Dvoboj Maze – Fenninger se bliža vrelišču

Avstrijska alpska smučarka se je z zmago v superveleslalomu v Banskem približala Slovenki le na 44 točk razlike.

Objavljeno
03. marec 2015 00.36
V. D., šport
V. D., šport
Bansko – Anna Fenninger je v Banskem zaokrožila zmagovito serijo štirih zmag, ki jo je začela v veleslalomu na SP v Beaver Creeku, nadaljevala v Mariboru, v Banskem pa slavila dve zmagi. Medtem ko je bila včerajšnja v superveleslalomu pričakovana, saj je navsezadnje olimpijska in svetovna prvakinja, pa je v alpski kombinaciji presenetila z odličnim slalomom.

Tina Maze se je po treh odstopih izvrstno vrnila z dvema drugima mestoma (skupno ima že 77 zmagovalnih stopničk), a je imela smolo, da je obakrat zmagala prav prva tekmica. Razliko v skupnem seštevku za veliki globus je Fenningerjeva tako zmanjšala na 44 točk. Črnjanka plačuje davek na dva odstopa v Mariboru, dvoboj pa se bliža vrelišču.

Veliki tekmici sta prišli v Bolgarijo z različnima ciljema. Fenningerjeva ohraniti zmagovito tekmovalno raven in nadaljevati niz stotih točk, Mazejeva pa se dvigniti iz zagatnega položaja po treh odstopih. Bansko obe zapuščata zadovoljni. »Sem v resnično izvrstni formi, ki jo želim pokazati na vsaki tekmi. To je moja motivacija,« je razmišljala po dveh zmagah Fenningerjeva. Mazejeva pravi, da je z dvema drugima mestoma dosegla svoj cilj in si vrnila samozaupanje, ki se je zamajalo v Mariboru. »Zdaj se počutim dobro in zaupam vase,« je komentirala bolgarske nastope vodilna smučarka svetovnega pokala. Še posebej težko ji je bilo v alpski kombinaciji, v kateri je morala biti dovolj previdna, da ni zašla v težave, ki se na smučišču, kakršno je bilo v soboto v Banskem, hitro pripetijo. V superveleslalomu je bila lahko spet sproščena in napadala, a vendarle z določeno mero previdnosti. V vrhnjem delu je prav zaradi previdnosti izgubila preveč časa. Vodja Tininega strokovnega štaba Andrea Massi meni, da bi morala smučati drugače. Fenningerjeva je dobila tekmo prav v tem delu, ko je bila za 0,45 sekunde hitrejša. Mazejeva je v prvih trinajstih sekundah dosegla šele petnajsti čas! Nato je hitrost stopnjevala. V zadnjem delu je bila najhitrejša, na koncu pa je v igri stotink zaostala za 16. Prvi superveleslalom po Beaver Creeku (odpadlega sobotnega ne bodo nadoknadili) se je na vrhu razpletel enako kot na svetovnem prvenstvu. Tretja je bila Lindsey Vonn, ki je bila, tako kot Mazejeva, počasna v prvem delu proge.

Za Mazejevo sta dve drugi mesti odlična popotnica za Garmisch-Partenkirchen. Nazadnje je bila dvakrat zapored na odru decembra v Åreju. »Anna ni tako hitra. Precej sem si ji približala. Res je v dobri formi. Po vseh težavah se sestavljam nazaj tako, da bo boj zanimiv do konca. Prav gotovo bo treba biti pozoren do zadnjega in smučati vrhunsko na vsaki tekmi,« je povedala o vročem dvoboju za veliki globus. Fenningerjeva pravi, da sta si s Tino sicer zelo blizu, navzlic dobri formi pa ni povsem prepričana, ali bo na koncu osvojila globus. Zaveda se moči Mazejeve, ki je v vzponu. »Potem ko smo imeli prve dneve zahtevno igro živcev, ki sem jo dobro prestala, sem si dokazala, da se lahko dobro soočam tudi s tem pritiskom. Mislim le na smučanje in dobre uvrstitve potem prihajajo same po sebi. Kako se bo vse skupaj razpletlo, bo bolj znano po Garmischu. Vsekakor bom vztrajala pri svojem načinu smučanja. S Tino se zelo spoštujeva in najin dvoboj bo vse do konca zelo hud,« je po dveh zmagah razmišljala prva zasledovalka, ki je prevzela vodstvo v seštevku superveleslaloma. Pred Vonnovo ima 32 točk prednosti.

Massi je bil včeraj zadovoljen, da je Tina spet v smučini, ki obeta zmage. »Za nadaljevanje boja za veliki globus je najpomembneje, da je Tina v primerjavi z zadnjimi tekmami čedalje boljša. Vsekakor bomo analizirali, zakaj je v uvodnih petnajstih sekundah v obeh superveleslalomih zaostala za Fenningerjevo,« je povedal o bolgarskih preizkušnjah, ki so bile za vso ekipo aMaze še posebej napete.