Elita za Ano še v razredu višje

Alpsko smučanje: danes (17.45) v Flachauu nočni slalom deklet. Ana Bucik v lov na novo vrhunsko uvrstitev.

Objavljeno
09. januar 2017 23.15
BUCIK Ana, slalom za Zlato lisico 2017, Maribor [ana bucik, zlata lisica]
Špela Robnik
Špela Robnik

Maribor – Ko si v naletu, vedno prav pride hitro še ena tekma. Če odstopiš, prav tako. Po sijajni predstavi na pohorski strmini se je Ana Bucik že zelo veselila nočnega spektakla v Flachauu, ki je eno njenih najljubših tekmovališč, Maruša Ferk se je po velikem razočaranju na domači tekmi zaradi ničle tolažila z novo priložnostjo.

S sedmim mestom na Zlati lisici je Bucikova dosegla najboljšo uvrstitev v karieri, to so bile hkrati tudi njene prve točke na domači tekmi, zanje pa je bržkone prikazala tudi svoje najboljše smučanje doslej. Zadnje tri sezone vztrajno napreduje, trener Denis Šteharnik pa je bil v Mariboru zlasti vesel, da je smučala tudi bolj drzno kot na prejšnjih tekmah. »V sezoni smo naredili napredek, a še vedno je bilo tveganja premalo, brez tega pa se ne da doseči dobrega rezultat. To smo vadili na treningu, dekletom je jasno, da če ne tvegaš dovolj, ne moreš med deset. Naredili smo premike, a vmes se zgodi tudi kakšen odstop in to te malo povleče nazaj. Ana zdaj smuča malo bolj na meji, zato lahko gredo rezultati navzgor,« je povedal o ta čas že 11. slalomistki sezone.

Primorka je bila ponosna, da se je tako dobro spoprijela s pritiskom, da je ostala sproščena in lahko pokazala, kaj zna. Svojo rezultatsko letvico je po 11. mestu v Zagrebu znova hitro dvignila, vseeno pa ostala na realnih tleh, ko se je primerjala z najboljšimi slalomistkami sveta. »Res je, da so dekleta v ospredju razred zase, to moramo priznati. Do njih mi morda manjka še malo več kot do tega 7. mesta. Da jih ulovim, bom potrebovala še nekaj treninga, morala se bom dvigniti na višjo raven. Dekleta smučajo hitro, od štarta do cilja,« je o slalomskih prvokategornicah povedala 23-letna smučarka in si že zadala nov izziv za nadaljevanje.

Že v Zagrebu je dobila veliko novega zagona, oddahnila si je po dobrem nastopu in dejala, da se je znebila bremena po odstopu v Sestrieru in nekoliko slabši predstavi na Semmeringu. »Potem ko na eni tekmi odstopiš, sicer na naslednji ne zaviraš zavestno, imaš pa v glavi to, da želiš le priti do cilja. To je težko odmisliti, to pravijo tudi drugi tekmovalci. Na prvi tekmi po odstopu težko sproščeno smučaš, če se zgodi še en odstop, si lahko že v škripcih. Je težko, a moraš se sprostiti, da ni še slabše.«

To bi lahko bil pred današnjim nočnim slalomom tudi napotek reprezentančni kolegici Ferkovi, za katero Šteharnik pravi, da je v odlični formi in na treningu včasih celo hitrejša od Bucikove. »Zdelo se mi je, da sem od Zagreba smučala bolje, da sem lahko več tvegala in bila bolj živahna na progi. Komaj sem čakala to tekmo, na štartu sem bila napadalno razpoložena in se na progo podala s polnim plinom. Zgodila se mi je napaka, po kateri nisem mogla ujeti naslednje kombinacije. Zelo sem razočarana, a tekme si hitro sledijo, ostati moram osredotočena, nadaljevati v tem ritmu, enkrat sem mi bo že izšlo,« se je po boleči zaušnici pred domačimi gledalci opogumljala Gorenjka.

Po tekmi v Mariboru sta Šteharnik in trener Grega Koštomaj premlevala odločitev, ali v Flachau na štart poslati tudi Ilko Štuhec, ki je s še eno neverjetno predstavo in desetim mestom za svoje prve slalomske točke v karieri dokazala, da ji v tej sezoni zares ni para. Sama je sicer v mislih že imela hitre discipline v Zauchenseeju, a tako sijajno formo bi kajpak veljalo unovčiti še na eni tekmi, sta se strinjala. Navsezadnje bo Štuhčeva znova slalomirala že v nedeljo, ko je na sporedu alpska kombinacija. Toda »prioritete so jasne, držimo se zastavljenih ciljev, ne bomo zdaj begali povsod,« je dejala vodilna smukačica zime.

Današnji slalom bo odprla Slovakinja Petra Vlhova, ob Bucikovi (št. 20) in Ferkovi (28), bo nastopila tudi Meta Hrovat (64).