Delal napake in neumnosti

Sveže upokojeni Bode Miller bo na olimpijskih igrah strokovni komentator.

Objavljeno
03. november 2017 21.59
Bode Miller Solden 26.10.2013
Mojca Finc
Mojca Finc
Los Angeles – Prvič po 20 letih na zimskih olimpijskih igrah, ki jih bo februarja prihodnje leto gostila Južna Koreja, ne bo ameriškega smučarskega zvezdnika Bodeja Millerja. »Storil sem veliko napak in neumnosti. Ampak vse, kar sem naredil, sem naredil tako, kot sem si želel in kakor sem čutil. Menim, da je to moj največji dosežek,« je konec kariere komentiral 40-letnik.

Nazadnje je v karavani tekmoval pred dvema letoma. Bilo je na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku, nastopil je v superveleslalomu, padel in se poškodoval. »Ko se ozrem k smučanju, nisem motiviran, nimam želje za to pot. Zdaj je na prvem mestu družina,« je pred dnevi v pogovoru z ameriškim novinarjem Grahamom Bensingerjem poudaril, da si je v življenju postavil drugačne prioritete. Če bi hotel še tekmovati, bi se moral odreči marsičemu, na to pa ni več pripravljen, hkrati se zaveda, da bližnjice v vrhunskem športu ne obstajajo. Prav zato je vendarle na glas povedal, da so možnosti, da bi se še profesionalno ukvarjal s smučanjem, ničelne. »Končal sem, ne bom več tekmoval,« je izkušeni mož dejal z odločnim, zrelim tonom in dodal, da nikoli ni bil mentalno močnejši, kot je prav zdaj.

V belem cirkusu je vselej veljal za posebneža. Bil je samosvoj, svojeglav, upornik in zabavljač. Imel je tudi povsem svoj smučarski slog. »Javnost je iskala, kaj je tisto, kar je v njem drugačno, pravzaprav pa sploh ni tako zelo odstopal. Menim, da je bila taktika tista, po kateri sem se razlikoval od drugih, in ne slog,« je razmišljal o svojih predstavah. »Če se je bilo treba osredotočiti, kako najhitreje presmučati progo od štarta do cilja, sem prav to skušal uresničiti. Ko hočeš biti hiter, pa tvoj nastop izgleda drugače kot takrat, ko meriš na tehnično popolno izvedbo. Zame je bilo pomembno zmagovati, medtem ko so drugi pogosto preveč časa posvečali temu, kako so njihovi nastopi videti na smučeh,« je razpredal nekdanji as, ki je odraščal s starši hipiji na velikem posestvu v hiši brez vode in elektrike.

S sestrama in bratom je večino časa preživel zunaj v naravi, podili so se po gozdu, v reki lovili ribe, nabirali gozdne sadeže, plezali po drevesih, raziskovali okoliš. »Nismo imeli prav veliko denarja, imeli pa smo svobodo in družinsko bližino. Ker sem bil najstarejši sin, sem poskrbel za fizično zahtevnejša opravila. Rad trdo delam in še vedno uživam, ko izpolnim zastavljene naloge,« je razkril, kaj se je naučil v otroštvu in pozneje prenesel v kariero.

Na svoji tekmovalni poti – v svetovnem pokalu je debitiral pred 20 leti – ni pogrešal ničesar. Pravi, da je iz vsega izluščil največ, kar je lahko. »Nikakor ne obžalujem načina, kako sem kaj delal,« je dejal šampion, ki je s svojo prisotnostjo vedno popestril dogajanje na smučiščih, v zaodrju in medijih; včasih namensko, kdaj tudi nenamensko.

Čeprav na OI v Pjongčangu ne bo tekmoval, pa bo prisoten na prizorišču v drugi vlogi, v vlogi strokovnega komentatorja za televizijsko mrežo NBC. »Dve leti nisem tekmoval, kar je dolga doba. Smučanje, predvsem hitre discipline, je nevarno in preveč tvegano. Če bi šlo za bowling, biljard, golf ali tenis, bi morda razmišljal o pripravah za OI. Pri teh panogah ne postavljaš življenja na kocko, pri smučanju pa je drugače,« je pojasnil nekdanji as, ki čuti dodatno odgovornost tudi kot oče štirih otrok.