Zaradi bolečin so bili nujni pametni odzivi

Današnji veleslalom na SP v alpskem smučanju pod žarometi. Krstno SP za Meto Hrovat.
Fotografija: Za Meto Hrovat je SP nova izkušnja, prav tako veleslalom pod žarometi. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Za Meto Hrovat je SP nova izkušnja, prav tako veleslalom pod žarometi. Foto Tomi Lombar

Edina smučarka na zasebnem letalu iz Maribora na Švedsko, ki ga je najela Ilka Štuhec s pomočjo pokroviteljev, pa še ni osvojila kolajne te dni na svetovnem prvenstvu v Åreju, je Federica Brignone. Enako kot Štuhčeva, Mikaela Shiffrin in Wendy Holdener se je lahko zaradi hitre in tekoče poti spočila in osredotočila na svoje naloge. Danes bo v veleslalomu iskala svojo priložnost, ki je ni našla v superveleslalomu in kombinaciji.

Njena mama Maria Rosa Quario, nekdanja smučarka, olimpijka in zmagovalka štirih tekem za svetovni pokal, zdaj poročevalka, pravi, da je Brignonejeva pripravljena za napad na kolajno – zato je na tem SP. A najbolj nevarna bo Shiffrinova, najuspešnejša smučarka v tej sezoni. Vodilna v veleslalomskem seštevku se je po osvojenem naslovu v superveleslalomu umaknila na Norveško na trening.

Federica Brignone je edina z Ilikinega »zlatega« letala, ki še ni osvojila kolajne v Åreju. FOTO: Reuters
Federica Brignone je edina z Ilikinega »zlatega« letala, ki še ni osvojila kolajne v Åreju. FOTO: Reuters


Mnogi ne razumejo, zakaj v Åreju ne nastopa v vseh disciplinah – med njimi tudi Lindsey Vonn –, saj bi lahko zmagala na vsaki preizkušnji, a v taboru ameriške šampionke sledijo svojemu premišljeno začrtanemu programu, v katerem je zelo pomembno razporejanje energije. Ne bi je radi »prekurili«. Shiffrinova se je na twitterju javno zahvalila Tini Maze, ki ji je pred petimi leti svetovala, da jo lahko ena polna sezona tekem v vseh disciplinah povsem uniči, zato naj bo previdna. Današnja tekma bo zanjo druga na tem SP.


Zaradi bolečin kakšen dan več počitka


Slovenska adutinja bo Meta Hrovat, trinajsta veleslalomistka s štartne lestvice WCSL. Na prizorišče je prispela pred enim tednom in odtlej trenirala na terenih ob tekmovalni progi. To bo njeno premierno svetovno prvenstvo, a z velikih tekmovanj že ima izkušnje, na olimpijskih igrah v Pjongčangu je bila v svoji paradni disciplini 14. Teren v Åreju pozna, v tem smučarskem središču je bila že na mladinskem svetovnem prvenstvu pred dvema zimama, ko je osvojila srebrno kolajno v kombinaciji. Je precej položen, kar Kranjskogorki ne ustreza.

»Proga ni ravno razgibana, morda je malo celo dolgočasna in treba je ves čas paziti, da držiš visok tempo. Mi pa postaja vse bolj všeč,« je opisala.

Vreme se na zahodu Švedske spreminja, včeraj je zapihal močan veter, temperature so se dvignile nad ničlo, sneženje se je spremenilo v dež. Enaka napoved je danes, mnogi se sprašujejo, ali bodo tekmo sploh izvedli.
»Posledično se spreminja podlaga. Zanimivo pa bo tudi zato, ker bo tekma nočna. V veleslalomu nikoli nisem tekmovala pod žarometi, kar bo zame nova izkušnja,« je razmišljala 20-letnica, ki se po posegu na gležnju, ki ga je imela pred novim letom, še vedno sooča z bolečinami. »Kar dobro sem se držala, v zadnjih dneh pa sem imela malo več težav in kakšno vadbo raje izpustila ter počivala, čeprav bi si želela smučati. A moram se pametno odzvati,« je dejala.


Proga ne sme zavesti


Čeprav pravi, da se ne označuje za smučarko za velike tekme, njena statistika kaže drugače. Olimpijskih iger v Pjongčangu se ni ustrašila, z mladinskih svetovnih prvenstev, ki se sicer težko primerjajo s članskimi, so pa potrditev o zmožnosti kosanja s pritiskom, ima tri kolajne.

»Velikih tekmovanj ne jemljem z dodatnim bremenom, vedno se osredotočam na svojo smučarsko izvedbo in ne na tekmice ali to, kaj velika tekma prinese. Na štartu sem enaka kot na vseh drugih preizkušnjah, osredotočena na zavoje,« je pojasnjevala, s kakšnim pristopom se bo lotila današnjega veleslaloma (ob 14.15 in 17.45), na katerem bosta nastopili še Ana Bucik in Neja Dvornik.

Kakšne smernice ji je dal njen trener Jure Hafner, sicer izkušeni nekdanji serviser, ki je nekoč delal z Janico Kostelić in Tino Maze? »Pogovarjala sva se o tem, da je treba na takšnem lahkem terenu, kot je ta, vseskozi držati tempo in se ne zadovoljiti s hitrostjo, ki jo dosežeš, ker bi to lahko zavedlo, da samo smučaš, treba pa je ves čas dodajati. Sicer pa na tekmo brez pritiska, sproščeno, moja naloga je smučati – zato sem tukaj,« pravi lastnica treh kolajn z mladinskih svetovnih prvenstev.

Naslov brani Francozinja Tessa Worley, zanimivo pa bo videti tudi doseg Petre Vlhove, ki je prvič v karieri prišla na veliko tekmovanje v ožjem krogu favoritinj v obeh tehničnih disciplinah. Eno kolajno že ima v žepu, naslov svetovne podprvakinje v kombinaciji, zdaj lahko napade še bolj sproščeno.

Komentarji: