Že večkrat videno: Jakov Fak ni okreval, nakar je spet zbolel

Tudi na zadnji januarski biatlonski postaji v Anterselvi brez udarnega slovenskega aduta.
Fotografija: Jakov Fak je v sezono zelo spodbudno štartal, s 4. mestom na 20-kilometrski pokljuški tekmi, a pozneje je sledil tekmovalni padec. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Jakov Fak je v sezono zelo spodbudno štartal, s 4. mestom na 20-kilometrski pokljuški tekmi, a pozneje je sledil tekmovalni padec. FOTO: Matej Družnik/Delo

Ljubljana – Slovenski biatlon je doživljal že lepše čase. Dve leti pred svetovnim prvenstvom na Pokljuki, drugim doslej v tej športni panogi pri nas, je dejansko malo razlogov za optimizem in pričakovanje uspehov na domačem snegu. Najvidnejši član reprezentance Jakov Fak je zbolel, zdaj okreva, na zadnji januarski klasiki, ki se bo v Anterselvi začela danes, ga ne bo.

Najpomembnejše tekmovanje te biatlonske sezone je vsekakor svetovno prvenstvo, to bo marca na Švedskem, a po odmevnosti na sceni zimskega športa januarska turneja po nemškem govornem prostoru med Turingijo, Bavarsko in Južno Tirolsko ne zaostaja kaj prida. Toda as iz slovenske izbrane vrste si očitno prvega meseca v tem koledarskem letu ne bo ohranil v prav lepem spominu. Potem ko je doma med novoletnimi prazniki staknil virozo, ni s sotekmovalci odpotoval na prvo postajo turneje v Oberhof, toda tem se je – presenetljivo – pridružil zgolj za sklepno tekmo štafete. Že takrat je bilo nenavadno, da se je za sedem ur usedel v avto, povrh po zahtevnem jutranjem treningu na Pokljuki, in odpeljal zgolj za en nastop v prostor nekdanje NDR. »Vedno sem pripravljen pomagati ekipi, a nisem prepričan, da je bilo to takrat zares učinkovito in smiselno,« se je zdaj, s časovne razdalje poldrugega tedna, ozrl k tistemu nedeljskemu nastopu, ko je štafeta osvojila lepo 9. mesto, a prav njegov učinek še zdaleč ni bil takšen, kot smo vajeni od dvakratnega svetovnega prvaka in nazadnje srebrnega olimpijca.



»Res je bilo vse skupaj naporno, prav tisti dan je kot nalašč deževalo, kar seveda za moje okrevanje po bolezni ni bilo dobrodošlo,« je dejal, ob vprašanju, če se je o vsem skupaj po tekmi pogovoril s trenerjem Urošem Velepcem, ki ga je povabil naknadno v Oberhof, pa je odgovoril nikalno, saj pravi, da se ni bilo več smiselno ozirati k že storjenemu. Toda četudi zdaj tako pri organizacijskem kot strokovnem vodstvu biatlonske reprezentance zatrjujejo, da ta nastop v dežju in po dolgi vožnji ni bil usoden za novo bolezen, ki je nato pri Faku izbruhnila nekaj dni pozneje na naslednji etapi v Ruhpoldingu, je jasno, da je šlo za potezo, za katero ni realnega argumenta. Še zlasti ne v okoliščinah, ko so se iz vrha izmenjevale različne informacije o razlogih klica našemu vodilnemu biatloncu v domovino, saj več ni bilo jasno, če mora zamenjati Roka Tršana z bolečinami v hrbtu ali obolelega Mitjo Drinovca.


Če ni zdravnika, so težave


A kakorkoli – zdaj je na dlani, da bi tekmovalec, čigar krhko zdravje mu je odneslo že precej tekmovalnih načrtov, denimo tudi celotno svetovno prvenstvo 2017 v Avstriji, najprej moral ostati doma in od tod, če bi bil povsem zdrav, odpotovati v Ruhpolding. Tako pa se je po Oberhofu preselil na Bavarsko in tam zbolel! »Na progi sem se tako slabo počutil, da se sploh nisem oziral na to, kakšne imam smuči,« nam je včeraj odvrnil ob namigu, da se je prav na tisti tekmi zataknilo tudi pri slovenskem servisu, ki je bil v Ruhpoldingu brez svojega vodje Anžeta Globevnika. Tudi to pa je razkrilo eno od pomanjkljivosti slovenske reprezentance v primerjavi s konkurenco: v servisni ekipi že dolgo ni ustrezne zamenjave v primeru odsotnosti čarovnika iz Zasipa, kot bi lahko poimenovali izjemno spoštovanega Globevnika. Biatlonce le na nekaterih prizoriščih v sezoni spremlja zdravnik, kako je lahko drugače, pa je pokazala prav prejšnja zima, ko je bil Fak kot pridruženi član ukrajinske vrste nenehno pod zdravniškim nadzorom, temu primerno pa je bilo tudi njegovo počutje na višji ravni.

Spored v Anterselvi danes: šprint ženske (14.30); jutri: šprint moški (14.30); sobota: zasledovanje ženske (13.30), moški (15.30); nedelja: skupinski štart (12.45), moški (15.30).

Preberite še:

Komentarji: