Ženski skoki na Ljubnem: tretji dan, prvič brez slovenskih stopničk (V ŽIVO)*

Prireditelji danes nimajo toliko sreče z vremenom kot prejšnje dni, zmagala pa je Sara Takanaši. Nika Križnar je bila 4.
Fotografija: Navijači so se začeli zbirati že dopoldne. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Navijači so se začeli zbirati že dopoldne. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubno – Japonka Sara Takanaši je junakinja zadnjega letošnjega dejanja na Ljubnem, kjer se je za konec med slovenskimi skakalkami najbolje odrezala s 4. mestom Nika Križnar. V finalu so nastopile še Urša Bogataj (9.), Jerneja Brecl (14.) in Katra Komar (21.).

Kvalifikacije naj bi bile na sporedu ob 12.45, tekma pa ob 14. uri. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kvalifikacije naj bi bile na sporedu ob 12.45, tekma pa ob 14. uri. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo



Kvalifikacije odpovedane


»Včeraj je predvsem Nika skakala izjemno in naredila tudi lep doskok. Če bi bila namesto ekipne na sporedu posamična tekma, bi bila Nika zmagovalka,« poudarja glavni slovenski trener Zoran Zupančič, ki bo poleg obeh junakinj minulih dni (Bogatajeva je v petek sploh prvič v karieri doskočila na stopničke svetovnega pokala) računal še na izkušeni Špelo Rogelj in Majo Vtič ter mladi Jernejo Brecl in Katro Komar, ki pa bi morale pred tekmo še skozi kvalifikacijsko sito, kar pa se zaradi premočnih vetrovnih sunkov ni zgodilo, kvalifikacije so bile odpovedane, vseh 59 tekmovalk pa uvrščenih na tekmo.

Veter in dežne kaplje

Po treh odlično izpeljanih dneh (vključno s četrtkovimi kvalifikacijami) so se danes prireditelji tekmovalnega vikenda na Ljubnem znašli v nemilosti narave, nepredvidljive vremenske razmere so povzročile tudi nekaj negotovosti glede izvedbe današnjega programa. Že pred poldnevom je namreč močno pihalo, nato začelo tudi deževati, vendar pa je program dolgo časa ostal v prvotnih okvirih. Vendar pa kvalifikacij ob 12.45 ni bilo mogoče izpeljati, ravno tako se z zaletišča ob 14. uri ni pognala prva skakalka, saj je premočan veter povrhu še menjaval smer.


Vodi Japonka, Križnarjeva 5.


Po številnih prekinitvah zaradi sunkov vetra so ljubenski prireditelji le spravili pod streho uvodno serijo tretje tekme skakalk v treh dneh, najbolje pa se je odrezala Japonska Sara Takanaši (89,5). 
Najboljša tekmovalka te zime, Norvežanka Maren Lundby je 2., tretjeuvrščena, ruska reprezentantka Aleksandra Kustova, se je odrezala z najdaljšim skokom prve serije (95 m). Med Slovenkami so se v finale uvrstile Nika Križnar (5.; 81,5), Urša Bogataj (10.; 79,5), Jerneja Brecl (18.; 84) in Katra Komar (22.; 78). Maja Vtič je bila 32. (85,5), Špela Rogelj pa 37. (78.).
 

Takanašijeva ubranila vodstvo, Slovenka tik pod odrom


Na koncu pa se je zmage veselila najboljša po uvodni seriji Sara Takanaši, sploh prvič v sezoni na vrhu. V drugo je skočila 82,5 metra, sledili sta ji na stopničkah Lundbyjeva in Nemka Juilane Seyfahrt, tik pod odrom je bila 4. naša skakalka Nika Križnar (83,5). Urša Bogataj je bila 9. (86), Jerneja Brecl 14. (84,5), Katra Komar pa 21 (84,5).
 

Komentarji: