Brez pomoči rojakov za prevlado velesile

Anna Fenninger in Marcel Hirscher vlečna konja opustošene avstrijske reprezentance. Želja tretji dvojček velikih globusov.

Objavljeno
19. oktober 2015 15.33
meribel
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Enemu za drugim je letos poleti prvi mož avstrijskega alpskega smučanja Peter Schröcksnadel izrekal slovo in ob upokojitvah številnih velikih imen, kot sta Benjamin Raich in Mario Matt, opazoval, kako se največja smučarska velesila vse bolj naslanja le še na dva podporna temelja: Anno Fenninger in Marcela Hirscherja. »Ne skrbi me,« zagotavlja 74-letni veljak.

Prav nasprotno. »Imamo nekaj dobrih smučarjev, ki imajo zdaj priložnost, da se v senci dveh šampionov razvijejo in postanejo toliko hitrejši,« je skušal pozitivno plat po nizu upokojitev pred sezono brez velikih tekmovanj osvetliti predsednik avstrijske smučarske zveze. Marlies Schild, ki se je poslovila že pred letom dni, je sledil njen mož Benjamin Raich, še pred njim so smuči v kot postavili Mario Matt, Nicole Hosp, Kathrin Zettel pa tudi Andrea Fischbacher, Regina Sterz in Alexandra Daum. Gre za smučarje, ki so bili v zadnjih letih nosilci reprezentanc, to breme pa bo zdaj očitno morala takoj prevzeti nova generacija ali bolje kar Fenningerjeva in Hirscher, ki sta že v zadnjih sezonah večinoma reševala čast prvega smučarskega naroda. »Seveda sezona ne bo lahka, a ne gre drugače, kot da se preizkusijo mladi in se skušajo od izkušenejših kaj naučiti. Dali jim bomo čas, da se uveljavijo,« je obljubil direktor reprezentanc Hans Pum, po drugi strani pa si zaželel tudi, da bi še tretjič zapored prišli do velikega dvojčka velikih globusov; tretjega Anninega in petega Marcelovega. »Spisala bi zgodovino, to bi bilo izjemno.«

Sliši se zelo enostavno, a vprašanje, kako se bodo v novi zimi razporedile moči. Ali bosta avstrijska vlečna konja lahko s tolikšnima bremenoma še vedno tudi prva v karavani? Še zlasti je uganka Fenningerjeva, ki je bila pred novo sezono tako dolgo na bojni nogi z vodstvom zveze, zaradi vseh zapletov v zvezi z menedžerjem Klausom Kärcherjem pa menda celo že razmišljala o koncu kariere. »Res sem bila blizu tej odločitvi. Razmišljala sem, kakšen smisel sploh ima nadaljevati na takšen način. Ta nesoglasja smo rešili, a bi jih morali že veliko prej,« je dejala prva smučarka sveta, ki je obupovala zaradi nenehnega omejevanja pri dogovorih s pokrovitelji. A je zatrdila, da to na njene treninge ni vplivalo. »Pobeg na sneg je bil pravzaprav zame vedno dober odklop od ostalih stvari. Na treningu sem se posvetila le sebi, tam sem vedno dobila novo motivacijo. Strast do smučanja me je vlekla naprej, prav tako spomini na prejšnjo sezono. Ko se boriš za to, kar imaš rad, in si pri tem še uspešen. Vem, da bom to znova doživela. Zato sem si rekla, da se bom borila naprej in odšla po svoji poti,« je dejala prva avstrijska zvezdnica, ki si je naposled izborila status, ki ji pritiče. Med drugim je podpisala štiriletno pogodbo z Milko in, tako kot Hirscher, dobila svojo predstavnico za javnost Ursulo Hoffmann ter svojega trenerja Meinharda Tatschla in fizioterapevta Petra Meliesniga. »Spadam v reprezentanco, a se lahko sama odločam, kateri trening je zame najpomembnejši,« je povedala 26-letna smučarka, ki je imela za nameček še težave s kolenom in zato v zadnjem mesecu trening tudi prekinila.

Tako bo šele bližajoča se tekma v Söldnu pokazala, kakšni so plodovi njenega poletnega dela. Zdaj, ko se je njena največja tekmica Tina Maze umaknila, bodo na priložnost prežale ostale, četudi za zdaj še ni videti vsestranske smučarke, ki bi ji bila kos. V Söldnu bo na novo zmago štartala Mikaela Shiffrin. »Seveda, lov na Anno je moj največji cilj. Veliko posnetkov njenega smučanja sem si ogledala. Njen slog smučanja je prava umetnost,« je dejala mlada Američanka, ki bo v novi sezoni nastopala tudi v superveleslalomu in kombinaciji. Fenningerjeva bo sicer v veleslalomu najvišja mesta napadala v družbi reprezentančne kolegice Eve Marie Brem, v hitrih disciplinah bo pritisk delno delila z Elisabeth Görgl, v slalomu bo po slovesu Zettlove in Hospove breme bolj ali manj na Michaeli Kirchgasser.

Drugače je s Hirscherjem, ki v tehničnih disciplinah praktično nima »pomoči« rojakov. Med 30 najboljšimi slalomisti je prejšnjo sezono od še aktivnih sklenil le 37-letni Reinfried Herbst. Toda avstrijski serijski zmagovalec je tovrstnega pritiska že vajen, osredotočen bo nase, na svoje smučanje. »Če se lahko zaradi mene razvijajo ostali, se mi to zdi dobrodošlo, seveda. Tudi sam sem se od Raicha, Matta in Herbsta veliko naučil. Tako mora delovati sistem,« je dejal. In ko avstrijski mediji že pišejo o začetku napada na peti globus, povsem sproščeno odgovarja: »Še nikoli nisem v sezono štartal s ciljem, da osvojim veliki globus. Enostavno ga ne moreš načrtovati. Zato o njem tudi nima smisla špekulirati.« Pred novo sezono ima druge skrbi, forma še ni na najboljši ravni, saj je v zadnjem obdobju izpustil kar nekaj snežnega treninga zaradi bolezni. Vseeno ostaja prvi favorit, ki pa bo verjetno znova moral bežati pred vikingi, ne le pred Kjetilom Jansrudom, temveč znova tudi pred Akslom Lundom Svindalom.