Brez Jakova Faka na prvi tekmi sezone

Na nedeljski tekmi mešanih štafet v Östersundu bo manjkal prvi slovenski adut, ki ima znova težave z zdravjem.

Objavljeno
26. november 2016 15.33
Š. Ro.
Š. Ro.

Östersund - S tekmo mešanih štafet se jutri na Švedskem začenja nova sezona tekem svetovnega pokala v biatlonu. Slovenija na prvi tekmi ne bo nastopila v popolni postavi, saj so v biatlonskem taboru danes potrdili, da bo Jakov Fak nedeljski uvod izpustil.

Odločitev ni presenetila, saj je Fak v jesenskem delu priprav lažje zbolel in že pred odhodom na Švedsko dal vedeti, da bo morda izpustil uvodne tekme, če ne bo 100-odstotno pripravljen. Zanj naj bi se tako svetovni pokal začel prihodnji četrtek, ko moške čaka najdaljša, 20-kilometrska tekma, dan prej bodo na 15 km tekmovala dekleta.

V mešani štafeti bodo Slovenijo tako zastopali bronasta z OI v Sočiju 2014 Teja Gregorin, mlada Anja Eržen, Klemen Bauer in Rok Tršan. Zvečer bo še tekma mešanih parov, v vodstvu reprezentance pa razmišljajo celo o dvojnem nastopu Erženove, ki bi se ji pridružil Miha Dovžan.

Nedeljska tekma je nekakšen klasičen uvod v sezono biatlonskega svetovnega pokala, saj tekmovalcem pred prvimi posamičnimi tekmami omogoča, da preverijo formo in opremo. Vsi poudarjajo, da gre za nekakšno nekoliko bolj sproščeno tekmo, ki omogoča prvo primerjavo s konkurenco.

V zadnjih 14 dneh so se slovenski biatlonci pripravljali na Švedskem, kjer so imeli tudi prvi pravi stik s snegom, saj je domače Rudno polje še zeleno, temperature pa so se na Pokljuki vendarle spustile toliko pod ničlo, da so tam lahko ustvarili zaloge umetnega snega za tekmo, ki bo na sporedu že takoj po Östersundu.

»Pogoji za trening na Švedskem so bili zelo dobri. Praktično vse od prihoda treniramo na tekmovalnih progah, saj so bile smučine že urejene. Vreme je tipično skandinavsko, malo dežja, malo snega. Le en dan smo morali zaradi močnejšega deževja trening nekoliko skrajšati, sicer pa je vse potekalo po načrtu. Vsi tekmovalci so bili tudi že podvrženi težjim treningom in odziv je dober. Vsi so zdravi, tudi Jakov Fak, pri katerem skušamo sanirati pomanjkanje treninga,« je s Švedske sporočil trener Tomaš Kos.