Fannemel prvič videl Prevca razočaranega

»Zlati orel« iz Selške doline kljub rekordu letalnice po prvem »polčasu« posamične tekme na SP drugi za Gangnesom.

Objavljeno
16. januar 2016 00.34
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Bad Mitterndorf/Tauplitz – Potem ko je bil Peter Prevc zaporedoma najboljši v obeh serijah Garmisch-Partenkirchna, Innsbrucka, Bischofshofna in Willingena, se je včeraj prvič v tem letu zgodilo, da pred njegovim imenom in priimkom na semaforju rezultatov ni zasijala št. 1. V drugi seriji posamične tekme na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih na Kulmu je imel četrti dosežek, zaradi katerega po prvem »polčasu« ni na vrhu.

Slovenski skakalni as je spektakel na avstrijskem Štajerskem pred 11.000 gledalci začel v svojem značilnem slogu – z najdaljšim poletom. In to kakšnim! Potem ko se je kot puščica izstrelil z odskočne mize in bliskovito preletel hrbtišče, je v nadaljevanju kakor planinski orel, s pomočjo katerega tukajšnji prireditelji na velikem zaslonu kažejo čudovite posnetke okolice Bad Mitterndorfa in Tauplitza s ptičje perspektive, odjadral daleč proti dnu letalnice.

Nad črto, ki označuje velikost naprave (HS-225), je bil še precej visoko, na koncu jo je preletel skoraj za dvajset metrov. Zaradi velikih sil se je moral zelo potruditi, da se je obdržal na nogah, trenutek zatem ga je malce iz ravnotežja (»Bil sem neroden, očitno bom moral na tečaj smučanja.«) vrglo še proslavljanje izjemnega nastopa. Izmerili so mu 243 metrov, s katerimi je še za poltretji meter izboljšal rekord avstrijske velikanke, ki ga je malo pred njim – z višjega zaletišča – dosegel neuničljivi Japonec Noriaki Kasai.

Čeprav je Prevc kar za sedem metrov preskočil dotlej vodilnega Norvežana Kennetha Gangnesa, je bila njegova prednost izjemno majhna – vsega poldrugo točko. Tudi preostali zasledovalci niso zaostajali prav veliko: tretjeuvrščenega Norvežana Johanna Andreja Forfanga (230 m) je ločilo 2,8, četrtouvrščenega Avstrijca Stefana Krafta (226,5 m) 8,3, petouvrščenega Kasaija pa natanko deset točk.

»Odskok mi je uspel zelo dobro, razmere v zraku so bile v redu, zaradi česar me je začelo spodaj dvigovati od doskočišča. Moram priznati, da sem v zraku že pomislil na to, ali mi bo sploh uspelo varno pristati ali ne. A je na srečo adrenalin naredil svoje,« je sijajen prvi poskus opisal 23-letni šampion iz Dolenje vasi pri Železnikih.

Ko se je začetno navdušenje poleglo, je povedal, da je bil polet predolg. »Zaradi tega nisem mogel doskočiti v telemark, s čimer sem izgubil dragocenih osem točk,« je pojasnil. Na vprašanje, ali je bil nalet predolg, je po krajšem premisleku odvrnil, da odgovorni (trener ali tekmovalno razsodišče) težko predvidijo, kaj bo naredil skakalec. »Če bi v primeru krajšega naleta storil manjšo napako, bi se lahko hitro 'zataknil' višje na doskočišču,« je razložil.

V drugi seriji, v kateri je začelo ob koncu vse močneje snežiti, je najboljši dosežek uspel Kraftu (220 m), ki se je pomaknil pred Forfanga (216,5 m). Za svojim rojakom je poletel Gangnes in z 216 metri prevzel vodstvo, nakar je na štartni klopi že sedel Prevc ter čakal na zeleno luč in znak trenerja Gorana Janusa. Večina gledalcev ob izteku z uradnim napovedovalcem na čelu je bila prepričana, da bo zlahka premagal zeleno črto za skok na vrh, zato je bilo presenečenje vseh toliko večje, ko je pristal pred njo (213,5 m).

Izračun vseh točk ga je uvrstil na drugo mesto, 1,3 točke za Gangnesom in 2,5 pred Kraftom.

»Majhne razlike so presenetljive. Če seštejemo metre, sva jih oba s Kennethom zbrala krepko prek 400, razlika med nama pa je le en meter. To samo še povečuje napetost,« je priznal skakalec kranjskega Triglava in pripomnil, da je pri drugem nastopu za drobec prepozno začel z odrivom. »Kot kaže, sem bil preveč umirjen. Zaradi te napake v drugi del letenja nisem prenesel optimalne hitrosti in tako se zame ni izšlo najbolje,« ni bil preveč zadovoljen naš šampion, ki za danes ni napovedal napada, ampak umirjene skoke oziroma polete.

Za razliko od Prevca je vodilni Gangnes norveškim novinarjem obljubil, da bo poskušal napasti tudi v današnji tretji in četrti seriji. »Favorit še naprej ostaja Peter, za katerega pričakujem, da bo do konca 'pohodil stopalo za plin'. Sem pa vesel, da sem ga lahko resneje izzval, o čemer sem se lahko prepričal že v Willingenu,« je omenil 26-letni Norvežan, čigar rojak Anders Fannemel (234 m in 214,5 m), ki po prvem »polčasu« drži šesto mesto, je šel še korak dlje: »Prevca sem sploh prvič v zadnjih tednih videl razočaranega, kar je dobro. Zaradi tega pričakujem razburljiv finale, sam pa bom napadel iz ozadja ...«