Želja in odločnost nista bili dovolj, z mislimi pri novi tekmi

Ilka Štuhec na superveleslalomu osma. Zlata kolajna prvi favoritinji Mikaeli Shiffrin, ki zanimivo, naslova ni pričakovala. Hvaležna Sofia Goggia.
Fotografija: Ilka Štuhec ima še dve priložnosti za kolajno. Danes je bila na superveleslalomu osma. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ilka Štuhec ima še dve priložnosti za kolajno. Danes je bila na superveleslalomu osma. FOTO: Reuters

Ilka Štuhec je svetovno prvenstvo začela z 8. mestom v superveleslalomu. »V Åre sem prišla dobro smučat, s pričakovanjem, da to znam in z zavedanjem, da je mogoče marsikaj. Nekaj je odvisno tudi od sreče,« je razmišljala po prvem nastopu od treh.

Čeprav je bila med adutinjami za kolajno, ni bila niti jezna niti razočarana: »Lahko bi bilo boljše, lahko slabše, nekaj sem se naučila.« Zdaj se ozira k petkovi kombinaciji.



Prvi komplet kolajn na svetovnem prvenstvu je oddan. Zlata je pripadla Mikaeli Shiffrin, prevladujoči v superveleslalomu v tej sezoni, srebro je osvojila Sofia Goggia, bron pa Corrine Suter, ki se nikoli prej v karieri ni povzpela na stopničke.

Prireditelji so morali zaradi močnega vetra v zgornjem delu znižati štart, tekma je bila izjemno tesna, najboljša trojica se je zvrstila v petih stotinkah, v sekundi pa trinajsterica.
 

Koštomaj: Na napačni strani stotink


Štuhčeva, ki je največ izgubila v finišu, je dosegla drugi najboljši rezultat v tej sezoni po zmagi v Val Gardeni v svetovnem pokalu. Čeprav na velikem tekmovanju štejejo samo kolajne in je bila v krogu favoritinj, se ji ni podrl svet. Na štartu je bila odločna, dobro se je počutila, napadala je, vendar so bile tekmice boljše.

»Bil je prijeten in ne ravno težek superveleslalom, postavitev pa takšna, da sem vedela, kaj je treba kje storiti. Večji del nastopa sem smučala v redu, tu in tam so še malenkosti, ki pa so se tokrat zelo poznale na času. Zdaj je mimo in gremo naprej,« je dejala.



Če bi se po tem nastopu še enkrat podala na štart, kaj bi spremenila? »Skoka bi se lotila drugače, da ne bi šlo tako na tesno,« je povedala Mariborčanka, ki se – enako kot vse tekmice v konkurenci – še privaja na skandinavski mraz. Med tekmo so namerili 15 stopinj pod ničlo. »Na to se ne navadiš, narediš pa vse, da bi se ogrel, ostal pripravljen. Večini to uspeva, a na koncu, ko stojiš na štartu, si le v dresu, nimaš kaj dosti oblečeno. Je pa za vse enako. Zebe, a ko smučaš, mraz odmisliš,« je dejala.

Njen trener Grega Koštomaj pravi, da ji nima česa očitati, zadovoljen je s pristopom in nastopom: »V tej zimi je bila večkrat na pravi strani stotink, tokrat ne. Želja je bila, na progi je bila v odločni drži, tu in tam je bila kakšna malenkost, zaostanek je majhen (+0,26), bil je šprinterski superveleslalom, šlo je na stotinke. To je zdaj že za nami, s koncem tekme se že osredotočamo na smuk in kombinacijo,« je dejal.

Njegovo tekmovalko danes in jutri čakata uradna smukaška treninga, vadila bo tudi slalom.
 

Goggia: Je res izjavila, da je presenečena?


Zanimiva je bila pred tekmo napoved Maura Pinija, nekdanjega trenerja Tine Maze in Lare Gut, ki zdaj dela za švicarsko televizijo kot strokovni komentator. Dejal je, da med najboljšo trojico vidi Shiffrinovo, Gutovo in Goggio. Zadel je z dvema od treh.

Shiffrinova je prvič v karieri presmučala to progo v hitrih disciplinah, lani se na finalu zime ni odločila za nastop, odrekla pa se je tudi prvemu smukaškemu treningu v ponedeljek, saj je po tekmah za svetovni pokal v Mariboru – na obeh je zmagala – želela varčevati z energijo za vrhunec sezone. Nekaj ji jo je vzel tudi stres ob prihodu na švedsko prizorišče, saj je njen trenerski štab zaradi zapletov na letališčih, ki so se začela v nedeljo, v Åre prispel šele ob enih zjutraj na dan tekme. Zanimivo pa je bilo slišati, da naslova ni pričakovala.

Mikaela Shiffrin je prvič v karieri osvojila naslov svetovne prvakinje v superveleslalomu. FOTO: AFP
Mikaela Shiffrin je prvič v karieri osvojila naslov svetovne prvakinje v superveleslalomu. FOTO: AFP


»Je res rekla, da ni pričakovala zmage? Vodilna je v superveleslalomski razvrstitvi svetovnega pokala, zakaj tega ne bi pričakovala? Vedela sem, da bo ena od tistih, ki jih bo treba premagati, zato jaz nisem presenečena,« je dejala srebrna Goggia, ki je v tej sezoni nastopila zgolj na treh tekmah, preden se je podala na SP, saj je bila poškodovana.

»Zelo vesela sem, da sem sploh na SP. To je bila moja največja motivacija v treh mesecih bolniške odsotnosti, zato bi zdaj rada uživala. Zjutraj pred tekmo sem si dejala: Ne glede na razplet se moraš dobro zavedati, kaj vse si storila, da si prišla na SP, in uspeh je že to, da si na tem tekmovanju,« je povedala karizmatična Italijanka, ki bo izjemno nevarna tudi na nedeljskem smuku.

Preberite še:

Komentarji: