Ana Drev jeseni razmišljala o koncu, zdaj že v igri za stopničke

Izkušena veleslalomistka je prebrodila težko poletje, morda se ji bo že ta konec tedna izšlo tudi za zmagovalni oder.

Objavljeno
05. januar 2018 19.08
Ana Drev Kranjska Gora 5.1.2018 [ana drevt,zlata lisica,smučarka]
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Kranjska Gora – Slovensko žensko smučanje po lepem ekipnem uspehu v Lienzu optimistično čaka začetek Zlate lisice. Pričakovanja bodo visoka predvsem v veleslalomu, saj Ana Drev iz tekme v tekmo dviguje raven smučanja, stopničke na domači tekmi pa bi bile pika na i pred vrhuncem na OI v Pjongčangu.

Vaša forma se je po prvem odstopu v Söldnu zlagoma, a zanesljivo dvigovala, obeti pred Zlato lisico so dobri, mar ne?

Domače tekme zame prihajajo ravno pravi čas, sezona je potekala točno tako, kot sem si želela, sploh glede na to, da sem imela kar precej zdravstvenih težav v pripravljalnem obdobju. Trenirala sem manj kot v preteklosti, na prvi tekmi pa sem nastopila bolj zato, da preverim, če je koleno že pripravljeno na najhujše napore. Dobila sem potrditev, da lahko tekmujem na najvišji ravni. Smučam dobro, imam pa občutek, da na tekmi še nisem sestavila tistega pravega nastopa od štarta do cilja, ki bi mi prinesel vrhunski rezultat. Delam na tem, da se bo vse »poklopilo« prav tukaj na Lisici.

Kako ste se po negotovem pripravljalnem obdobju spoprijeli s psihološkim vidikom poškodbe?

Od konca minule sezone do sedaj je bilo navzočih veliko negativnih misli, ogromno težav in precej dni, ko sem bila v velikih dvomih, če bom sploh še kdaj lahko tekmovala na najvišji ravni. Večkrat sem si rekla ne, tokrat ne bo šlo, ne bom se vrnila v svetovni pokal. Težav nisem želela obešati na veliki zvon, a je bilo takšnih trenutkov veliko, včasih je vsega preveč in takrat je težko videti luč na koncu predora. V brezizhodnih situacijah moraš poiskati nekaj pozitivnega in verjeti, da obstaja izhod iz krize, čeprav nič ne kaže, da bo šlo na bolje.

Na roko vam ni šlo niti dejstvo, da je bila po odstopu v Söldnu za veleslalomistke velika koledarska luknja ...

Tekma v Söldnu je bila kljub odstopu zelo pozitivna izkušnja, tam sem prvič lahko preizkusila koleno in dobila potrditev, da lahko smučam brez bolečin. Prav pred Söldnom so se stvari začele obračati na bolje, zato je bil ta štart zelo dragocen. Ko pogledam nazaj, sem lahko samo vesela, da sem se odločila za nastop v Söldnu, drugače bi se dvomi verjetno precej podaljšali in ne vem, kaj bi sploh bilo od sezone.

V Lienzu je vsa ekipa naredila velik korak naprej, kako pomemben je bil ta uspeh za pripravo na domačo strmino?

Lienz je bil res super izkušnja za nas, ekipni uspeh je bil dobrodošel, spodbudno je tudi dejstvo, da so bile razlike pri vrhu zelo majhne in da sem za zmagovalko zaostala zgolj pol sekunde. To je potrditev, da nisem več tako oddaljena od najboljših in da ne potrebujem novega velikega koraka naprej, da bi prišla na vrh. Dobro je, da imamo že znotraj reprezentance močno konkurenco, Tina Robnik je bila izvrstna na prvi progi, mogoče pa ni bilo tako opazno, da je imela Meta Hrovat v finalu tretji čas. To je bil izjemen dosežek, sploh glede na to, da je štartala v primerljivih razmerah kot najboljše tekmovalke in ni imela prednosti zaradi dobre številke na drugi progi. Vsaka je bila boljša od mene pri enem nastopu v Lienzu, jaz pa sem dvakrat smučala solidno. Zagotovo me tudi njuni rezultati vlečejo naprej.

Je uvrstitev na oder za zmagovalce še zadnja potrditev, ki jo čakate v tej sezoni?

S stopničkami se ne obremenjujem preveč, tudi ko pogledam na moje šesto ali osmo mesto, čutim, da to niso bile predstave, s katerimi bi lahko posegla po stopničkah. Zaenkrat ničesar ne obžalujem. Zelo vesela bom, ko bom prišla med prve tri, najprej pa se moram osredotočiti na tistih nekaj stotink, ki mi še manjkajo do vrha.

Koliko odstotkov vam še manjka, da bi ujeli najboljšo formo?

Zdaj že kar nekaj časa na treningih smučam na zelo visoki ravni, sem pa zaenkrat še vedno zelo dovzetna za napake in ko bom naredila več vrhunskih ponovitev, bo z njimi prišlo tudi stabilno smučanje na tekmah. Glede na to, da sem v sezono vstopila nekoliko pozneje, mi še manjka nekaj treninga in pojavljajo se napake, predvsem v Courchevelu sem jih naredila zelo veliko. Mislim, da imam prav tu največ rezerv.

Je tekmovalnost v ekipi na treningih zato večja kot v minulih sezonah?

Pri dekletih treningi izgledajo malo drugače, ne primerjamo se toliko med seboj, ker se vsaka posveča drugim elementom. Če jaz delam na tehniki, nekdo drug pa na hitrosti, potem doseženi časi niso najboljši pokazatelj ravni smučanja. Poskušam slediti načrtu treninga in izboljšati prvine, v katerih še nisem dovolj dobra, je pa vedno dobrodošlo, če imaš okrog sebe dobre tekmovalke in nisi vedno na prvem mestu.

Veliko je bilo govora o zahtevnosti veleslalomske proge v Podkorenu za ženske. Je res toliko težja od ostalih v svetovnem pokalu, da je bojazen upravičena?

Proga v Kranjski Gori je zame ena najlepših, kjer sem tekmovala ali trenirala, veleslalom je zelo tekoč. Mislim, da glede težavnosti proga ni nič posebnega, štart za ženske je precej nižje kot za moške, tako da je izpuščena začetna strmina. Takoj po našem štartu se teren izravna, srednji del pa je dokaj enostaven, le zadnja strmina je zelo zahtevna. A dekleta pridemo bolj spočita v zadnji del in če je proga dolga le dobro minuto, ta strmina sploh ni tako težavna. Ugibanja o zahtevnosti in neprimernosti so po mojem mnenju pretirana, Podkoren tudi za dekleta nikakor ni pretežek teren.

V naslednjih dneh je za Kranjsko Goro napovedano slabo vreme, bodo odločale tudi štartne številke?

Teren je zelo dobro pripravljen, snežna podlaga je trda in ledena, zato mislim, da je vsaj za veleslalom tudi dež in višje temperature ne morejo pokvariti. A počakajmo in bomo videli, kako bo vse skupaj izgledalo na tekmi.

Do olimpijskih iger vas loči še dober mesec dni, kako boste v tem zaključnem obdobju pilili formo?

Nastopam le na veleslalomskih tekmah, zato moj ritem v svetovnem pokalu ni tako naporen. Tik pred olimpijskimi igrami me čakata še dve tekmi, ampak mislim, da je to lahko le prednost, saj bom vrhunec pričakala v pravem tekmovalnem ritmu. Mogoče bo prednost tudi to, da sem sezono začela nekoliko pozneje, tekmice so že nekaj časa v pravem, visokem ritmu, jaz pa sem šele v zadnjem času ujela vrhunsko formo in sem zato kar v nekakšnem zanosu, uživam v smučanju in upam, da bom tako tudi nadaljevala.