Doma na treningu skakale bolje

V Lillehammerju slovenska smučarska skakalka Urša Bogataj do osmega mesta.
Objavljeno
03. december 2017 21.36
Saša Verčič
Saša Verčič
Lillehammer – Uvod v sezono smučarskih skakalk je pripadel Nemki Katharini Althaus, ki je v Lillehammerju dobila dve od treh tekem in s tem tudi posebno točkovanje norveškega trojčka ter dodatno denarno nagrado. Slovenke so se ves konec tedna sukale okoli repa deseterice, najvišje se je včeraj na veliki skakalnici povzpela Urša Bogataj, na 8. mesto.

Z izjemo povratnice po poškodbi Katje Požun, ki ni nastopila na nobeni tekmi, je tako na sobotni preizkušnji na srednji skakalnici kot na nedeljski na veliki do točk prišlo vseh pet Slovenk (v petek je brez ostala Maja Vtič). Vendar pa to še niso bile uvrstitve, ki bi jih povsem zadovoljile, gotovo ne Vtičeve (28. in 22. mesto), v prejšnji sezoni naša najboljša Ema Klinec je po petkovem 26. in sobotnem 20. včeraj vendarle pokazala več in bila 11., a tudi to še ni želeni rezultat. Komaj 17-letna Nika Križnar je v treh tekmah zbrala 61 točk, Špela Rogelj se je bolje znašla na srednji kot na veliki napravi, saj je bila najprej dvakrat deveta in nato 17., dve uvrstitvi med deseterico pa je vpisala tudi Bogatajeva, včeraj torej z 8. mestom najboljšo slovensko v Lillehammerju.

»Zadovoljna sem, ker sem končno opravila dva dobra skoka. Sicer bi bil v prvi seriji lahko še boljši, ampak na splošno sem zadovoljna. Pred tekmami v Lillehammerju nisem imela rezultatskih pričakovanj,« je ocenila Bogatajeva, ki tako kot njene kolegice pred začetkom sezone ni imela primerjav s tekmicami, zato ji je Norveška dala tudi odgovor na vprašanje, kam sodi.

Glavni trener Stane Baloh se je sicer ob uvodu nadejal, da bodo njegove varovanke na vsaki tekmi konkurenčne za zmagovalni oder, a so v Lillehammerju vendarle ostale daleč za njimi. »Dosegli smo lep ekipni uspeh, saj je na zadnjih dveh tekmah pet tekmovalk osvojilo točke. Gremo torej korak za korakom naprej. Res pa je, da tu še nisem videl takšnih skokov kot doma na treningu. A to je začetek sezone, moramo biti potrpežljivi. Dekleta morajo lepo, mirno delati naprej in na tekmi narediti skoke, ki si jih vsi želimo,« je ocenil Baloh.

Uvod je najbolj zaznamovala Nemka Katharina Althaus, v petek druga za domačinko Maren Lundby, nato pa dvakrat nepremagljiva, najbolj se ji je približala prav Norvežanka. Zanimivo, da je »kar« tri tekme potrebovala Sara Takanaši, da se je prebila med najboljše tri, saj gre vendarle za serijsko zmagovalko.

Sezona svetovnega pokala se bo nadaljevala čez dva tedna v Hinterzartnu, ki bo gostil prvo ekipno tekmo v zgodovini.