Zmagala Velepčeva varovanka, Slovenke pa žal v ozadju

Na Pokljuki se je zmage na ženski posamični tekmi veselila Ukrajinka Julija Džima, ki trenira s slovensko reprezentanco. Slovenke so končale pri repu razpredelnice. 
Fotografija: Julija Džima razmere na Pokljuki zelo dobro pozna, tukaj velikokrat trenira z Urošem Velepcem. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Julija Džima razmere na Pokljuki zelo dobro pozna, tukaj velikokrat trenira z Urošem Velepcem. FOTO: Matej Družnik/Delo

Na Pokljuki se je v popoldanskem terminu odvila še ženska posamična biatlonska preizkušnja, na kateri je bila najboljša Ukrajinka Julija Džima, ki trenira pod vodstvom Uroša Velepca in skupaj s slovensko reprezentanco. Džima je v cilj prišla med zadnjimi, izkoristila je tudi nekoliko hitrejšo progo v popoldanskih urah in za las premagala Poljakinjo Moniko Hojnisz, ki je presenetljivo osvojila drugo mesto. 

Poljakinja je bila tokrat zelo dobra na strelišču, v smučini pa je vedno med hitrejšimi in Džima se je morala zelo potruditi, da je ciljno črto prečkala z boljšim časom: »Uroš me je ob progi spodbujal, dejal mi je, da naj le tečem tako kot na treningih, da to zmorem. Mislila sem si, kako naj to naredim, to je tekma, ne trening, zelo mi je bilo težko, a na koncu mi je uspelo, za kar se moram zahvaliti vsem, ki mi pomagajo na moji športni poti.«

Zadovoljen je bil tudi Velepec, ki je najprej Jakova Faka pospremil do četrtega mesta, nato pa še Džimo do zmage: »Imamo prvo in četrto mesto, z ostalimi pa ne moremo biti najbolj zadovoljni, sicer so punce mlade in mislim, da tudi one lahko enkrat pridejo tja, čeprav je bilo preveč zgrešenih strelov. Zadovoljni smo tudi z Jakovom, čeprav ne povsem, a je dokazal, da ima v nogah več dinamita kot v prejšnjih sezonah in mislim, da se lahko veselimo te zime.« 

Slovenke tokrat res niso bile najbolj razpoložene na strelišču, Lea Einfalt in Polona Klemenčič sta zgrešili štirikrat, Urška Poje pa še strel več. »S štirimi zgrešenimi sem lahko kar zadovoljna. Zares pa bom zadovoljna, ko bo strelska ničla in bo tek hiter. Malo treme sem čutila. Komaj čakam soboto. Led je prebit in vem, da bom veliko bolj sproščeno šla na progo,« je bil prvi komentar Einfaltove, ki je kot biatlonka nastopila komaj na četrti tekmi. 

Lea Einfalt med posamično preizkušnjo na 15 km. FOTO: Matej Družnik/Delo
Lea Einfalt med posamično preizkušnjo na 15 km. FOTO: Matej Družnik/Delo


Kot nekdanja smučarska tekačica ji tek ne dela prevelikih težav, nekaj jih ima še s privajanjem na tek s puško. »Vzdržljiva sem. Rada tečem v drsalnem koraku. Malo se še privajam na puško. V klanec čutim težo puške, ampak vem, da se bom na to navadila,« je pojasnila.

Vse tri Slovenke so končale za prvo sedemdeseterico, Einfaltova je bila 77., Klemenčičeva 78., Pojetova pa 91. V soboto jih pred domačimi gledalci čaka popravni izpit na šprinterski preizkušnji. 

Urška Poje med posamično preizkušnjo na 15 km. FOTO: Matej Družnik/Delo
Urška Poje med posamično preizkušnjo na 15 km. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Komentarji: