Žanova samozavest iz Söldna ni uplahnila

Po tekmah hitrih disciplin slovenski vrhunec z nedeljskim veleslalomom.

Objavljeno
30. november 2018 12.00
Posodobljeno
30. november 2018 12.00
Žan Kranjec naj bi bil v tej sezoni najmočnejše orožje slovenske moške reprezentance. V svoji paradni disciplini se bo predstavil v nedeljo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Proga Ptic roparic v Beaver Creeku, na katero se je preselila moška smučarska karavana po otvoritvi sezone v hitrih disciplinah v Kanadi, je svojo prvo tekmo v svetovnem pokalu gostila pred tremi desetletji. Danes se bodo na tem ameriškem prizorišču fantje merili v smuku, jutri v superveleslalomu, vrhunec za slovensko vrsto pa bo nedeljski veleslalom z Žanom Kranjcem.
 

Klinetove težave s smučarskimi čevlji


Slovenska reprezentanca je sezono hitrih disciplin odprla s smukaško ničlo, v superveleslalomu pa iztržila 18. mesto (Boštjan Kline) in dvajseto (Martin Čater). »Močnejši smo v superveleslalomu. Odgovore, kje smo zaostali za vrhunskim rezultatom, lahko iščemo v niansah po celotni progi. Glede na to, da je bil Martin na robu trideseterice, je rezultat, ki ga je vknjižil, soliden. Boštjan se je na smukaških treningih v Kanadi boril sam s sabo, imel je težave z nastavitvami. Pri visoki hitrosti in v težkih zavojih njegov smučarski čevelj ni zdržal. Smo ukrepali, imamo podporo Nordice, da je lahko nato ob naslednji priložnosti izvlekel več. Rezultati med 15. in 20. mestom so v takih okoliščinah za začetek v redu. Hočemo pa seveda višje,« je iz ZDA sporočil trener hitrih disciplin Peter Pen.

image
Boštjan Kline je sezono začel s smukaško ničlo in 18. mestom na superveleslalomu v Kanadi. Zaveda se, da je njegova prva naloga izboljšati smučanje. FOTO: Usa Today Sports


Po današnjem smuku (ob 18.45; na štartu: Kline, Čater, Klemen Kosi, Miha Hrobat) se bodo smučarji jutri dokazovali v superveleslalomu (ob 19. uri; poleg Klineta, Čatra in Kosija bo tekmoval Tilen Debelak). Prvotni program so morali prireditelji zaradi vremenskih razmer spremeniti, obrnili so vrstni red tekem zaradi obilne pošiljke snega, ki je odnesla tudi včerajšnji smukaški trening.

Kaj bo ključno konec tedna? »Tekmovati je treba na polno, narediti čim manj napak. Kot smo videli na uvodu v Kanadi, odločajo malenkosti, standard je zelo visok. Načrt je dober ogled proge in napad, takšen, da se bo izšlo!« je Pen razgrnil pričakovanja.
 

Kranjec odgnal težave s hrbtom


Najgloblji pečat je v Beaver Creeku sicer pustil Švicar Carlo Janka, v sezoni 2009/10 mu je uspelo doseči trojček zmag. Nepremagljiv je bil v smuku, kombinaciji in veleslalomu. Največ zmag pa je med aktivnimi smučarji na progi Ptic roparic dosegel Aksel Lund Svindal. Na tem prizorišču je doživel lepe in težke čase. Leta 2007 je grozljivo padel (utrpel je 15-centimetrsko ureznino na zadnjični mišici, si zlomil nos, ličnico in zobe), blestel pa je pred poškodbo in tudi po njej, slavil je šestkrat.

image
Spomin na Beaver Creek 2009: Švicar Carlo Janka (v sredini) je zmagal na vseh treh tekmah na tem prizorišču (smuk, kombinacija, veleslalom). Najboljšo bilanco pa ima na progi Ptic roparic Aksel Lund Svindal (desno), ki je zmagal šestkrat. FOTO: Mark Leffingwell/Reuters


Potem ko bodo svoje oddelali tekmovalci v hitrih disciplinah, se bodo v nedeljo (ob 17.45 in 20.45) krstno v sezoni predstavili veleslalomisti, ki na svoj trenutek po odpovedi ledeniške premiere v Söldnu čakajo več kot mesec dni. Nestrpno čas do svojega nastopa odšteva četrti veleslalomist sveta Žan Kranjec. Tekmovalno zimo je odprl s slalomsko predstavo v Leviju, iz ozadja je bil prepočasen za finale, je pa s tem štartom omilil tekmovalno tremo in bo v Beaver Creeku nastopil bolj sproščeno. Pred odhodom na Finsko je imel nekaj težav s hrbtom, a pravi, da se je stanje do poti v Ameriko izboljšalo in je lahko normalno vadil.

»V ZDA smo prispeli pred desetimi dnevi, treniramo v Vailu. Počutje je dobro, ocenjujem, da sem obdržal visoko raven smučanja, ki sem jo imel v Söldnu. Za zdaj gre vse po načrtu,« je Kranjec, ki je bil za söldensko premiero najbolj samozavesten v karieri doslej, sporočil iz Kolorada. Za poolimpijsko zimo si je začrtal visoke cilje, rad bi izboljšal svojo rezultatsko statistiko v svetovnem pokalu in 3. mestu s tekme v Alta Badii v minuli sezoni dodal še več stopničk ...

image
Žan Kranjec si v tej sezoni želi večkrat na stopničke. FOTO: Tomi Lombar/Delo