Fak se je vrnil na stopničke, tokrat drugi na zasledovanju v Östersundu

Hitrejši od Jakova Faka je bil le šestkratni zmagovalec svetovnega pokala Martin Fourcade, ki je slavil 64-ič v karieri.

Objavljeno
03. december 2017 17.05
Sweden Biathlon World Cup
A. V.
A. V.

Östersund - Slovenski biatlonec Jakov Fak je na zasledovalni 12,5-kilometrski tekmi v Östersundu osvojil drugo mesto. Hitrejši od Faka je bil le šestkratni zmagovalec svetovnega pokala Francoz Martin Fourcade (30:12,2/1), ki je slavil 64-ič v karieri.

Fourcade si je že na zadnjem streljanju zagotovil dobro minuto prednosti pred tekmeci. Fak, ki je osvojil že 22. stopničke v karieri, se je za drugo mesto udaril z drugim Francozom Quentinom Fillonom Mailletom, s katerim sta skupaj zapustila strelišče po zadnjem postanku. V finišu pa dobrega pol kilometra pred ciljem Faku uspel odločilni napad za drugo mesto. Klemen Bauer je bil po štirih kazenskih krogih 41., Mitja Drinovec pa je zgrešil osem tarč in bil 57.

Začetek tekme je obetal drugačen razplet. Fak je zgrešil prvi strel in moral po prvem streljanju enkrat v kazenski krog in zdrsnil na 14. mesto, razlika do takrat vodilnega Emila Hegleja Svendsna pa je znašala dobrih 40 sekund, za vodilno šesterico je zaostajal za dobre pol minute. A v nadaljevanju so grešili tudi tekmeci in po naslednjih dveh streljanjih je bila v vodstvu trojica, ki se je na koncu uvrstila na zmagovalni oder, prednost Fourcada pa je bila 40 sekund, s čimer si je lahko na koncu privoščil celo kazenski krog.

Francoz je na zadnjem streljanju zadel petkrat in se ob prvi zmagi v novi sezoni zmagoslavno ozrl na tribuno. V ozadju pa je sledila napetost, saj sta Fak in Quentin Maillot morala po enkrat v kazenski krog, a tudi tekmeci so bili nenatančni in ob odhodu v smučino sta imela Francoz in Slovenec dobrih 12 sekund naskoka pred Norvežanoma Larsom Helgejem Birkelandom in Emilom Heglejem Svendsnom ter Švedom Frederikom Lindstroemom. Kaj kmalu se je pokazalo, da bosta Fak in Quentin Maillot na zadnjih dveh kilometrih in pol o drugem mestu odločila med sabo.

"Spet sem se počutil odlično. Zaradi zadnje viroze in prve tekme pa nisem vedel, kako hitro se bo telo regeneriralo in ali bo na nivoju za takšen nastop, kot je bil danes. A očitno se je. Zelo sem vesel, zelo pozitivno je vse tole, kar se zdaj dogaja. Zelo veliko časa sem žrtvoval zato, da bi prišel nazaj, zamenjal sem tudi okolje za treninge. Bilo je težko, a na ta način se vso delo in odrekanja mene in moje družine izplača. Vesel sem, da sem dokazal, da se lahko vrnem iz zelo težke situacije," je za spletno stran SZS povedal Fak in razkril, da je bil zadnji napad za drugo mesto načrtovan: "Napadel sem takrat, ko sem to načrtoval in ga realiziral. Vse je bilo premišljeno. Seveda pa je treba taktiko včasih izdelati kar med tekom samim."

"Pogoji so bili danes zelo težki, zelo malo je bilo tekmovalcev, ki bi se idealno znašli. Eden izmed teh, ki jim je uspelo, je bil Jakov. Odtekel je tekmo, ki smo jo pričakovali. To vrsto tekmovanj ima zelo rad, v temu uživa in danes je to samo potrdil. Če je Jakov v pravem razpoloženju, ga težko kdo v zadnjem krogu oziroma na ciljni ravnini premaga. Naredil je to, kar je moral, kar je sigurno načrtoval. Ta tekma mu je super uspela," pa je po tekmi dejal glavni trener Tomaš Kos, za ostala dva tekmovalca pa ocenil, da sta bila preveč nenatančna na strelišču.

Prihodnji konec tedna se biatlonska karavana seli v avstrijski Hochfilzen, kjer tekmovalce in tekmovalke v petek in soboto čakata sprint in zasledovanje, v nedeljo pa štafetni tekmi.

Izidi: moški, zasledovanje 12,5 km:
1. Martin Fourcade (Fra) 30:12,2/1
2. Jakov Fak (Slo) + 40,8/2
3. Quentin Fillon Maillet (Fra) 42,1/2
4. Emil Hegle Svendsen (Nor) 49,7/3
5. Frederik Lindstroem (Šve) 50,2/3
6. Lars Helge Birkeland (Nor) 58,2/1
7. Julian Eberhard (Avt) 1:03,2/3
8. Anton Šipulin (Rus) 1:03,9/2
9. Simon Fourcade (Fra) 1:05,1/1
10. Erik Lesser (Nem) 1:07,6/1
...
41. Klemen Bauer (Slo) 3:07,0/4
57. Mitja Drinovec (Slo) 6:23,2/8

- svetovni pokal, skupno:
1. Martin Fourcade (Fra) 162 točk
2. Quentin Fillon Maillet (Fra) 131
3. Johannes Thingnes Boe (Nor) 118
4. Emil Hegle Svendsen (Nor) 116
5. Jakov Fak (Slo) 114
6. Tarjei Boe (Nor) 103
7. Erik Lesser (Nem) 103
8. Julian Eberhard (Avt) 99
9. Frederik Lindstroem (Šve) 92
10. Simon Schempp (Nem) 90
...
32. Klemen Bauer (Slo) 31