturaultu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Marco Odermatt (v sredini) proslavlja drugo zmago v dveh dneh v Podkorenu ob Norvežanu Henriku Kristoffersnu (levo) in Francozu Alexisu Pinturaultu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Švicar Marco Odermatt je zmagovalec tekme za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori. Drugo mesto je zasedel Norvežan Henrik Kristoffersen, tretji pa je bil Francoz Aleixis Pinturault. Najboljši Slovenec je bil na domači preizkušnji Žan Kranjec, ki je zasedel četrto mesto in za las ostal brez stopničk. Vseeno je bila to najboljša uvrstitev Kranjca na domači strmini, pred tem je bil v Kranjski Gori dvakrat peti. Enkrat v soboto in enkrat pred petimi leti. Po prvi vožnji je bil na petem mestu, v drugo pa je napadel in kljub manjšim težavam ob prihodu v cilj prevzel vodstvo.

Štefan Hadalin, ki je bil v soboto 17., je tokrat že v zgornjem delu, po nekaj vratcih, odstopil in tekmo končal zunaj proge. Tretji Slovenec Anže Gartner, ki je bil s številko 61 predzadnji na štartu, je na svojem drugem startu v svetovnem pokalu ostal brez uvrstitve. Tako kot Hadalin pred njim ni končal tekme v cilju. 

»Načeloma sem bil zadovoljen z drugo vožnjo, sem dal svoj maksimum, bila je zelo dirkaška proga, ampak vseeno so bili trije danes boljši,« je imel v ciljnem izteku mešane občutke slovenski as, ki je vseeno ugotavljal, da veliko pripomb nad predstavo nima. »V igri za stopničke niso bile samo stotinke, se pa vedno lahko najde nekaj desetink, ampak vseeno mi je pa zmanjkalo malo več. Nima se smisla obremenjevati, pa tolči po glavi, kje sem kaj pustil,« je bil realen 30-letnik iz Bukovice pri Vodicah.

Ko je Kranjec stopil na štart, je v ciljni areni poligona Podkoren završalo. Zavihrale so slovenske zastave in bučno navijanje se je še stopnjevalo, vsakič ko je imel domači ljubljenec prednost pred takrat vodilnim. Ko je ob prihodu v cilj prevzel vodstvo, pa so čustva prevzela tudi vselej zelo zadržanega Kranjca.

»Sigurno vsako mesto, ko ga pridobim, sem vesel, ampak kljub temu sem vedel, da bo za stopničke izjemno težko. Trije najboljši so imeli po prvi vožnji kar nekaj prednosti, plus sem vedel, da odlično smučajo,« je dejal o čakanju na razplet tekme na rdečem stolu vodilnega. »Proga ni bila lahka, je dolga, in marsikaj se lahko zgodi. Upal sem do zadnjega, ampak vedel sem, da brez kakšne večje napake ali odstopa, da bo izjemno težko za stopničke,« je opisal Kranjec.

Žan Kranjec po prihodu v cilj druge vožnje nedeljskega veleslaloma. FOTO: Matej Družnik/Delo
Žan Kranjec po prihodu v cilj druge vožnje nedeljskega veleslaloma. FOTO: Matej Družnik/Delo

Kristoffersen na vrh v velikem slogu, Odermatt nato našel odgovor

Najboljši tokrat niso delali napak. Kristoffersen je vodstvo od Kranjca prevzel za kar 1,3 sekunde, Pinturault je za Norvežanom zaostal 38 stotink, letos najboljši smučar Švicar Odermatt pa je tako kot v soboto vnovič slavil, tokrat z 32 stotinkami sekunde prednosti. Ob tako močni konkurenci Kranjec dobro ve, kaj mora narediti: »Treba ves čas delati, če hočeš ostati v igri za stopničke, ne smeš zaspati niti za milimeter. Vidimo, kako se je to sezono vrnil Alexis Pinturault, zato treba grist naprej.«

Petindvajsetletni Odermatt je v tej sezoni slavil že enajstkrat, skupaj pa je 20. stal na odru za zmagovalce. V karieri je bila to njegova 22. zmaga, od tega 13. v veleslalomu. Odermatt je po današnji zmagi velikemu kristalnem globusu za skupno zmago v tej sezoni danes dodal še drugi mali globus. Pred veleslalomskim je dobil že razvrstitev v superveleslalomu. V veleslalomu je to njegov drugi mali kristalni globus (2021/22).

V boju za stopničke v veleslalomskem seštevku je Kranjec s 440 točkami ostal na tretjem mestu in za sabo zadržal Avstrijca Marca Schwarza (389), Švicarja Loica Meillarda (380) in Pinturaulta (377). Pred Slovencem sta Kristoffersen (580) in Odermatt (740), ki imata neulovljivo prednost. Do konca sezone bo prihodnji teden na vrsti le še zaključek svetovnega pokala v Soldeuu v Andori. Kranjec si je kot trenutno tretji veleslalomist zagotovil še en nastop. Če bo v Andori na stopničkah, kjer je že bil na finalu sezone 2018/2019 tretji, bo v skupnem seštevku zbral vsaj 500 točk in si bo s tem zagotovil tudi nastop na finalnem slalomu.

»Sigurno je velika želja, da bi bil med najboljšimi tremi v posebni veleslalomski razvrstitvi. Zdi se mi, da bi bil to en lep uspeh. Moja prednost je solidna, ampak imam še eno tekmo, na kateri želim dobro nastopiti, pa tudi marsikaj se lahko zgodi, tako da ne bi bilo dobro, če bi mislil, da je že vsega konec. Če potegnem črto lahko rečem, da je vseeno bil uspešen vikend in da grem lahko mirno, samozavestno na zadnjo tekmo,« je še napovedal Kranjec.

Na finalu sezone bodo od Slovencev nastopili še Ilka Štuhec kot druga smukačica sezone, Ana Bucik v slalomu in veleslalomu in Rok Ažnoh, ki si je kot svetovni mladinski prvak v smuku prislužil nastop med najboljšimi na zadnjem moškem smuku sezone. Kranjskogorski organizatorji so znova kljubovali silam narave in zmagali. Kljub toplim spomladanskim razmeram so uspešno spravili pod streho oba veleslaloma, za kar prejemajo čestitke od tekmovalcev, trenerjev, vodij ekip. Zadovoljni so tudi z lepim obiskom, oba dneva 62. Pokala Vitranc si je tekmovanje ogledalo 10.500 ljubiteljev smučanja, v soboto 6000 in v nedeljo 4500.

Kranjec v cilju po nedeljskem nastopu v finalu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Kranjec v cilju po nedeljskem nastopu v finalu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Marco Odermatt v cilju drugega veleslaloma. FOTO: Matej Družnik/Delo
Marco Odermatt v cilju drugega veleslaloma. FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo

Žan Kranjec. FOTO: Matej Družnik/Delo
Žan Kranjec. FOTO: Matej Družnik/Delo
Žan Kranjec. FOTO: Matej Družnik/Delo
Žan Kranjec. FOTO: Matej Družnik/Delo
Alexis Pinturault. FOTO: Matej Družnik/Delo
Alexis Pinturault. FOTO: Matej Družnik/Delo
Filip Zubčić. FOTO: Matej Družnik/Delo
Filip Zubčić. FOTO: Matej Družnik/Delo
Henrik Kristoffersen. FOTO: Matej Družnik/Delo
Henrik Kristoffersen. FOTO: Matej Družnik/Delo
Marco Odermatt. FOTO: Matej Družnik/Delo
Marco Odermatt. FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo

Preberite še:

Komentarji: