Že na prihajajočem SP tudi ekipna tekma skakalk

Na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu bo čez slab mesec dni del programa tudi ekipna tekma smučarskih skakalk. 
Fotografija: Nika Križnar je po poškodbi Eme Klinec glavno orožje slovenske ženske skakalne reprezentance. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Nika Križnar je po poškodbi Eme Klinec glavno orožje slovenske ženske skakalne reprezentance. FOTO: Matej Družnik/Delo

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je danes sporočila, da je na koledar februarskega svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju že uvrstila tudi ekipno tekmo skakalk, ki bo 26. februarja ob 16. uri. Selektor slovenske ženske vrste Zoran Zupančič je z odločitvijo Fisa zadovoljen in je dejal, da gre za dober obet tudi za zimske olimpijske igre 2022. Skakalke bodo imele tako ekipno tekmo 26. februarja, dan pozneje pa bodo v istem dnevu tako kvalifikacije za posamično tekmo kot tekma sama.

Vključitev ekipne tekme skakalk na program nordijskega SP so pri Fisu potrdili na kongresu 2018, a takrat Seefeld ni našel kapacitete oziroma prostora, kam bi tekmo umestil. Vse od kongresa pa so organizatorji poskrbeli za ustrezno infrastrukturo, zato je avstrijska smučarska zveza kot organizatorica podala predlog za vključitev ekipne tekme, so danes sporočili iz Fisa.
Zupančič pozdravlja odločitev Fisa.
 

Možnosti tudi za tekmo na OI


»Seveda smo veseli takšne poteze. Tako imamo še eno priložnost več, da se borimo za kolajne. Zdaj imamo na voljo tri komplete odličij; za posamično tekmo, tekmo mešanih ekip in še ekipno,« je za STA dejal Zupančič in dodal, da gre za dobre obete tudi za zimske olimpijske igre, ki bodo leta 2022 v Pekingu.

»Pravila Fisa velevajo, da mora biti posamezna tekma, če se hoče uvrstiti na olimpijski program, prej najmanj dvakrat že na sporedu svetovnih prvenstev,« je še dejal Zupančič, ki ga konec tedna z ekipo čaka svetovni pokal v Hinzenbachu. Ženska ekipna tekma v smučarskih skokih je na sporedu mladinskih SP vse od leta 2006 v Kranju, del svetovnega pokala pa od leta 2017.

Že 52. SP v nordijskem smučanju bo od 20. februarja do 3. marca v avstrijskem Seefeldu. To je drugič, da bo to avstrijsko središče gostilo najboljše nordijske športnike; prvič je bilo prvenstvo tam leta 1985.

Komentarji: