Anamarija Lampič za las ob prvi finale

Slovenska smučarska tekačica je s 7. mestom v Drammnu vpisala dosežek kariere, finale pa izpustila za 5 stotink.

Objavljeno
03. februar 2016 17.03
J. P.
J. P.

Drammen - Dobro leto po tem, ko je mlada, komaj 20-letna slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič vpisala dotlej najboljši posamični rezultat kariere z enajstim mestom v šprintu za svetovni pokal v klasičnem koraku v estonskem Otepääju, se je še drugič doslej prebila v polfinale tekme v tej disciplini, v katerem pa je bila le za las prepočasna za krstno napredovanje v finalno šesterico. Po zelo pogumnem nastopu se ji je izmuznila za pičlih nekaj centimetrov, vseeno pa je sedmo mesto njena daleč najboljša uvrstitev v karieri.

V kvalifikacijah resda ni bila med najhitrejšimi, vpisala je 16. čas, kar pa je bilo povsem dovolj za izločilne boje. V četrtfinalu je z odličnim spustom in finišem napredovala do drugega mesta v tretji skupini, v kateri jo je za 15 stotink ugnala zgolj domača tekmovalka Kathrine Rolsted Harsem. S tem se je kot tekmovalka z najslabšim kvalifikacijskim časom med vsemi prebila v drugo polfinalno skupino, v kateri je bila edina neskandinavska predstavnica - ob treh Norvežankah in po eni Finki in Švedinji.

Po znanem scenariju je Lampičeva začela v ozadju, po padcu Mone-Liise Nousiainen pa je vnovič premaknila v višjo prestavo in se z zadnjega mesta izstrelila za hrbet vodilne, v finišu pa morala premoč priznati domačinkama Maiken Caspersen Falla in Heidi Weng, ki je bila od Slovenke hitrejša za pičlih pet stotink! Kot srečni poraženki sta finalno šesterico ujeli tekačici iz hitrejše prve skupine, Rusinja Natalija Matvejeva je Anamarijo prehitela za 36 stotink.

»Vedno sem pozitivna, nasmejana, tokrat se mi je zdelo, da sem dovolj močna in da lahko. Bila sem sicer nekoliko živčna, takšnega dosežka pa nisem pričakovala. Štartala sem zelo dobro, največ težav sem imela na zadnjem klancu pred spustom, v finišu pa sem bila vedno zelo močna. Žal sem obstala v polfinalu, a sem imela tudi nekaj smole, saj mi je v finišu v zadnjem koraku spodrsnilo. A to je del športa. Prva skupina je bila nekoliko hitrejša, vendar menim, da sem bila v finišu še vedno zelo močna. Žal je malo zmanjkalo. Znam se dobro spuščati. Morda me je rešilo, da sem šla zadnja na spust, saj je v zadnjem zavoju Finka padla. Na hitro sem odvila in pridobila nekaj hitrosti,« je strnila vtise Lampičeva.

V izločilne boje Drammna, kjer je pred desetletjem svojo krstno zmago v svetovnem pokalu vpisala velika Petra Majdič, se je z odličnim četrtim časom kvalifikacij prebila tudi Nika Razinger, ki pa je padla v drugo najhitrejšo skupino (in hkrati edino brez Norvežank) in v njej zasedla četrto mesto, za zmagovalko, Finko Kristo Parmakoski, pa zaostala dve sekundi in pol. Končala je na 17. mestu. Tretja Slovenka Vesna Fabjan, ki je po včerajšnjem nesrečnem zdrsu med krosom in posledično otečenem kolenu danes nastopila stisnjenih zob, se ni prebila skozi kvalifikacijsko sito, zasedla je 44. mesto, trideseterico pa zamudila za dve sekundi in pol.

Trojčka zaporednih zmag na tem prizorišču se je (kot prva v zgodovini) veselila 25-letna domača adutinja Maiken Caspersen Falla, ki je s fantastičnim finišem, pred katerim je držala šele tretje mesto, odpravila dolgo vodilno in tudi najhitrejšo v kvalifikacijah, rojakinjo Ingvild Flugstad Østberg, četrtič v sezoni pa opravila s šprintersko konkurenco v svetovnem pokalu, drugič v klasičnem koraku. Norvežanki je v cilju ločilo 81 stotink, s precejšnjim zaostankom - 3,27 sekunde - jima je na zmagovalnem odru družbo delala še Rusinja Natalija Matvejeva, potem ko so Švedinjo Stino Nilsson naknadno diskvalificirali.

IZIDI KLASIČNEGA ŠPRINTA V DRAMMNU

Ženske

1. Maiken Caspersen Falla (Nor) 2:57,96
2. Ingvild Flugstad Østberg (Nor) + 0,81
3. Natalija Matvejeva (Rus) 3,27
4. Krista Parmakoski (Fin) 4,28
5. Heidi Weng (Nor) 8,69
6. Stina Nilsson (Šve) diskvalificirana
7. Anamarija Lampič (Slo)
17. Nika Razinger (Slo)
44. Vesna Fabjan (Slo)

Moški

1. Petter Northug (Nor) 2:38,95
2. Ola Vigen Hattestad (Nor) 0,41
3. Eirik Brandsdal (Nor) 0,47
4. Finn Hågen Krogh (Nor) 1,98
5. Teodor Peterson (Šve) 2,13
6. Aleksanr Panžinski (Rus) 11,51
7. Sindre Bjørnestad Skar (Nor)
8. Even Northug (Nor)
9. Baptiste Gros (Fra)
10. Johan Edin (Šve)