Ilka Štuhec prepočasna v slalomu

Slovenska šampionka po 2. mestu v smuku zdrsnila na 10. mesto, Maruša Ferk 16.
Fotografija: Ilka Štuhec je pred nedeljskim klasičnim smukom spet prava. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je pred nedeljskim klasičnim smukom spet prava. FOTO: Christian Hartmann/Reuters

Åre – Ilka Štuhec je v alpski kombinaciji lovila svojo prvo kolajno na svetovnem prvenstvu na Švedskem. Prvi del naloge je opravila odlično, v smuku je bila 2., le stotinko sekunde za Avstrijko Ramono Siebenhofer. Slalomski del tekme pa se ji ni posrečil, dosegla je 16. čas in končala na 10. mestu.  Maruša Ferk je po 30. mestu v smuku napredovala na 16., naslov svetovne prvakinje pa je ubranila Švicarja Wendy Holdener.

Wendy Holdener je ponovila uspeh iz St. Moritza 2017. FOTO: Francois Xavier Marit/AFP
Wendy Holdener je ponovila uspeh iz St. Moritza 2017. FOTO: Francois Xavier Marit/AFP


Štuhčeva, ki bo v nedeljo branila naslov smukaške svetovne prvakinje, je to zimo le šest dni trenirala slalom, kar se je poznalo na njenem nastopu. Ni bila kos specialistkam za tehnične discipline, ki so nadoknadile zaostanek s smuka. Holdenerjeva je na 1. mesto skočila s 5., srebrna Slovakinja Petra Vlhova pa z 8. Brona se je veselila Norvežanka Ragnhild Mowinckel. Ferkova je v slalomu storila nekaj napak, ampak kljub temu dosegla 9. čas in napredovala po razpredelnici.

Maruša Ferk je odprla slalomski del kombinacije. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Maruša Ferk je odprla slalomski del kombinacije. FOTO: Denis Balibouse/Reuters


Dve prestavitvi


Prireditelje svetovnega prvenstva sicer čaka pester in zahteven konec tedna, saj vremenska napoved ni obetavna, že danes je sneženje povzročilo prve spremembe tekmovalnega urnika. Smukaški del ženske alpske kombinacije, ki bi moral biti po prvotnem urniku na sporedu ob 11. uri, so sprva zamaknili za eno uro, torej naj bi se dekleta po progi spustila opoldne.



Toda tudi ta termin ni dolgo zdržal, saj se je vodstvo tekmovanja kmalu odločilo za še drugo prestavitev. Zaradi napovedane popoldanske fronte in posledično padavin, predvidenih za okrog 13. ure, so prvo tekmovalko s štarta spustili ob 11.30. Obenem smuka niso izpeljali v prvotno mišljeni dolžini, temveč skrajšanega s superveleslalomskega štarta, tik pod njim pa se je ustavil megleni pas, ki je tekmovalkam nekoliko oteževal vidljivost.


Vonnova je odprla tekmo


Tekmo je tik pred koncem kariere odprla ameriška šampionka Lindsey Vonn, njene vsestranske rojakinje Mikaele Shiffrin ni bilo na štartu. Nastopilo je 35 smučark, lovoriko bo branila Švicarka Wendy Holdener (15).

Takoj po prečkanju ciljne črte je vedela, da je bila hitra. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Takoj po prečkanju ciljne črte je vedela, da je bila hitra. FOTO: Leonhard Föger/Reuters


Čas Vonnove (1:13,43) je prva – za kar 66 stotink – sklatila Norvežanka Ragnhild Mowinckel, ki je dokazala, da bo predvsem v nedeljo v klasični smukaški preizkušnji med kandidatkami za vrh. Njen dosežek je bil tudi odličen izziv prvi od dveh Slovenk Ilki Štuhec, ki se na smukaških treningih ni izkazala, danes pa je pokazala pravi obraz, imela pri vmesnih časih prednost in jo pet stotink zadržala tudi do cilja.

Za njo se je najprej po progi, ki sta jo oteževalo sneženje in v zgornjem delu tudi megla, pognalo nekaj specialistk za tehnične discipline, med katerimi si je najboljše izhodišče pred slalomom zagotovila branilka šampionske lovorike, Švicarka Wendy Holdener. Za Ilko je namreč zaostala zgolj 41 stotink, kar je bilo za tri desetinke hitreje od še ene vrhunske slalomistke, Slovakinje Petre Vlhove, ki ravno tako ni zaostala preveč, izenačila se je z Vonnovo. Tudi Italijanka Federica Brignone je bila zraven (+ 0,59), vse tri so smukaški del končale v deseterici.

Maruša Ferk je po napaki v srednjem delu precej izgubila. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Maruša Ferk je po napaki v srednjem delu precej izgubila. FOTO: Denis Balibouse/Reuters


Druga slovenska zastopnica Maruša Ferk je bila v zgornjem delu spodobno na progi, potem pa se ji je pripetila napaka, ki ji je vzela precej časa, s čimer je ciljno črto prečkala skoraj dve sekundi in pol počasneje kot rojakinja, ki je vodilni položaj zadržala do nastopa avstrijske specialistke za hitre discipline Ramone Siebenhofer s številko 19. Pri zadnjem merjenju vmesnega časa je imela Avstrijka še 22 stotink naskoka, v cilju pa zgolj stotinko, kar pa je bilo vseeno dovolj za vodstvo, ki ga je obdržala do konca.

Ilka Štuhec v slalomu ni bila kos specialistkam za tehnične discipline. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Ilka Štuhec v slalomu ni bila kos specialistkam za tehnične discipline. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Preberite še:

Komentarji: