Zdaj v Dresdnu, nekoč v Ljubljani

Nemška postaja brez Anamarije Lampič
Fotografija: Ola Vigen Hattestad
FOTO Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Ola Vigen Hattestad FOTO Tomi Lombar/Delo

V tekaški karavani so spomine na novoletno turnejo že pospravili v predal, na vrsti je nadaljevanje sezone, katere vrh bo seveda svetovno prvenstvo v Seefeldu na Tirolskem. Lov za točke svetovnega pokala pa bo danes in jutri v Dresdnu, na enem od redkih prizorišč v sezoni sredi velikega mesta. V Nemčiji ne bo Anamarije Lampič, k tekaški srenji se bo vrnila naslednji teden v Estoniji.

Nad dogajanjem v zadnjih dneh po prestižnih smučinah tekaškega Toura v Italiji, Švici in Nemčiji hujših pripomb ni bilo, res pa je, da se gledalci niso posebej množično odzvali zanimivim preizkušnjam. A to je pač pogojeno tudi z izostankom domačih šampionov – zadnja leta minevajo v popolni prevladi Norvežanov, Švedov ter s posamezniki iz Rusije in Finske. Seveda ne gre prezreti deleža italijanskega šprinterja Federica Pellegrina, a vseeno on še zdaleč niti v Cavaleseju niti v Dobbiacu ne more privabiti širših množic rojakov ob progo.

»Prav veselim se prihajajoče tekme v Dresdnu,« je jasen Ola Vigen Hattestad, nekdanji olimpijski prvak, zdaj prvi sodelavec Nejca Brodarja pri slovenskem strokovnem štabu, ter obrazloži: »Seveda je lepo tekmovati v naravi, tako kot v zadnjih dneh novoletne turneje, toda odmevnost tekaških tekem najvišje ravni bi bilo treba v prihodnje iskati v prireditvah sredi večji mest. Moramo se boriti za pozornost širše javnosti. Zato je ta zamisel z Dresdnom odlična, vedno je lepo tekmovati tudi v Stockholmu in le upam, da bo v naslednjih letih še več mestnih spektaklov.« Hattestadova želja se zdi uresničljiva, ne nazadnje bi bilo tekaško tekmo v Münchnu, Helsinkih, Moskvi ali pa pri nas v Ljubljani lažje pripraviti kot denimo biatlonsko, pri kateri brez strelišča in tako tudi posebnih varnostnih ukrepov seveda ne gre.


Zdaj tudi ekipni šprint


Tekmo na Saškem (danes posamični šprint v prosti tehniki ob 10.30 in 13.20; jutri ekipni šprint ob 12.45) v slovenskem taboru
nestrpno pričakujejo, saj upajo na nadaljevanje lepe bere točk, dobrodošel bi bil kajpak tudi kakšen odmevnejši dosežek, kot ga je denimo uprizorila Katja Višnar s 5. mestom na šprintu v Davosu. Poglavitni cilj četverice naših tekmovalk v današnjem šprintu bo skok iz kvalifikacij v izločilni del tekmovanja, nato pa vsaj napad na polfinalni nastop. Slovenska moška vrsta pa je zaradi jutrišnjega ekipnega preizkusa številčnejša kot na zadnjih tekmah.

Pri nekaterih reprezentancah se bodo neposredno iz Nemčije preselili v Estonijo, naslednje prizorišče sezone bo namreč Otepää, v slovenskem taboru bodo le serviserji nadaljevali pot proti Baltiku. Tekmovalci se za nekaj dni vračajo domov, nato pa bodo – tudi z Lampičevo – poleteli v deželo, kjer je tek najbolj priljubljena smučarska panoga. »Veselim se klasičnega vikenda v Estoniji, tokrat pa je dejansko bolj koristno, da v miru vadim doma, kot da za vsako ceno nastopim v Dresdnu,« je, potem ko je ostala v Sloveniji, poudarila omenjena tekačica, ki ji je nazadnje vzpon na znameniti Alpe Cermis v zadnji etapi novoletne turneje pobral veliko moči. A zavestno se ga je lotila. Lahko bi izpustila zadnjo postajo in vadila za nemško nadaljevanje sezone, toda izziv nenavadne preizkušnje je bil poseben, zato ji nikakor ni žal, da je tam tekmovala.

Preberite še:

Komentarji: