Zelena luč za zlato lisico v Kranjski Gori

Nadzorniki iz Mednarodne smučarske zveze so si ogledali razmere na podkorenski progi in potrdili tekmo alpskih smučark, ki bo 7. in 8. januarja.
Fotografija: Ana Bucik bo v Kranjski Gori uživala ob glasni podpori navijačev. FOTO: Vladimir Šimiček/AFP
Odpri galerijo
Ana Bucik bo v Kranjski Gori uživala ob glasni podpori navijačev. FOTO: Vladimir Šimiček/AFP

Ugibanj ni več: tekmovanje za zlato lisico bo ob prvem januarskem koncu tedna v Kranjski Gori. Izvirna zgodba Mariborskega Pohorja se je v zadnjih letih pogosto selila na Gorenjsko, ta letošnja pa je bila vprašljiva celo na severozahodu naše dežele, kjer pogrešajo želeno debelo sneženo odejo. Toda snega je na progi vendarle dovolj, izkušeni smučarski delavci, večinoma iz mariborskega in kranjskogorskega kluba, bodo pripravili vse po načrftih, ogled nadzornikov iz mednarodne zveze (FIS) pa je včeraj razveselil prireditelje in seveda tudi slovenske navijače, ki bodo tako stiskali pesti za svoje lisičke.

Tekmi v veleslalomu bosta 7. in 8. januarja 2023, kontrolo pa je opravil Peter Gerdol, direktor ženskega dela svetovnega pokala. »Kar oddahnili smo si, saj je v Kranjski Gori je dovolj snega glede na to, da da drugje skoraj nikjer ni. V spodnjem delu je proga že zelo dobro pripravljena. Zgoraj, nad slalomskim štartom, pa bomo imeli še precej dela. A je še teden dni na voljo. Naše ekipe bodo z delom nadaljevale 2. januarja. Prepričani smo da bo proga odlično nared za vse tekmovalke,« je po kontroli in sestanku povedal generalni sekretar Zlate lisice Gregor Lednik.

Na progi je med 40 in 50 cm snega. »Podkoren ima svojo mikro klimo. Tako današnji dež ni naredil nobene škode, celo koristil je. Visoke temperature tudi niso nevarne in velika večina osebja za izvedbo iz Maribora bo ob pomoči prijateljev iz pokala Vitranc dobro pripravila vse za izvedbo pokala. Pričakujemo okrog 2000 gledalcev vsak dan,« je dodal Lednik. V času Zlate lisice bo na Pokljuki tudi svetovni pokal v biatlonu (od 4. do 8. januarja). Za mariborski pridih Zlate lisice v Kranjski Gori je Zavod za turizem Maribor skupaj s partnerji pripravil ugoden paket ogleda tekme v Kranjski Gori.

Mikaela Shiffrin je bila nazadnje na Semmeringu nepremagljiva, FOTO: Vladimir Šimiček/AFP
Mikaela Shiffrin je bila nazadnje na Semmeringu nepremagljiva, FOTO: Vladimir Šimiček/AFP

Shiffrinova prva zvezdnica

Seveda bo že tradicionalno veliko slovaških privržencev Petre Vlhove. Posebej mikaven bo kajpak nastop vodilne alpske smučarke Mikaele Shiffrin. Sodeč po uvodnem delu sezone bo v dveh veleslalomskih predstavah udarni slovenski adut Ana Bucik, na strmine se je po poškodbi vrnila Tina Robnik, na slovenskem prizorišču si želi nase opozoriti tudi Neja Dvornik. Prireditelji tekmovanja za zlato lisico pa si želijo v naslednji sezoni dogodek imeti na prenovljeni pohorski progi.

Medtem, ko se mariborski organizatorji tekme skupaj z organizatorji pokala Vitranc prizadevajo, da bi kljub visokim temperaturam za ta čas pripravili čim boljše tekmovanje v začetku januarja prihodnje leto, pa se obenem že spogledujejo s šestdeseto izvedbo Zlate lisice, ki je na programu leta 2024. Mestna občina Maribor z županom Sašo Arsenovičem, podjetje Marprom, Šport Maribor in ASK Branik so tako maja 2022 podpisali sporazum o skupni organizaciji Zlate lisice. S tem so se obvezali, da si bodo prizadevali ne le, da tekma ostane v Sloveniji, temveč da jo bodo pripravili na mariborskem Pohorju.

Zato so stekle priprava za alternativno progo z višje ležečo ciljno areno. S strategija razvoja in trženja destinacije Pohorje 2021 - 2027 sta mariborska občina in Marprom pristopila k posodabljanju žičniških naprav na območju Maribora in Ruš. Za modernizacijo žičniških naprav in izgradnjo zunanjega centra Maribor - Areh sta pridobila šest milijonov evrov evropskih sredstev, so sporočili iz mariborske občine. Ključni investiciji sta vmesna postaja kabinske žičnice in odstranitev ter izgradnja nove štirisedežnice Ruška. Lani je ob tem občina Maribor iz stečaja Športnega centra Pohorje odkupila osnovna sredstva krožne kabinske žičnice na Mariborskem Pohorju v vrednosti šestih milijonov evrov.

Preberite še:

Komentarji: