Zaplet v tekaški smučini – odstopil predsednik Simon Jan

Po imenitni sezoni Anamarije Lampič, a tudi denarni luknji, je začasno vodenje panoge smučarski tek prevzel Srečo Barbič, nekdanji šef biatloncev.
Fotografija: Anamarija Lampič je v zadnji sezoni pogosto navduševala stroko in privržence. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je v zadnji sezoni pogosto navduševala stroko in privržence. FOTO: Roman Šipić/Delo

Širitev zoprnega virusa je botrovala predčasnemu koncu sezone smučarskih panog, med katerimi zdaj bolj ali manj vlada zatišje. A zakuhalo se je v slovenskih tekaških krogih, saj se je Simon Jan, predsednik zbora za panogo pri Smučarski zvezi Slovenije, odločil za odstop. Navzlic sezoni, v kateri je imel prav tek po skupnem številu zmag in drugih mest vodilno slovensko športnice te zimske sezone – Anamarijo Lampič.

Anamarija Lampič vedno znova izžareva posebno energijo. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Anamarija Lampič vedno znova izžareva posebno energijo. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Ena vodilnih šprinterk in ob koncu tudi iz tedna v teden močnejša pri tekmah na razdaljo ima pri svojih 24 letih obilo manevrskega prostora za nadaljevanje poti navzgor, povrh izžareva pogosto v javnosti pozitivno energijo, je nasmejana, očitno se odlično počuti ob sodelovanju z italijansko reprezentanco in trenerjem Stefanom Saraccom, ustreza ji klepetav in družaben značaj zahodnih sosedov, predvsem pa je v progi telesno močna in taktično že na zelo visoki ravni. Ob njej je zelo viden korak naprej naredil tudi Miha Šimenc, skupaj z Anamarijinim bratom Janezom in Luko Markunom že v reprezentančnem načrtu glavnega trenerja Nejca Brodarja tudi za naslednjo sezono. Precej več vprašajev pa se zastavlja okrog ženske postave: Katja Višnar se namreč pri 36 letih poslavlja od vrhunskega športa, leto dni mlajša Vesna Fabjan, bronasta olimpijka iz Sočija 2014, svoje odločitve o prihodnosti še ni razgrnila, Alenka Čebašek pa je v veselem avgustovskem pričakovanju naraščaja, zato je v naslednji sezono ne gre pričakovati med tekmovalno karavano svetovnega pokala. Na seznamu izbrane vrste za zimo 2020/21 je sicer močno podčrtana Eva Urevc, nekoč zelo obetavna veslačica, nato pa že konkurenčna med smučarskimi tekačicami, a je njeno vzpenjajočo se pot prav v poletju pred zdaj že minulo sezono prekinila poškodba križnih vezi ...



Dež odgnal dobiček iz Planice

Vprašanja pa si ne sledijo le v »proizvodnji«, temveč tudi v »pisarni«. Prvi mož zbora za tek pri Smučarski zvezi Slovenije se je odločil za umik. Morda odločitev niti ni tako presenetljiva, saj smo ga v sezoni redkeje videli v družbi tekačev, denimo na novinarskih konferencah, a to morata še potrditi tako panožni zbor kot nato tudi izvršni odbor smučarske zveze. Na dlani pa je, da je tako kot že večkrat v preteklosti zazijala denarna luknja. Povrh v kislem vremenu decembrska prireditev za svetovni pokal v Planici ni prinesla želenega dobička, zapleta se s finančnim uresničevanjem reprezentančnih programov za naslednjo sezono. »NI nikakršnih zamer ali sporov. Dejansko pa mi zaradi poslovnih obveznosti v gradbeništvu in otrok zmanjkuje časa za vodenje panoge. Upam, da bo v teh zahtevnih časih to vlogo prevzel nekdo z občutkom in vzvodi za trženje,« nam je dejal Simon Jan ob slovesu od vodilnega mesta, na katerem je bil štiri leta. Začasno bo njegove naloge prevzel dosedanji podpredsednik – Škofjeločan Srečo Barbič, nekoč že predsednik zbora za biatlon SZS.

Simon Jan se po štirih letih poslavlja od vodilne vloge v slovenskem smučarskem teku. FOTO: Igor Mali/Delo
Simon Jan se po štirih letih poslavlja od vodilne vloge v slovenskem smučarskem teku. FOTO: Igor Mali/Delo


»Simon nikdar med sezono ni omenjal svojega odstopa, odločitev nam je dejansko sporočil pred nekaj dnevi. Ni še uradne potrditve na ravni SZS, a če se že moramo soočati z zapleti, je bolje, da se s tem ukvarjamo zdaj, po koncu sezone. Ob vsem spoštovanju do drugih panog pa bi rad poudaril, da je bil slovenski smučarski tek glede na vložek in tekmovalno bazo v zadnjih dveh sezonah zelo uspešen,« je poudaril trener Brodar.

Preberite še:

Komentarji: